Voorbereid op stap met zero waste items in je boodschappentas

06:38

Eigenlijk heb ik standaard een linnen tasje en een bulkzakje in mijn tas zitten, maar als ik weet dat ik écht boodschappen ga doen (bij de verpakkingsarme supermarkt), neem ik meer items mee. Zo bedenk ik van tevoren precies wat ik moet of wil halen en kan ik dus gegarandeerd alle boodschappen in mijn eigen verpakkingen meenemen. 

Het is een kwestie van wennen om met een tas vol spullen (zakjes, potjes en/of blikjes) de deur uit te gaan: je zult waarschijnlijk eerst een paar keer in de supermarkt staan en erachter komen dat je je broodjes nergens kwijt kunt. Maar hoe langer je je met een zero waste levensstijl bezighoudt, hoe makkelijker het gaat. Beloofd!

Op de bovenste foto zie je een bruine lunchbag, pot met cacao, aluminium blik, mason jar en een glazen potje waar we losse thee in hebben. Hierbij wat tips om ervoor te zorgen dat je (altijd) goed voorbereid bent:  

In je boodschappentas:
  1. Glazen potjes. Deze reken ik altijd even uit. Als ik geen 'natte ingrediënten' nodig heb (denk aan olijven of bijvoorbeeld honing) laat ik ze thuis. Dat scheelt in gewicht én in gerammel! Voor mij een echte eye-opener: je potjes hoeven niet leeg te zijn als je naar de supermarkt gaat! Ik wachtte altijd bijvoorbeeld tot de cacao op was voordat ik hem liet bijvullen. Totdat ik erachter kwam dat de medewerker (of jijzelf als dat kan) gewoon de pot mét het kleine restje inhoud op de weegschaal kunt zetten en op Tare kunt drukken. Zo haalt de schaal het gewicht van de pot én inhoud van je gewicht af en betaal je dus niet dubbel voor je boodschappen. Bovendien hoef je zo niet te wachten tot iets écht op is en daardoor een paar dagen zonder bijvoorbeeld cacao zitten totdat je weer boodschappen gaat doen.
  2. Bulkzakjes. Essentieel bij boodschappen doen! Hier schreven we al hoe je ze makkelijk zelf kunt maken. Ik neem altijd een stapel zakjes mee. Ze wegen niks en je weet nooit wat je allemaal in de supermarkt tegenkom. Ik doe er mijn noten, granen, dadels, rijst, pasta etc. in. We hebben verschillende formaten, maar meestal heb ik geen zin om het uit te zoeken en neem ik alles maar mee. Bulkzakjes heb je nooit teveel!
  3. Een blik. Het blik neem ik mee naar de Nieuwe Graanschuur (onze favoriete bulkwinkel in Amersfoort) omdat daar dagelijks verse maaltijden liggen. Als ik dus ineens verrukkelijke linzenburgers zie, weet ik zeker dat ik ze mee kan nemen! Als ik niets van de catering meeneem (in de meeste gevallen dus) is het blik ook heel handig voor poreus fruit of groente; bijvoorbeeld (cherry)tomaten, perziken of champignons.
Werk je graag met boodschappenlijstjes? Ideaal! Zo kun je precies van tevoren uitrekenen hoeveel potjes, zakjes en blikjes je mee moet nemen.


Natuurlijk heb je vast niet altijd tijd om jezelf helemaal voor te bereiden op de boodschappen en zul je vaak na je werk nog even ergens langsrennen. Zorg er in ieder geval voor dat je deze items altijd in je handtas hebt zitten!

Standaard in je handtas: 
  1. Linnen tasje. Nadat ik voor mijn werk een aantal kantoorartikelen moest halen bij de Hema en een tasje was vergeten (en een plastic tasje niet wilde aannemen) zal ik niet snel meer zonder linnen tasje de deur uitgaan. Ik had vier pakjes pennen, vijf rollen tape, drie pakjes posterbuddies en een aantal losse stiften, papieren en paperclips in mijn handen. Niet handig, zéker niet in een drukke Kalverstraat ;) Daarnaast is een linnen tasje altijd handig om losse broodjes in te doen als je op het station of bij een supermarkt bijvoorbeeld ineens een snack wilt en kun je er altijd groenten en fruit in kwijt als je na je werk nog snel boodschappen moet halen. 
  2. Snackzakje. Eerder schreef ik over deze lunchbag, die ik als cadeautje kreeg. Tegenwoordig zit hij standaard in mijn tas en neem ik er vaak snacks in mee (dadels en noten zijn favoriet, maar ook een plakje cake kan bijvoorbeeld) voor in de trein. Daarnaast kun je hierdoor makkelijk(er) in de reguliere supermarkt (als je onverwachts boodschappen doet) kleine dingen zonder zakje meenemen - denk aan noten, koekjes of klein fruit. Ook als ik onverwachts ergens wat te eten aangeboden krijg, kan ik het altijd hier in laten doen: handig! Een snackweck kan natuurlijk ook, maar is iets zwaarder.
  3. Flesje water. Dit is gewoon essentieel, want je weet nooit wanneer je dorst krijgt en neigt naar het kopen van een plastic flesje water. Ik vergeet héél soms mijn waterfles mee te nemen, bijvoorbeeld als ik maar een heel klein tasje mee wil nemen, maar ik krijg eigenlijk altijd spijt. Je kunt het beter meezeulen en als extra workoutmateriaal beschouwen dan er halverwege een dag achter komen dat je nergens water zonder plastic bekertje of flesje kunt krijgen.

Heb jij altijd al zero waste items in je tas zitten? Of kom je er toch vaak in de supermarkt nog achter dat je iets mist? Laat het ons weten - óók als je vragen hebt!

You Might Also Like

5 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook