Tiny house: zero waste wonen op 10m2

16:49


Mooie interieurfoto's zijn moeilijk zonder groothoeklens!
Inmiddels woon ik alweer bijna zes maanden in Parijs, in een klein studiootje op de zevende verdieping van een supermooi gebouw in een chique arrondissement. Maar hoe is het nu eigenlijk om je hele leven op tien vierkante meter (als het al niet minder is) kwijt te moeten? Tijd voor een recap, met alle voor- en nadelen van een tiny house. 

Nadat ik de documentaire We The Tiny House People had gekeken, wist ik zeker dat ik de rest van mijn leven op een miniscuul aantal vierkante meters zou gaan doorbrengen. Inmiddels ben ik daar niet helemaal zeker meer van. Nee, ik heb zéker geen behoefte aan een villa, maar een klein huisje heeft écht wel een aantal nadelen. 

De Voordelen
Een paar vierkante meters tot je beschikking hebben, heeft zo zijn voordelen. Zo voel ik me bijvoorbeeld honderd procent veilig als ik thuis ben en hoef ik niet bang te zijn dat er een monster op zolder loopt. Ook is het heel makkelijk om van een klein studiootje 'je thuis' te maken, omdat alles compact is en de ruimte dus nooit kil en kaal aanvoelt (wat bij huurwoning snel kan voorkomen). 

Ook de huurprijs moet ik natuurlijk niet vergeten. Voor mijn ministudiootje betaal ik maar 400 euro per maand en dat is in Parijs écht een prikkie. Van het geld dat ik bespaar, kan ik lekker de stad in om leuke dingen te doen, wat natuurlijk veel leuker is dan in je ééntje thuiszitten.

Schoonmaken gaat supersnel! Geen gekke hoekjes waar je sporttas staat te verstoffen of kamers waar je eigenlijk nooit komt. Ik had zelfs geen stofzuiger nodig, omdat ik in drie minuten mijn hele vloer met stoffer en blik schoon had geveegd. 

Omdat ik maar één kledingkast (die gelukkig heel hoog is) en een klein ladekastje heb, is het essentieel om met zo min mogelijk spullen te wonen. En dat is best fijn! Geen onnodige prullen die eigenlijk alleen maar in de weg liggen, maar alleen je écht essentials bij de hand. Ik moet bekennen dat dat best rust geeft en dat ik de minimalisten en tiny house people op dat gebied écht begrijp. Aan de andere kant moet ik ook bekennen dat ik wat opbergdoosjes en notitieboekjes van huis heb meegenomen, om het huisje iets gezelliger en persoonlijker te maken. 

Met hergebruikte papieren bakjes weet ik precies wat ik nog in huis heb


Als je visite over hebt is het écht gezellig! Ik hield een wine and cheese night voor 8 personen, had allebei mijn ouders op bezoek (ja, het is bewezen dat er drie mensen kunnen blijven slapen!) en sliep heel gezellig met mijn vriend in een eenpersoonsbed als hij op bezoek kwam. Het is niet altijd even praktisch, zeker niet met grote weekendtassen en extra spullen van je bezoek die eigenlijk nergens kunnen worden opgeborgen, maar het is wél mogelijk én best knus. Want geef toe.. hoe saai is het als je bezoek in een andere kamer overnacht en je niet 's nachts nog even door kun kletsen?

Ik kon al mijn hobby's blijven uitvoeren (afgezien van urban gardening wat ik in Amsterdam wil oppakken, maar daarover later meer): ik schilderde, kalligrafeerde, sportte (!) en kookte er lustig op los in mijn minipaleisje en tijdens druilerige regenachtige dagen was het dus ook echt niet zo erg om binnen te blijven en lekker te rommelen. Maar let op: wel opruimen! Anders krijg je er de volgende ochtend spijt van ;)

De ruimte is superpraktisch ingedeeld. De douche is naast de keuken: je kunt je eitje in de gaten houden terwijl je je afspoelt


De Nadelen
In een klein huisje is er bijna altijd troep. Je blíjft opruimen. Heb je je kleren uitgedaan en even op je stoel gelegd? Grote kans dat je ze dan naar je bed verplaatst als je wilt avondeten. Om ze vervolgens weer op de stoel te leggen als je naar bed gaat. Niet superpraktisch, dus het is wel belangrijk om een niet te erge sloddervos te zijn. Bovendien vind ik het er nooit superopgeruimd uitzien, omdat ik niet veel dichte kasten heb, maar vooral kapstokken en plankjes.
Ik heb nooit het gevoel gehad dat de muren op me afkwamen, maar soms is wat extra ruimte wel erg fijn. Vooral een bankje om een boekje te lezen of een eettafel die je niet per se als bureau hoeft te gebruiken (in de tentamenperiode niet ideaal) zijn soms wel een fijne luxe. De écht tiny house people hebben dit vaak ook, en verstoppen hun bed vaak op een vide of achter een inbouwkast, waardoor je echt het idee van een aparte woon- en slaapkamer hebt. Dit is ook handig als je bijvoorbeeld bezoek verwacht. 

Gebrek aan 'buiten' is niet per se iets wat met kleine huisjes te maken heeft, integendeel, want ik heb veel kleine huisjes midden in een top natuurgebied gezien, maar in een stad als Parijs is dat verre van realistisch. Ondanks mijn grote raam dat open kon, moest ik voor het 'buiten zijn' toch echt verkassen naar een park. Superfijn natuurlijk, want in Parijs heb je overal parken, maar voor een wifi en theeverslaafde blogger wil je soms toch je spullen bij de hand hebben.

De 'badkamer'


Luchtjes uit de koken ruik je nog uren na in je 'slaapkamer'. Ik heb altijd in een studio gewoond, dus ben het wel gewend. Verder bak ik ook nooit vis of andere sterk ruikende dingen, dus valt het vaak wel mee met de luchtjes. Toch is het wel handig om het even te noemen, want voor sommige mensen kan het echt een issue zijn. 

In Amsterdam veranderde ik iedere maand mijn interieur. Nee, dat is geen grap, ik was maandelijks met meubels, accessoires en posters aan het slepen, omdat ik heel erg blij wordt van een 'nieuw' huis. Hier is dat eigenlijk niet mogelijk. Ik probeer in Parijs wat afwisseling te creëren door andere dingen op de muur te plakken en mijn nachtkastje te verplaatsen of de tafel een kwartslag te draaien, maar daar blijft het ook bij. De indeling van deze studio is súperslim en praktisch, dus met meubels slepen is echt niet mogelijk. Dan maar met accessoires, want ik moet verandering!

Maak het persoonlijk met je eigen doosjes (ik bewaar er mijn kalligrafiespulletjes en sieraden in)

Tips voor wonen op weinig vierkante meters

  • Omdat ik niet veel kastruimte in mijn keuken heb, bewaar ik mijn eten (noten, pasta, rozijnen etc.) in omgespoelde glazen potjes op de plank boven het aanrecht. Door een krijtbordsticker op de potjes te plakken ziet het geheel er wat samenhangender én heel schattig uit. 
  • Koop alleen dingen die je op kunt bergen! Dit klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar hoeveel mensen worden verleid om vier dekbedovertrekken te hebben? Nee! Dat is in een kleine kamer écht niet mogelijk. Ik deed het de eerste drie maanden met één overtrek, die ik waste en droogde en dezelfde avond weer op het bed deed. Inmiddels heb ik er twee, omdat mijn moeder er eentje vanuit Nederland had meegenomen. Als de ene in de was zit, kan ik dus de andere gebruiken. Hetzelfde geldt voor handdoeken: twee of drie handdoeken zijn écht genoeg voor één persoon.
  • Maak je (huur)appartementje persoonlijk door kleine toevoegingen van jezelf. Voor mij zijn dat de posters, foto's en kaarten die ik met washi tape op de muur heb geplakt, en de mooie notitieboekjes die ik als pronkstukjes uitstal als ze niet in mijn tas zitten. 
  • Kapstokken zijn key. Deze heb ik niet in Amsterdam (omg!) maar wel in Parijs en daar ben ik érg blij mee. Je jassen, linnen tasjes maar ook vestjes kun je makkelijk uithangen, waardoor ze minder snel gewassen hoeven te worden.

Boeken zijn de ultieme sfeermakers!

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook