Duurzame onderkleding: bamboe boxers

06:18


Één van de dingen waar we ontzettend veel vragen over krijgen is ondergoed. We vergeleken eerder al een aantal mannenboxers, maar sinds we SMIR openden krijgen we alleen maar meer vragen.

We verkopen in onze winkel superfijne basic boxers van Bamboo Basics, een merk dat in onze woonplaats Amersfoort gevestigd is. Mijn (N) vriend draagt hun bamboe boxershort al een tijdje en is er heel enthousiast over! De stof is zachter dan katoen, wat dus heel fijn aanvoelt aan je huid. Deze blogpost geeft meer informatie over bamboe boxers en is geschreven in samenwerking met Bamboo Basics, maar natuurlijk wel met onze eigen eerlijke mening ;)

Hoe duurzaam is bamboe?

In vergelijking met traditionele textielsoorten is de productie van bamboe textiel tot 80% minder belastend voor het milieu. Bamboe is een duurzame grondstof, omdat het snel groeit en er heel weinig water nodig is voor de productie. Voor een kilo katoen heb je zo'n 10.000 (!!) liter water nodig, voor een kilo bamboe is dat 1.000. In tegenstelling tot katoen heeft bamboe om te groeien genoeg aan natuurlijke regenval en zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Daarnaast produceert bamboe ongeveer 35% meer zuurstof dan katoenplanten.

Klinkt too goo to be true? Misschien een beetje, want het nadeel van bamboe is dat het meeste in China groeit en het dus een flinke reis aflegt naar jouw kledingkast. Dat geldt voor katoen soms ook, maar dat komt bij duurzame merken vaak wel uit Europa. Daarnaast wordt bamboe chemisch bewerkt (het viscoseproces) om er garen van te kunnen maken. Bamboo Basics wil dat proces vanaf volgend jaar closed loop hebben ingericht, wat betekent dat 99% van de chemicaliën en het water hergebruikt wordt.

Andere voordelen van bamboe kleding

Zoals ik al zei is mijn vriend vooral enthousiast over de zachtheid van zijn boxers. Andere voordelen van bamboe stof zijn dat de open structuur van bamboevezels ervoor zorgt dat het in de zomer fris en in de winter warm aanvoelt. Bamboe neemt ook veel meer vocht op dan katoen wat tijdens het sporten (of andere zweterige activiteiten) een groot voordeel is.

Omdat de boxers in de smaak vielen mocht mijn vriend van Bamboo Basics ook een bamboe t-shirt uitproberen. Voor een shirt zijn de vochtopnemende eigenschappen misschien nog wel fijner dan voor een boxer. De bamboe shirts behoren dan ook tot de favoriete ondershirts van mijn vriend. Bijkomend voordeel in de zomer: 98% van de schadelijke UV-stralen worden door bamboe gefilterd, je bent dus goed beschermd door je t-shirt.


De productie

Iets waar ik vaak sceptisch over ben is de productie van bamboe kleding. Die vindt meestal in China plaats (waar de bamboe groeit en verwerkt wordt tot stof) waar goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon minder vanzelfsprekend zijn dan in Europa. Voordat ik de boxers van Bamboo Basics kocht wilde ik dus zeker weten dat dit goed zat. Hun boxers en shirts worden wel in China gemaakt, de fabriek staat namelijk vlakbij de plek waar de bamboe groeit. Ze letten er wel op dat de omstandigheden in die fabriek volledig verantwoord zijn - en dat is natuurlijk wel een fijn gevoel.

Wat vind jij van bamboe kleding?

Liefs,
Nicky en Jessie

P.S. meer info over duurzaam ondergoed vind je hier en een hele lijst met plekken (online en offline) waar je duurzame kleding kunt kopen maakten we eerder hier.

P.P.S. zoals ik in de inleiding al schreef is deze post gemaakt in samenwerking met Bamboo Basics

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook