Duurzame en eerlijke sieraden: drie tips en een lijstje duurzame merken

17:12

Foto: AKIND

Wanneer is een sieraad duurzaam? Wat is belangrijk als je een duurzame ketting of een eerlijk paar oorbellen koopt? In deze blogpost zetten we drie belangrijke dingen onder elkaar waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een nieuw item. En we delen onze favoriete duurzame sieradenmerken (met een paar leuke kortingscodes voor jullie!)

1 - Hoe worden jouw sieraden gemaakt?

Wie maakt de sieraden? Van veel oorbellen, kettingen en ringen van fast fashion ketens, grote merken of onduurzame webshops zul je nooit weten wie ze gemaakt hebben. Misschien wel wie ze ontworpen hebben, maar wie degene is die daadwerkelijk de hanger aan de ketting bevestigt blijft een raadsel. En soms zijn daar hele goede redenen voor. Bijvoorbeeld omdat de sieraden uit fabrieken komen waar onder slechte omstandigheden - of zelfs door kinderen - wordt geproduceerd. 

Wij kopen daarom nooit items waarvan we niet weten wie ze maakt of hoe ze gemaakt worden. Veel duurzame merken zijn daar gelukkig juist heel transparant over, zodat je weet dat je geen oneerlijke business support.

2 - Welke materialen zijn er gebruikt?

Veel sieraden worden gemaakt van goud, zilver of een ander materiaal (zoals messing of koper) met een plating - een laagje goud of zilver. Er zit enorm veel verschil in waar die materialen vandaan komen. En dat is belangrijk, want je wil waarschijnlijk geen conflictmaterialen dragen.

Zo wordt er steeds meer gerecycled zilver gebruikt voor sieraden, wat heel fijn is, want nieuw zilver moet natuurlijk worden gemijnd en bewerkt en dat proces is niet altijd even duurzaam. Zilver kan in principe oneindig gerecycled worden. Het wordt ook al vele jaren gerecycled. Het productieprobleem zit hem in het uit de grond halen, dat gebeurt vaak onder hele slechte omstandigheden. Er is wel fair zilver te vinden, maar dit is niet heel veelvoorkomend. Daarom is gerecycled zilver een goede optie.

Foto: Use Less Jewelry

Kies je voor gouden sieraden, dan heb je steeds vaker de keuze voor Fair Trade goud. Dit wordt gewonnen in kleinschalige mijnen, onder eerlijke omstandigheden. Dit is veiliger voor de mijnwerkers en er wordt een eerlijke prijs voor het product betaald. Iets minder voorkomend is gerecycled goud, maar ook dat is een duurzame keuze. 

3 - Kwaliteit: hoe lang gaat het mee?

Zoals altijd is het natuurlijk het meest duurzaam als je je sieraden zo lang mogelijk draagt. En kunt dragen. Wij kiezen daarom voor 'neutralere' sieraden van goede kwaliteit. Zo voorkomen we dat we een ketting na één of twee seizoenen niet meer leuk vinden of dat een ring er na twee maanden dragen niet meer uitziet. We kiezen daarom zelf ook het liefst voor echte gouden of echte zilveren sieraden - en niet voor plating. Ik (N) heb bijvoorbeeld wel gold plated oorbellen, omdat die minder 'intensief' gedragen worden dan bijvoorbeeld een ketting. Dan let ik er wel op dat het een goede plating is (in mijn geval vier keer geplate) en niet alleen een dun laagje goud(en verf) zoals je bij goedkopere merken vaak ziet.
Ook niet onbelangrijk, let erop dat je bij ringen de juiste maat bestelt. Dat voorkomt retouren en zorg ervoor dat je de ring langer - en met meer plezier - draagt. Een handige manier om je ringmaat te achterhalen is via een ring sizer

Onze favoriete duurzame sieradenmerken 

AKIND




De sieraden van AKIND dragen we elke dag. Het merk gebruikt gerecyclede materialen, lab-grown diamonds en prachtige minimalistische designs. De sieraden zijn ontworpen in Stockholm en worden handgemaakt onder eerlijke omstandigheden in Spanje. What's not to love? Jessie heeft zelfs haar verlovingsring van dit merk (de 12 diamonds ring). 



Julia Otilia


De sieraden van het Zweeds-Nederlandse merk Julia Otilia kennen we al langer. En we love it! De Scandinavische roots maken het perfecte items om met heel veel outfits te combineren. Het merk heeft haar productie onlangs naar Europa verplaatst, de sieraden worden nu lokaal gemaakt, waardoor ze nóg duurzamer zijn. Julia Otilia gebruikt lokaal gerecycled zilver en goud. 




For Adélie


De sieraden van For Adélie worden met de hand gemaakt in Barcelona. Het merk richt zich op timelessness en niet op items die na een (aantal) keer dragen uit de mode zijn. 






Use Less jewelry




Het merk Use Less van de Deense Signe is één van onze favoriete merken, omdat ze het idee van consuminderen hebben weten te incorporeren in hun sieradenlijn. Alle items zijn namelijk te combineren, van oorbellen, tot kettingen. 



Andere leuke merken (we zullen dit lijstje blijven updaten, ook met jullie tips!)

  • Het Londense merk Wild Fawn gebruikt gerecycled zilver en goud. We hebben zelf inmiddels een aantal sieraden van dit merk, gekocht bij SMIR (helaas inmiddels gesloten).
  • De Amersfoortse Ana Dyla ontwerpt sieraden die ze laat maken in kleine, eerlijke, ateliers in Turkije. Ze gebruikt veel gold-plated zilver, maar dan wel meerdere keren geplate, zodat de kwaliteit goed is, maar de sieraden toch betaalbaar zijn. De sieraden zijn te koop bij duurzame winkels of in de webshop van Ana Dyla zelf.
  • Koni - een in Wenen gebaseerd merk met een collectie die varieert van bijenoorbellen tot simpele zilveren kettingen. En van alles daar tussenin.   
  • Een ander merk dat tijdloze duurzame sieraden verkoopt is Makaro. Wij zijn helemaal verliefd op hun minimalistische kettingen.

Liefs! 
Jessie en Nicky

    Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
    Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
    Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
    Volg onze winkel op Instagram: instagram.com/smir.store 

    We zijn niet betaald voor het maken van de content en delen altijd onze eigen, onafhankelijke ervaringen. We krijgen geen commissie als je de kortingscodes gebruikt. Deze post bevat wel een aantal affiliate links, dat betekent dat wij een heel klein deel van de opbrengst ontvangen als je iets koopt via de link. Voor jou is het nooit duurder. 

    You Might Also Like

    0 reacties

    Contact

    Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

    Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

    Facebook