Snapshots: ons zero waste winterhuis

06:00


Vandaag liep ik (J) door ons huis (als je veel thuiswerkt doe je dat natuurlijk geregeld) en viel het me ineens op hoe gezellig ik het vond. Misschien kwam het omdat er sinds twee jaar ineens een bos bloemen op tafel stond (ik had deze gekregen voor een pitch, zelf kopen we geen bloemen), misschien kwam het omdat de zon ineens begon te schijnen en ons huis dan heerlijk licht is of misschien kwam het door de blogtroepjes, projectspullen en halve kerstversieringen die overal verspreid waren. Hoe dan ook, het leek me leuk om jullie eens een stukje van onze woonkamer te laten zien! Het opgeruimde deel dan, want onze explosie van afwas, projectspullen en DIY's-in-wording zijn minder fotogeniek ;)

Onze superfijne slaapbank. Uit de leuning kun je pootjes klappen, zodat het een twijfelaar wordt. Tried en tested door verschillende vrienden en door iedereen goedgekeurd! Extra leuk: de vulling is van gerecycled materiaal.
Als mensen ons alleen van ons blog kennen en voor het eerst in ons huis komen zijn ze vaak behoorlijk verbaasd. "Een appartement? In een stad? En niet eens een balkon vol groenten en kruiden? Jullie hebben gewoon verwarming? En het interieur past zelfs bij elkaar?" - we krijgen van alles te horen en vinden dat stiekem heel grappig. We wonen inderdaad niet in een hutje op de hei, maar gewoon in een appartement. We willen beschouwen onszelf dan ook eerder als activist of conscious consumer dan als (mint/licht/donker)groen of natuurhippie.

Natuurlijk zijn we niet altijd blij met het feit dat we in een 'normaal' appartement wonen; we zouden het liefst onze eigen energie opwekken, geen gas gebruiken en off-grid leven. In een flat kunnen zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame maatregelen alleen collectief worden gerealiseerd (working on it), dus voor nu zorgen we dat we letten op ons watergebruik, de verwarming niet te hoog zetten en kiezen voor de groenste stroom. En verder bij alle interieurkeuzes op duurzaamheid letten.

We hebben nooit bloemen, maar ik word hier toch wel blij van
Onze inrichting is voornamelijk tweedehands (zoals het rotan stoeltje op de eerste foto dat we voor een koopje op marktplaats vonden), gemixt met een aantal duurzame en fair trade merken, producten van natuurlijke materialen (zoals het handgeweven okergele kleed dat we in een concept store in Lissabon vonden) en dingen die we hebben gekregen of gevonden. Het interieur (en dan vooral de accessoires) verandert vaak, heel vaak.

Onze eerste kerstspullen zijn al gefixt! Een aardewerken kerstster en porseleinen kerstboompjes. Het zeepje in de vorm van een kerstboom leggen we straks in de badkamer. De kaart die ik in het Picassomuseum vond doet dienst als rendierdecoratie.
In ons vorige huis hadden we vooral veel bruine meubels. Nu zijn we overgestapt op een lichtere, Scandinavische stijl. Toen Nicky dit huis kocht was het helemaal zwart. We (oké, mijn ouders) hebben alles opnieuw behangen  (wit en taupe) en bewust niet voor zwarte meubels gekozen. Toen de oud-eigenaar post op kwam halen en de woonkamer binnenliep wist hij niet wat hij zag; zo grappig!
Kringloopvondst: 7,50. Daarna hebben we de lamp diverse keren gespot voor het tienvoudige!
Ook de keuken kreeg een DIY-makeover, waardoor onze kruidenpotjes allemaal een plek hebben. Love it!
Onze meubels en spullen vinden we vooral bij de kringloop en soms bij 'gewone' winkels zoals IKEA. Het liefst hebben we vooral unieke items en vondsten in huis. Beneden (in de centrale hal) is een ruilkast waar bewoners spullen kunnen leggen die ze niet meer hoeven. Andere bewoners kunnen de spullen meenemen en als dit niet gebeurt haalt de kringloop het op. Ik vind dit zó'n tof initiatief en het werkt ook nog eens echt! We hadden onze oude bank er neergezet toen onze slaapbank binnenkwam (besteld bij Maisons du Monde) en toen we uit de fietsenkelder kwamen was hij al weg! Ik denk dat de bank er zo'n 3 minuten heeft gestaan.. hoe bizar is dat!

Onze andere bank is knalgeel en een echte eyecatcher. De bank is van mijn ouders geweest en heeft de laatste jaren bij hen op zolder gestaan in mijn voormalige studeerkamer (met een kleed erover, want ik vond de kleur toen echt verschrikkelijk). Toen mijn ouders de bank zo'n dertig jaar geleden kochten vroeg de verkoper wel tien keer of ze écht maïsgeel bedoelden. Nu zie je de kleur in elk woontijdschrift terug en past hij perfect bij onze lamp en andere gele accessoires. Het kussentje kocht Nicky op Marktplaats toen ze naar Den Haag verhuisde.Het liefst hebben we zoveel mogelijk natuurlijke materialen (zie daar ook meer over in onze andere interieurposts). Dit krukje is van karton en kun je als een harmonica uitvouwen. Erbovenop liggen kussentjes van touw uit de kringloop. Zo wordt het meteen een handig bijzettafeltje naast de gele bank.

Ook in de keuken vind je bij ons geen plastic meer. De theedoek met cacti komt uit Frankrijk, de rest uit de kringloop of van de Dille & Kamille

Nu het kouder wordt hebben we wat winterachtige accessoires opgezocht en neergezet. We hebben maar liefst drie kerststerren in dit huis (Nicky heeft een kleine obsessie ontwikkeld toen ze in Zweden was), maar geen kerstboom (het is nog de vraag of we er een gaan adopteren of niet). Omdat ons huis binnenkort gefotografeerd gaat worden voor een reportage die niets met Kerst te maken heeft moeten we nog even wachten met over-de-top-decoreren.

Ik heb een zwak voor kaarten. De pinguïn kochten we bij Wunderkammer in Antwerpen (4 euro) en het huisje is van de Stempelmakerij (30 cent!)

Het stomme van ons huis vind ik dat het nooit helemaal opgeruimd is. Tegelijkertijd vind ik dat ook juist het leuke: overal vind je flarden van projecten. De koekjesmixen die we met Opgemärkt verkochten en waar we een blogpost over schreven staan bijvoorbeeld nog op het barretje en vaak moet je over de brainstormpapieren en dozen met duurzame stadskaarten heenstappen om bij een kast te komen.

De mintgroene brooddoos vond mijn moeder bij een tweedehands winkel

Een DIY-dromenvangerproject van Nicky en een metalen geometrische kerstbal van de Intratuin

Ik heb niet echt een lievelingsplek in huis. Natuurlijk zitten we het meest in de woonkamer, omdat dat ook direct de eetkamer, kantoor, keuken en chillplek inéén is. Misschien is de grote slaapbank wel mijn lievelingsplek, hoewel de gele bank stiekem lekkerder zit. Ook onze eettafel vind ik fijn. Nicky maakte deze samen met onze vader. Er zitten superhandige opbergvakken in voor je laptop, snoeren en placemats. Allemaal op maat, want handgemaakt, ideaal!

Ugh.. we hebben echt téveel snoeren in huis. Iets wat van mij wel minder mag :)

Heb jij een favoriete plek in huis? Of een favoriet item uit óns huis? Ik ben benieuwd wat je van ons interieur vindt! Laat het ons dus vooral weten!


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


Houten lampvoet van de Kwantum met gekregen kap, tweedehands platenspeler, cactusblikjes Flying tiger, box tweedehands, lamp tweedehands, kastje IKEA, prikbord tweedehands

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook