FAQ: Kun je nog uit een kookboek koken als je zero waste leeft?

08:00


Onder de categorie FAQ verzamelen we vragen die we vaak krijgen. Vandaag: kun je eigenlijk nog wel uit een kookboek koken als je zero waste wilt leven? Of is het alleen maar superfrustrerend, omdat je alle ingrediënten niet onverpakt kunt krijgen? Hierbij onze aanpak en tips! 

Koken moet vooral leuk blijven

Allereerst het belangrijkste: als jij ontzettend blij wordt van koken, en het uitproberen van nieuwe recepten en gerechten, ga het dan niet voor jezelf heel moeilijk maken door jezelf te verbieden om bepaalde producten te kopen. Sommige producten zijn simpelweg heel lastig plasticvrij of verpakkingsvrij te vinden. Denk bijvoorbeeld aan rijstvellen voor verse loempia's, nachochips of dikke noodles. Wat ons advies is als je die ingrediënten wél wilt gebruiken? Ga voor bulk. Vaak zijn het producten die je heel lang vers kunt houden (die THT-datum is vooral een aanbeveling) dus koop gelijk groot in. Dan heb je relatief gezien natuurlijk minder verpakkingen. 

Vegetarisch is legendarisch

Toen wij steeds meer richting zero waste gingen, merkten we dat we ook heel snel al vlees lieten staan. Simpelweg omdat het makkelijker was om dingen zonder vlees te koken. En we ontdekten dat het eten van vegetarische of plantaardige maaltijden niet alleen makkelijker, maar ook superlekker is! Inmiddels is ons eten dat we zelf bereiden voor het allergrootste deel plantaardig, maar je kunt natuurlijk ook al beginnen met het uitproberen van een curry, waarbij je de kipstukjes weglaat bijvoorbeeld.Onze favoriete kookboeken

Als het op koken uit een kookboek aankomt, merken we dat niet alle boeken even geschikt zijn. Sommige boeken vragen om zóveel gekke ingrediënten dat ze überhaupt al lastig te maken zijn zonder toko of speciaalzaak in de buurt. In de praktijk betekende dat bij ons dat de boeken vooral voor de sier in onze kast stonden (sorry Marie Kondo!). Inmiddels heb ik wel van één auteur alle boeken in huis: Ella Mills. De boeken van het blog en de app 'Deliciously Ella' zijn fantastisch, omdat ze vooral plantaardige gerechten hebben en heel veel simpele ingrediënten bevatten die je makkelijk onverpakt kunt krijgen. Sterker nog: eigenlijk kan ik bijna elk gerecht uit de boeken wel op een no of low waste manier maken. En als een groente bijvoorbeeld even niet in het seizoen is en dus niet onverpakt beschikbaar is, kies ik gewoon voor een andere groente in het gerecht. 

Onze favorieten: 
  • Deliciously Ella - Elke Dag 
  • Deliciously Ella - Met Vrienden 
  • Deliciously Ella - The Plant Based Cookbook 
  • The Green Kitchen (van David Frenkiel en Luise Vindahl van Green Kitchen Stories)
  • The Green Kitchen at home 
  • The Green Kitchen smoothies
Wat is jouw favoriete kookboek? Laat het ons weten!

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook