DIY naai je eigen bulkzakjes

14:00

We schreven eerder al dat bulkzakjes een uitkomst zijn als je noten, havermout, rijst, pasta, brood of rozijnen zonder verpakking wil kopen. In deze post laten we zien hoe je ze eenvoudig zelf kunt maken.

Je hebt niet veel nodig: een naaimachine en garen, een stofschaar, stof (wij kozen voor 100% biologische batist, een hele lichte katoensoort) en lint of touw.

Je kunt de zakjes natuurlijk in elk formaat maken, ik heb zelf een aantal verschillende formaten gekozen; 10x15 cm voor noten en rozijnen, 15x20 cm voor rijst en pasta en 20x30 cm voor havermout (dat eet ik namelijk écht elke dag). Maar als je graag een zakje van 3,2x17,6 cm wil maken kan dat uiteraard ook.

Knip de stof op twee keer de grootte die je wil dat je zakje heeft, plus een halve centimeter voor de naad en een centimeter voor het omslagstukje bovenaan waar je een lintje of touw doorheen gaat doen. Voor een zakje van 10x15cm heb je dus een stuk stof nodig van 20,5 (tweemaal tien plus een halve cm naad) x 16,5 (vijftien plus een halve cm naad en een cm omslag) cm. Als je liever niet te strak langs de zijkant naait, kun je iets ruimer knippen, maar aan een halve centimeter heb je in principe genoeg.

Met een zigzagsteek rondom zorg je ervoor dat de stof niet gaat rafelen. Je kunt er ook voor kiezen alle randen om te zomen, maar dat vind ik voor deze zakjes niet nodig.

Aan de bovenkant van het zakje maak je een 'tunneltje' waar je een lintje of touw doorheen kunt doen om zo het zakje dicht te kunnen knopen. Maak dit tunneltje voordat je beide zijkanten vastnaait, dan gaat het een stuk makkelijker. Ik heb het randje eerst omgespeld, zodat ik niet scheef naai (en er daardoor misschien geen lint meer doorheen past). Vervolgens naai je de zijkanten dicht, let wel op dat je dat niet helemaal tot bovenaan doet, want dan naai je het tunneltje dicht.


En that's it eigenlijk. Alleen nog een touwtje of lintje door het tunneltje doen zodat je je zakje ook dicht kunt maken (tip: maak een veiligheidsspeld aan je lintje vast en je haalt hem er véél makkelijker doorheen). Je kunt het zakje nog versieren met leuke borduursteken of er elke week een ander kleur lint doorheen doen. Maar zelfs mijn zakjes zónder versiering oogstten bewondering toen ik ze bij de kassa uit mijn mandje haalde.

En nu naar de (super)markt om ze uit te proberen!
 
P.S. Je brood blijft in zo'n zakje ook veel langer vers

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook