Wassen met kastanjes? DIY kastanjewasmiddel recept!

08:00Ik weet het, ik weet het. Wij geloven het ook nog niet helemaal. Maar het kan écht: wassen met kastanjes. Eerder schreven we al over onze wasroutine (wij wassen nu al twee jaar met wasnoten in plaats van wasmiddel), maar toen we via het supertoffe Duitse blog WastelandRebel zagen dat je ook met kastanjes kon wassen werden we geïntrigeerd. Ik bedoel: kastanjes zijn gratis, lokaal en overal te vinden. Ideaal als wasmiddel dus!

Op dit moment is het goed zoeken naar kastanjes, want de meesten zijn al opgeraapt. Toch wilden we eerst zelf even testen (en eventueel onze kleren verpesten) voordat we jullie aan de slag laten met kastanjes. Op Instagram riep Nicky daarom al een tijdje geleden op om vast kastanjes te verzamelen. Hopelijk is dat gelukt!

Net als met onze no poo en shampoo-experimenten nemen we onszelf graag als proefkonijn (verder zijn we tegen proefdieren hoor ;) haha) voordat we dingen online zetten. Daarbij wil ik wél meteen zeggen dat dit voor óns gewerkt heeft en dat dit niet automatisch betekent dat het bij jouw was ook werkt. Omdat wij nu al gewend zijn om met noten te wassen en dus geen chemische rozengeur of spierwitte bleekkledingstukken verwachten was het overschakelen naar kastanjes relatief makkelijk. Kijk even of het voor jou ook fijn voelt. Zo niet, probeer dan eerst wasnoten uit.


Dit heb je nodig
  • Kastanjes! Geen eetbare kastanjes, maar witte paardenkastanjes werken het best. 
  • Een cup (+/- 240 ml) heet water. 
Met 6kg kastanjes kun je ongeveer een jaar wassen. Onze opa en oma kwamen erachter dat we met kastanjes wilden wassen en kwamen vervolgens met een enorm grote zak kastanjes aan; hoe fantastisch is dat? Best. grandparents. ever. Wij zijn voor het komende jaar dus wel voorzien.

Update: we zijn nu bijna een jaar verder en hebben nog steeds genoeg kastanjes. We wassen niet héél veel en zijn met 2 personen. Tussen de 5 en 10 kg zit je dus wel goed! 

Om de kastanjes het hele jaar te bewaren moeten we ze shredden en drogen, maar nu hebben we ze ook als herfstdecoratie staan - in een extreem grote weckpot.

(PS: Hoe awesome zijn onze opa en oma? Mijn moeder heeft de plastic zak gebruikt en wij hebben de kastanjes in een katoenen tas meegenomen naar huis)  >>


En zo maak je het
Doe ongeveer 4 à 5 kastanjes in een blender. Ik probeerde eerst mijn multihakker te gebruiken maar dat werkte niet; de blender ging wel meteen goed! Als je geen van beiden hebt (of even je frustraties eruit wilt slaan) kun je ook een mes of hamer gebruiken; zie mooie foto's hiervan op Wastelandrebel ;)

Update: wil je een hele batch bewaren? Doe dan meteen alle kastanjes (in fases) in de blender. Wij hebben een voorraad aangelegd waar we nu het hele jaar mee kunnen doen, zónder iedere keer te hoeven blenderen. Lees meer in dit blog)


Voeg vervolgens een cup (of een scheut) kokend water toe. Als je je kastanjes geblenderd hebt (en ze dus heel fijngemalen zijn) hoef je maar tien minuten te wachten voordat je wasmiddel klaar is. Als je grotere stukken gebruikt kun je het mengsel beter een nachtje laten staan.Het is echt grappig om te zien hoe het water verandert in een zeepachtige substantie.  Als je er met je vingers doorheen gaat (guilty!) voel je ook echt een soort zepig sopje. het is wat lastig te omschrijven, maar hopelijk geven de foto's een wat beter beeld!

Als je de kastanjes ongeveer 10 minuten in heet water hebt laten weken (ik werd afgeleid dus bij mij waren het er denk ik 20) kun je het filteren. Zorg ervoor dat je deze stap niet overslaat, want dan raken je leidingen verstopt! Vervolgens kun je het op verschillende manieren gebruiken:
  1. Filter het wasmiddel en doe het in het wasmiddelvakje van je wasmachine. Doe er eventueel een paar druppeltjes etherische olie bij. 
  2. Doe de kastanjes in een klein katoenen zakje en leg dit tussen je was (Dit hebben wij geprobeerd maar vonden we zelf niet fijn omdat er stukjes kastanje aan je kleding bleef kleven...)
  3. Doe het wasmiddel in een wasbol en leg dit tussen je was (Dit hebben we nog niet geprobeerd. Methode 1 werkt echt het beste!) 
Ik deed een combinatie van 1 en 2 voor de zekerheid. Op het katoenen zakje druppelde ik wat etherische lavendelolie zodat de was een lekker geurtje krijgt.


Het lijkt of onze wasmachine heel smerig is maar dat is kastanjewasmiddel dat ik per ongeluk morste terwijl ik een foto probeerde te maken en probeerde te gieten op hetzelfde moment.

Voilà - that's it! Eigenlijk supersimpel en snel dus. En het resultaat? Ik zag geen verschil met onze wasnotenwas. Wel goed om te vermelden is dat wij altijd op 30 graden (kort programma) wassen en echte harde vlekken even voorbehandelen met een blok (ossengal)zeep of wat baksoda of azijn.Nog vragen? Laat het ons weten of check even deze Q&A van WastelandRebel.


Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnzYou Might Also Like

13 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook