Duurzaam een huis kopen: een hypotheekverstrekker en notaris kiezen

06:34

Het liefst zou ik een duurzaam huis kopen (CO2-neutraal, gebouwd met natuurlijke of restmaterialen, omringd door groen, één van deze bijvoorbeeld), maar omdat dat er voorlopig nog niet in zit heb ik mijn huidige huis zo duurzaam mogelijk gekocht. En dan heb ik het niet over het huis zelf, maar vooral over het koopproces. Want daarbij kun je óók duurzame keuzes maken!

De groenste hypotheek
Als je een huis wil kopen, heb je meestal een hypotheek nodig. Het was voor mij niet heel moeilijk om een hypotheekaanbieder te kiezen. Ik wil namelijk zo min mogelijk te maken hebben met organisaties die keuzes maken die lijnrecht tegenover mijn idealen staan. Bij een bank die investeert in fossiele brandstoffen of wapenhandel in plaats van schone energie en mensenrechten wil ik geen rekening openen, laat staan een hypotheek afsluiten. Met dat als leidraad, vergeleek ik scores van diverse banken op De Eerlijke Bankenwijzer en bleef er voor mij nog maar één potentiële hypotheekverstrekker over: Triodos

Veel mensen reageren verbaasd als je zegt dat je geen hypotheken wil vergelijken, de rentepercentages kunnen namelijk nogal uiteenlopen. Ik kreeg dan ook een heleboel vragen.
  • "Er zijn zoveel dingen die je duurzaam kunt doen, een hypotheek lijkt me wel het minst belangrijk!" Daar ben ik het helemaal niet mee eens! Een bank verdient veel geld aan een hypotheek en investeert dat in verschillende projecten om meer winst te maken. Met mijn geld kan ik dus kiezen wat voor projecten ik steun, net zoals ik kies welke kledingmerken, supermarkten en energieleveranciers ik steun. Met als enige verschil dat het bij een hypotheek om veel meer geld gaat.
  • "Denk je dat Triodos met jouw geld (het bedrag dat je nu meer betaalt dan wanneer je ergens anders een hypotheek afsluit) betere dingen kan doen dan jij zelf met dat geld zou kunnen doen?" Geen idee, maar dat is ook helemaal niet relevant voor mij. Ik betaal liever een hoger bedrag per maand aan een bank die het in 'goede' dingen investeert dan een lager bedrag aan een bank die het in de 'verkeerde' dingen investeert. Met het geld dat ik dan 'over hou' mijn geweten groenwassen is voor mij geen oplossing.
  • "Maar je zit er dertig jaar aan vast, dat kan echt zóveel geld schelen!" Klopt, een hypotheek sluit je af met een lange looptijd. Précies daarom wil ik me er goed bij voelen. Ik bepaal wat er de komende 30 jaar met een deel van mijn inkomen gebeurt, nogal een big deal! Bovendien is mijn hypotheek bij Triodos helemaal niet zoveel duurder en heb ik ook geen maximale hypotheek afgesloten (maar gewoon een minder duur huis gekocht).
  • "Wat nou als er over een paar jaar een veel duurzamere hypotheekverstrekker is dan Triodos, dan heb je niet meer de groenste hypotheek!" Het gaat mij erom dat ik NU de keuze maak waar ik het meest achtersta. Als er over een aantal jaar betere alternatieven zijn, ben ik daar alleen maar blij om, dat betekent dat het voor meer mensen belangrijk is om duurzame keuzes te maken!
  • "Maar dat je duurzaamheid nu belangrijk vindt, betekent niet dat je dat blijft vinden, misschien vind je het over vijf jaar wel onzin, wat dan?" Ehm.. Ten eerste ben ik er van overtuigd dat dat niet zal gebeuren. En ten tweede, mocht het tóch gebeuren, dan heb ik op dit moment in mijn leven de keuze gemaakt waar ik het meest achtersta. En dat vind ik belangrijk genoeg om het 'risico' te nemen dat ik duurzaamheid minder belangrijk ga vinden.

En de notaris dan?
Ik heb gezocht naar een 'echte' groene/duurzame notaris, maar die was er niet bij mij in de buurt. Omdat er toch gewoon veel geld naar de notaris gaat, wilde ik er niet zomaar één kiezen. Ik heb daarom een aantal notarissen vergeleken en gekeken wat voor soort projecten zij ondersteunen en aan welke organisaties ze zich verbinden. De notaris waar ik mijn koopcontract getekend heb, voert een actief beleid om hun (duurzame) energieverbruik te verlagen,  heeft een duurzame ondernemersvignet en steunt diverse lokale projecten.

En verder?
Er komt bij het kopen van een huis natuurlijk nog veel meer kijken. Om te beginnen moet je een huis vinden dat past bij je wensen en je budget. Ik had het geluk dat er bij mij in de buurt vrij veel startersappartementen te koop waren en kon dus kiezen uit meerdere huizen waar ik enthousiast over was. Maar als je een huis gevonden hebt en een hypotheek hebt afgesloten, ben je er nog steeds niet. Zo moet je bijvoorbeeld een energieleverancier kiezen, je huis inrichten en je spullen verhuizen. Bij elke stap in het proces heb ik geprobeerd om de meest duurzame keuzes te maken. Ik heb bijvoorbeeld niet al mijn spullen met de auto verhuist, maar ben ook flink wat keer heen en weer gelopen met een bolderkar vol dozen en meubels.

Denken jullie na over duurzame alternatieven tijdens het verhuizen? Of hebben jullie nog duurzame tips voor ons?

You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook