Zo maak je zero waste tapas of borrelgerechten

16:41


Herken je dat? Dat je in de zomer eigenlijk helemaal geen zin hebt in grote maaltijden, maar liever allerlei kleine hapjes eet? Wij hebben daar ontzettend vaak 'last' van ;). Het doet me denken aan de weekenden waarop mijn moeder allerlei hapjes op tafel toverde met restjes uit de koelkast, omdat ze geen boodschappen voor een hele maaltijd in huis had - en de supermarkt in het dorp op zondag gewoon gesloten is. Uiteindelijk was dat ontzettend gezellig, omdat je al kletsend allerlei dingen proefde. Om datzelfde gevoel weer te creëren delen we hierbij onze favoriete gerechten. 

Onze criteria voor kleine zero waste hapjes en borrelrecepten

We koken vaak maar iets wat in ons op komt - zonder recept of voorbedacht plan - maar hebben voor dit artikel gerechtjes gekozen op basis van de volgende criteria: 
  1. Het moet snel en gemakkelijk klaar te maken zijn. Je hebt natuurlijk geen zin om voor al die verschillende gerechten uren in de keuken te staan. 
  2. De ingrediënten moeten óf lang houdbaar óf makkelijk te vinden zijn. 
  3. Het moet een fool proof gerecht zijn. We willen het zo eenvoudig mogelijk houden, zodat je niet met een tafel vol aangebrande en mislukte gerechten zit. 
  4. Het moet vegetarisch of vegan zijn. Want dat is wat wij dagelijks eten. 

Zero waste hapjes uit alle windstreken

Als je me vraagt wat mijn favoriete keuken is, dan zeg ik waarschijnlijk 'Aziatisch'. Dat komt vooral omdat het zó breed is, dat alles eronder valt. Zoals met wel meer dingen kan ik niet echt kiezen tussen de ene of de andere windstreek. Daarom hebben wij bij deze mix ook gerechten gebruikt die van alle soorten keukens komen. Dus niet alleen Italiaans of Scandinavisch, maar gewoon een bonte mix.

Op onze boeklancering verzorgde Eveline de heerlijkste kleine hapjes

Tips voor zero waste borrelgerechten en kleine hapjes

Ben je even inspiratieloos? Kijk dan eens in je favoriete kookboek of je een lievelingsgerecht ook in een kleinere variant kunt maken. Ga voor een mini-risotto of experimenteer eens met kleine zelfgemaakte wraps met toppings. Nog slimmer is het om tijdens het koken iets teveel te maken en de restjes in te vriezen. De meeste gerechten zijn in minivorm namelijk ook heerlijk - en het scheelt je heel veel tijd! Wat wij ook vaak doen is zoeken op voorgerechten op boodschappensites. Die Voorgerecht recepten zijn vaak eenvoudig te maken en zijn van nature al iets kleiner. Ten slotte is het altijd slim om je culinaire hoogstandjes aan te vullen met simpele bijgerechten. Een bakje met noten van de notenboer, een heerlijk zuurdesembrood met wat gezouten olijfolie en een schaaltje met komkommerschijfjes zorgen voor extra variatie, zonder extra moeite. 

Onze 5 favoriete zero waste borrelgerechten

  1. De kimchipannenkoek is een nieuwe favoriet in huize Kroon. Wij gebruiken een recept uit een kookboek van Joeri, maar hier vind je een vergelijkbaar recept, mét uitleg. Dit is zo eenvoudig en super uniek. De kimchi kun je zelf maken of in glas kopen bij bijvoorbeeld Ekoplaza. Er is ook vegan kimchi (zonder vissaus) te koop. Ook leuk: verruil de kimchi voor paddenstoelen
  2. De aubergineballetjes van Nicky zijn een ware hit op feestjes. Maar ook héérlijk in tomatensaus als tapashapje. 
  3. De champigñones con ajillo zijn vooral voor de knoflookliefhebbers een favoriet.  
  4. De komkommerpickle van Instock is nét iets bijzonderder dan een schaaltje komkommer, en supersimpel om te maken.  
  5. De zelfgemaakte naan is het lekkerste als hij nog een beetje warm is. Heerlijk met chutney. 
Golden oldie: supersimpele vega naan

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook