Budgetnovember: week 1 boodschappen

07:11


Zoals je vorige week kon lezen houden we in november een maand lang bij hoeveel we uitgeven (en waaraan). Ik moet meteen zeggen; wát een werk om alles bij te houden! Nu weet ik waarom we zo laks zijn met huishoudboekjes, budgetschema's en inkoopbeleid. Bij mijn bezoek aan de Nieuwe Graanschuur lette ik dan ook niet op goedkope producten of budget - ik kocht gewoon wat ik nodig had. De tweede dag ging ik meteen al budgetproof de mist in want ik kocht biologische gevulde speculaaskoeken bij mijn allerfavorietste bakker le Perron. Hij is zó aardig en ze zagen er zo lekker uit dus ik lette niet op de prijs. Ik denk dat ik dat sowieso niet echt ga doen deze maand (te veel moeite om prijzen te vergelijken), misschien dat we dan volgende maand er echt op gaan letten.


Week 1 

Boodschappen 

Wat we kochten, 1 november: 
Geen boodschappen. We aten een restje moussaka. Tijdens een werkafspraak dronk ik water uit mijn eigen fles en onze lunch was brood dat we nog hadden.
Wat we kochten, 2 november:
  • Le Perron €7,25
    • Pompoenpitbrood  €3,75
    • Twee gevulde speculaaskoeken, le Perron €3,50
  • De Nieuwe Graanschuur €20,38
    • Elstar appels 1.65 - 734 g
    • Prei 0.57
    • Waspeen 0.32
    • Spinazie 0.65
    • Courgette 0.75
    • Tomaten 1.51- 378 g
    • Champignons wit 0.44
    • Champignons kastanje 0.68
    • Penne wit 0.97 - 406g
    • Havermout 2.53 - 1.102g
    • Tarwebloem 1.39 - 924g
    • Bai mu dan thee (witte thee) 1.26 - 24 g (een potje vol)
    • Bananen 1.68
    • Garam masala kruiden 2.28 - 68 g - een kruidenpotje vol
    • Kaneel 1.70 - 68 g - een kruidenpotje vol
    • Witte kool 2.00 
 Wat ik ermee maak: 
- Ik krijg eters op bezoek dus maak pasta met tomaten, champignons, spinazie en courgette voor 5 personen. We hadden nog wat pasta en ik heb nog ergens een pot seitan en een paprika. Geen idee of het lekker wordt. 
- De kool, wortels en prei ga ik de volgende dag gebruiken voor springrolls of iets Aziatisch met rijst (ja, zo denk ik echt; niet in gerechten maar in keukens). Met de overgebleven seitan erbij: mjam!
- De pasta, bloem en havermout moesten worden aangevuld, net als de kruiden. Hier doe ik dus zeker langer dan een maand mee (geldt niet voor de pasta en misschien niet voor de havermout trouwens)
- Ochtendsmoothies: per dag 2x bananen en 2x appels + 12 scheppen havermout en een theelepel kaneel of cacao. Dit is echt niet goedkoop maar we vinden het gewoon té lekker en het is een goede manier om ervoor te zorgen dat we iedere dag in ieder geval genoeg fruit binnenkrijgen. 
- Snack & treat: de gevulde speculaaskoek. Deze is echt té lekker en ik moest hem daarom kopen. En dat terwijl ik het eigenlijk niet wilde
- Het pompoenbrood gaat een halve week mee. Nicky neemt drie/vier dikke sneeën brood mee naar haar werk (met chocopasta, appelstroop of iets anders) en ik doe het oudere brood vaak tussen de contactgrill met homemade hummus of chocopasta.   

Wat we kochten 3 november
Niks

Wat we kochten 4 november
Croissantje bij de Kiosk, omdat ik mijn bus had gemist en anders een halfuur in de tocht moest wachten. €1,50
Zak chocola bij Ikea voor 4,50



Wat we kochten 5 november
'S Avonds kwamen mijn ouders en haalden we sushi. Mjam! Het kostte ons ongeveer €40 met een voucher. 

Wat we kochten 6 november
We ontbeten buiten de deur voor ongeveer 5 euro en gingen 's middags naar de Natuurwinkel in Amersfoort.
  • De Natuurwinkel Amersfoort: €19,54
    • Statiegeldfles yoghurt - 1,95 (+0,45 statiegeld)
    • Waspeen 0,20
    • Topaz  1,46 (dit staat op het bonnetje maar ik weet niet meer wat het is! Ik denk spinazie?)
    • Aubergine 0,79
    • Conferenceperen 1,10
    • Frieslander aardappels 2,08
    • Boerenkool 0,31
    • Pompoen oranje 2,45 
    • Dompelkaarsen van bijenwas 5,80
    • Dunnere kaarsen van bijenwas 2,95
  • Le Perron Amersfoort €4,00
    • Brood met pompoenpitten  

Wat ik ermee maak:
- Van de yoghurt maakten we onder andere naanbrood en we hadden het als toetje/snack. We hadden denk ik echt al een halfjaar geen yoghurt meer gekocht maar zagen het nu in statiegeldfles staan en hadden er toch wel zin in. De allerlaatste restjes heb ik verdund met wat er zodat het uit de fles kwam en in een ochtendsmoothie gegooid.
- De wortel, pompoen en aardappels gingen deels in een lekkere soep met rode linzen (ik maakte zoveel soep dat we nog steeds over hebben...) en werden deels gebruikt voor een Indiase curry. Daar deden we ook nog spinazie bij. Het was helaas niet zo lekker als ik hoopte.
- De kaarsen gaan we lekker branden
- De boerenkool was voor een boerenkoolchipsexperiment. Echt NIET lekker! Gelukkig waren de pompoenpitten uit de pompoen wel weer lekker en kon ik dat snacken.

Wat we kochten 7 november
Niks


Wat eten jullie dan eigenlijk?
Onze ochtendsmoothie met havermout, appel en banaan natuurlijk! En vaak brood voor lunch (kun je nagaan hoe lang je met een goed brood doet. We eten allebei 3 dikke sneden per persoon). 'S Avonds aten we onder andere soep (veel soep, want het was koud!), flapjacks (zaterdagochtendontbijtje én snack voor visite), curry met homemade naan, leftovers met pasta (supersaai en simpel maar we hadden allebei geen zin om te koken), boerenkoolchips (niet lekker), een vegan bananenbrood, springrolls met champignon, kool, seitan en wortel... Ik wilde eerst per dag opschrijven wat we allemaal aten maar ik vind het a) te veel werk en b) ik onthoud het gewoon niet!


Totaal:55,30 - inc. 8,75 aan kaarsen ;), excl. 40 euro aan sushi
Voor een week aan boodschapen: ontbijt, lunch, snacks én avondeten (incl. een dinertje voor 6 personen). Alles biologisch en zoveel mogelijk lokaal. Ik heb niet echt op prijzen van artikelen gelet dus weet niet of het goedkoper kan. Op zich hadden we deze week geen dure aankopen als noten nodig.

Wat een gedoe zeg! Ik weet wel weer waarom ik geen budget/uitgavenboekhouding heb.. Ik vind het veel te veel werk om de bonnetjes te bewaren en alles uit te zoeken. Wat vind jij? Valt het je mee of tegen wat we uitgeven?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


    You Might Also Like

    5 reacties

    Contact

    Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

    Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

    Facebook