Duurzaam inrichten: meubels van TAKT met een verhaal

08:29


Ons leven is de afgelopen jaren enorm veranderd. Door onze zero waste levensstijl maken we hele andere keuzes en afwegingen dan voorheen, hechten we veel meer waarde aan kwaliteit en eerlijke productie, omringen we ons het liefst met natuurlijke materialen en veilige stoffen en hebben we ons gerealiseerd dat we gelukkiger zijn als we thuis echt tot rust kunnen komen. In deze blogpost vertel ik je over mijn nieuwste duurzame aanwinst en geef ik tips om je huis zero waste in te richten.

Toen Jessie (in september) en ik (in februari) verhuisden hebben we bij onze interieurkeuzes heel erg gelet op alle dingen die voor ons belangrijk zijn. Wij doen dat voor interieur eigenlijk net als bij kleding: de meest zero waste optie is om zoveel mogelijk tweedehands te kopen - dat vullen we aan met nieuwe items van merken die duurzaam en eerlijk zijn. Toen we TAKT Copenhagen op Instagram voorbij zagen komen wisten we dan ook meteen dat we één van hun mooie, duurzame, items in huis wilden halen.


Een duurzaam krukje to die for

Mijn vriend en ik hebben gelukkig grotendeels dezelfde smaak als het op interieur aankomt. We waren dan ook allebei meteen verliefd op de TAKT T06 Soft Stool in Oak Matt Lacquer (links op de foto hierboven). Jessie koos de TAKT T06 Soft Stool in Ash Matt Lacquer en toen we beiden krukjes naast elkaar zetten vonden we ze allebei fantastisch. We hebben de soft stools gekregen van TAKT, maar zijn niet betaald voor het schrijven van deze post. Ik deel dan ook mijn eerlijke ervaringen en persoonlijke tips.

Het krukje staat fantastisch in onze woonkamers en is een ideaal bijzettafeltje. Maar door het gebogen, ronde, hout is de soft stool ook perfect om op te zitten als je gasten hebt. Ik vind het superhandig dat hij niet veel ruimte inneemt, een mooie eyecatcher is en meerdere functies heeft. Dat past helemaal in mijn filosofie van een duurzame, zero waste inrichting.


Hoe richt je zero waste je huis in?

Een mix van wat we al hebben, tweedehands en duurzaam nieuw

Wij zijn allebei heel erg geïnspireerd door Scandinavië bij de inrichting van ons huis. Lichte kleuren, natuurlijke materialen en zachte stoffen. Bij Nicky is dat een stukje minimalistischer, bij Jessie iets gezelliger. Maar we hebben het inrichten van ons huis eigenlijk op dezelfde manier aangepakt.
 1. Maak een moodboard en bepaal je stijl en woonwensenOm zeker te zijn dat je keuzes maakt waar je op lange termijn (nog steeds) gelukkig van wordt is het goed om een moodboard te maken en na te denken over wat je belangrijk vindt in huis. Dit maakt het makkelijker om te bepalen of je bepaalde dingen wel of niet moet kopen. Passen ze in de stijl die je wil? Passen ze qua kleur en uitstraling bij de items die je al hebt? En voldoen ze aan de eisen die je stelt op het gebied van materialen, veiligheid en duurzaamheid?
 2. Inventariseer wat je al hebt en wat je nog nodig hebt
  Vaak begin je niet met niks. Dus kijk goed welke items je al hebt. Misschien kun je items upcyclen door een nieuwe laag verf te geven, te repareren of zo aan te passen dat je ze écht gebruikt.
  Een nieuw huis betekent een nieuwe situatie, dus het kan heel goed dat er items zijn die nog ontbreken. In mijn vorige appartement had ik bijvoorbeeld veel inbouwkasten, ik had dus helemaal geen losse kasten. Die kwamen op mijn shopping list. En mijn bank was 35 jaar oud en inmiddels wel toe aan vervanging, dus ook die ging op de lijst. Maar ik had ook kleinere dingen nodig, zoals pannen die geschikt zijn voor inductie.
 3. Ga op zoek naar tweedehands items die daarbij passen
  De maanden voordat ik ging verhuizen zat ik dagelijks marktplaats af te struinen en ging ik regelmatig op kringloopbezoek, op zoek naar dingen die ik wilde hebben. Zo vond ik bijvoorbeeld mijn 'kapstokmeubel', een elektrisch sfeerhaardje (het nieuwe huis heeft namelijk een schouw) en een bureau. Maar ook kleinere dingen zoals vaasjes, bloempotten en fotolijsten. Allemaal matchend bij mijn moodboard natuurlijk.
 4. Maak heel bewuste keuzes over nieuwe items: investeer in kwaliteit
  Items waar ik heel lang mee wil doen of die ik niet tweedehands kon vinden heb ik nieuw gekocht. Daarbij kies ik voor merken die aansluiten bij mijn waarden, zoals TAKT


Duurzaam design, maar dan betaalbaar

TAKT is een Deens meubelbedrijf dat producten van hoge kwaliteit op een duurzame manier produceert. Het hout dat ze gebruiken is 100% eco-certified, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. De lak is op waterbasis, zodat je geen onnodige chemicaliën je huis binnenhaalt. Je betaalt voor de producten een eerlijke prijs, zodat de werknemers in het bedrijf een eerlijk loon krijgen en de materialen op een duurzame manier verkregen worden. Toch zijn de producten niet totaal onbetaalbaar (zoals bij veel Scandinavische designmeubelen helaas wel het geval is). Dat komt omdat ze niet met retailers werken en omdat je de producten aangeleverd krijgt als een bouwpakket. Lekker Scandinavisch ;)

Het in elkaar zetten was overigens enorm makkelijk. Ik had allebei de krukjes binnen tien minuten in elkaar gezet.

Let jij op duurzaamheid bij het inrichten van je huis en het uitzoeken van meubels? En welk TAKT-meubel zou jij willen hebben?


Liefs!
Jessie en Nicky

Lees eerdere blogs over onze duurzame interieurkeuzes

PS deze blogpost is niet geschreven in opdracht van TAKT, we zijn hier ook niet voor gesponsord of betaald. We hebben wel twee krukjes van ze gekregen. Meer info over TAKT vind je op https://taktcph.com/

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook