De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort: onze nieuwe hotspot voor verpakkingsvrije boodschappen

08:34


We gaan het maar gewoon toegeven: in oktober hebben we niet helemaal verpakkingsvrij geleefd. De verhuizing, de reistijd naar het werk, de klusjes, een nieuwe huisgenoot.. het was allemaal even een goed excuus om niet te hoeven fietsen voor onze boodschappen. In plaats daarvan bezochten we de dichtstbijzijnde Jumbo en kozen we alle groenten zonder plastic, meel en bloem in papier en kikkererwten in glazen potjes. Op zich niet erg, maar natuurlijk niet helemaal zoals onze missie luidt. Daarom zijn we onwijs blij dat we de draad weer hélemaal kunnen oppakken, dankzij de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort

Bij Coöperatie De Nieuwe Graanschuur, open sinds september, kun je terecht voor brood, eieren, allerlei bulkproducten (couscous, rijst, noten, granen..), maar ook verse olijven of fètakaas. Je mag alles zelf doen; je potje of zakje pakken, je noten scheppen, je brood snijden... doe alles op je gemakje zelf en als je vragen hebt, is er altijd een enthousiaste medewerker van de Graanschuur die je even helpt.


De prijzen van de Nieuwe Graanschuur zijn ook goed. Alle producten zijn zoveel mogelijk biologisch en lokaal en de prijzen lijken eerlijk: 15 cent voor een eitje vind je niet bij de Ekoplaza!


Voor de bulkproducten worden gerecyclede biersilo's gebruikt, die in het FabLab zijn omgetoverd tot bulkbins. Het fijne van de constructie is dat je niet in één keer té veel tapt, wat bij sommige 'reguliere tapmachines' wel het geval is. Gedoseerd afwegen dus, fijn! En ook van het aanbod worden we vrolijk: kikkererwten, linzen, couscous (in verschillende varianten; naturel, volkoren, spelt.. noem maar op!), diverse pasta's, noten, vlokken, popcornmaïs en natuurlijk rijst in allerlei soorten en maten. Het enige dat we nog missen zijn chocolate chips!In de winkel zijn maatbekers beschikbaar, die je kunt vullen en in je eigen zakje over kunt gieten. Ideaal als het druk is en je geen tijd hebt om de weegschaal op 'Tare' te laten staan terwijl je je producten in je zakje giet. Als je liever de producten direct in je zakje stopt, kun je op de -> T <- drukken, zodat het gewicht van je zakje niet in de prijs meetelt. Geweldig! Dit is bij biologische supermarkten met een bulkafdeling vaak niet het geval. Ook kun je in de winkel potten kopen, waarvan het gewicht vooraf is bepaald, waardoor je niet op 'tare' hoeft te drukken.


Zelfs schoonmaakmiddelen worden bij de Nieuwe Graanschuur in bulk aangeboden. Wij gebruiken vooral natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals azijn en citroen en wasnoten voor het wassen, dus hebben dit nog niet uitgeprobeerd, maar het is fijn dat het kan. Wc-reiniger in je eigen flesje, waarom niet? 

Sowieso viel ons op dat de winkel niet moeilijk doet over 'natte' producten. Wil je verse fètakaas? Dat kun je meenemen in je eigen potje! Wijn, olijfolie, sojasaus of balsamicoazijn? Allemaal in bulk verkrijgbaar! Net als kruiden. Wauw.


Naast de bulk- en broodselectie biedt de Nieuwe Graanschuur seizoensgroenten uit de buurt aan. De producten zien er niet te gelikt uit (ook de kromme komkommers en miniwortels vind je hier terug) en de prijzen zijn érg aantrekkelijk. Pompoen in de aanbieding was bijvoorbeeld 1 euro per kilo. Voor twee tassen vol pasta, rijst, dadels, een pompoen, kool, champignons, bananen en wat losse spulletjes was ik 17 euro kwijt. Yes, please!


Deze lofzang verraadt het eigenlijk al, maar mocht het nog niet duidelijk zijn, dan willen we graag benadrukken hoe blij we met deze winkel zijn. De sfeer is gemoedelijk en de winkel is simpel maar dikke prima. En omdat het maar tien minuutjes fietsen vanaf ons huis is, kunnen we eigenlijk niet meer niet gaan. Want plastic in de oceaan? Daar is eigenlijk natuurlijk geen excuus voor.


Mocht je nu geen zin hebben om te koken en boodschappen te doen? Op de site van de Graanschuur vind je iedere week een weekmenu met versbereide afhaalmaaltijden van De Groene Keuken. Ik zag een spinazietaart, bietenburgers en een heerlijke salade liggen, maar had helaas geen bakje bij me om het in te doen. Misschien is dat maar goed ook, want dan had ik het meteen allemaal gekocht!

Coöperatie de Nieuwe Graanschuur
Bloemendalsestraat 9
website

Meer hotspots in Amersfoort vind je hier

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook