Koken met seizoensgroenten: 2 recepten met aubergine

06:51

Één van mijn (N) favoriete groenten is aubergine - en als die in het seizoen zijn maak ik er dan ook van alles mee. Lucky you is dit een hele goede tijd om aubergine te eten. Ik deel twee van mijn favoriete recepten (eentje vega en eentje vegan) voor als je inspiratie nodig hebt!

Aubergine 'gehaktballetjes'

Foto (en receptinspiratie): The Iron You 
Ik maakte (een variant op) dit recept. De 'gehaktballetjes' waren echt heel goed gelukt! Ik bakte ze nog even mee in mijn homemade pastasaus en at het met penne. Dit is dus een perfect recept als je zin hebt in spaghetti meatballs, maar met een beetje andere kruiden werkt het ook als kofte, in een curry of naast een bord gekookte aardappelen.

Zoals ik meestal doe als ik een recept gebruik, pas ik het aan aan wat ik lekker vind en in huis heb. Voor dit recept deed ik dat als volgt.

Dit heb je nodig:

  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • scheutje olijfolie
  • snufje zout
  • ongeveer 75 gram havermeel (dat maak ik door havermout in de blender te malen)
  • ongeveer 75 gram paneermeel (dat maak ik door oud brood in de blender te malen)
  • optioneel: 1 ei (zonder ei werkt net zo goed!)
  • kruiden naar smaak, ik koos koriander, bruschettamix, gerookte paprika, rozemarijn en tijm

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 190ºC.
  2. Verwarm olie in een pan op matig vuur. Voeg de in blokjes gesneden aubergine en 60ml water toe. en laat 12 minuten koken tot de aubergine zacht is en je er makkelijk met een vork in kunt prikken. 
  3. Doe de aubergine in een blender (of keukenmachine) en maak er een smeuïg mengsel van.
  4. Meng de havermeel, paneermeel, zout en kruiden in een kom en voeg de auberginepuree en eventueel een ei toe. Mix het met je handen tot je een stevig mengsel krijgt. Is het te nat? Voeg dan wat extra paneermeel of havermeel toe. Is het te droog? Dan kun je een (extra) ei toevoegen. 
  5. Maak balletjes van het mengsel, leg die op een goed ingevette bakplaat of een vel bakpapier en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven, tot ze stevig en (licht)bruin zijn.

Ik had de balletjes 's middags al gemaakt en 's avonds nog even in een pan gebakken, daar de pastasaus aan toegevoegd en dat geserveerd met pasta. Mjammm!


Pulled aubergine BBQ style

Foto (en receptinspiratie): Rhian's Recipes
Pulled mushrooms, pulled jackfruit.. je hebt inmiddels een heleboel varianten op pulled pork. Één van die varianten is pulled eggplant! Ik maakte een mix van dit recept en dit recept, maar dan totaal anders. Ik at het met jacked potatoes, omdat ik de oven toch nodig had en gepofte aardappels perfect samengaan met het BBQ-smaakje van de pulled aubergine.

Dit heb je nodig:

  • 1 aubergine
  • 1 theelepel komijn, chilipoeder, paprikapoeder, gerookte paprikapoeder en zout
  • 1 eetlepel suiker

Voor de BBQ-saus (die kun je ook kopen, maar ik vind zelfgemaakte saus altijd lekkerder): 
  • 1 grote of 2 kleine tomaten
  • 1 kleine puntpaprika
  • 1 kleine rode ui 
  • scheutje olijfolie
  • een theelepel van het kruidenmengsel hierboven
  • een scheutje appelciderazijn
  • een lepel honing en een scheutje maple syrup 
  • een scheutje sojasaus of tamari

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220ºC en meng in een kommetje alvast alle kruiden en de suiker.
  2. Prik met een vork gaten in de aubergine, leg hem op een rooster 25 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de schil gerimpeld is. Bak - als je zelf de saus maakt - ondertussen een rood uitje en een theelepel van het kruidenmengsel in een pan met een scheutje olijfolie. Voeg de tomaten in partjes en de puntpaprika in stukjes toe. Bak alles een minuut of tien.
  3. Leg de aubergine na 25 minuten in de oven in een kom met een bord erop om hem nog 15 minuten te laten 'zweten' en afkoelen. Verlaag de oventemperatuur naar 180ºC. In de tussentijd kun je de saus afmaken. Doe alles uit de pan in de blender en voeg daar de appelciderazijn, honing, maple syrup en sojasaus aan toe. Laat je blender net zo lang mixen tot het een gladde puree is.
  4. Als de aubergine afgekoeld is, snij je de steel eraf. Pel vervolgens de schil eraf (dit zou heel makkelijk moeten gaan!) en trek het vlees van de aubergine in repen uit elkaar. 
  5. Meng de kruidenmix door de auberginerepen totdat ze allemaal goed bedekt zijn en zet dit in een ovenschaal 30 minuten in de oven (op 180ºC) tot de uiteinden een beetje droog worden. Hussel het halverwege nog even door elkaar.
  6. Zet je oven op 250ºC. 
  7. Mix de auberginereepjes met de saus en bak nog ongeveer 15 minuten.

Ik serveerde de pulled aubergine met gepofte aardappelen. Als je dat ook wil zet de aardappels dan bij stap 3 (dus als je de aubergine uit de oven hebt gehaald) in de oven. Ze bakken dan ongeveer 20 minuten op ongeveer 200ºC. Daarna laat je ze de hele tijd in de oven liggen, dus ongeveer een uur, zodat ze tegelijkertijd met de aubergine klaar zijn.

Nog meer inspiratie met aubergine?

We deelden eerder een recept voor gegrilde aubergine, een Frans omelet met aubergine en een groentetajine met onder andere aubergine. Maar ook baba ganoush, gegrilde aubergineplakjes of een pasta met aubergine zijn heerlijk. Er is zoveel variatie mogelijk! Wat is jouw favoriete recept met aubergine?


Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

4 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook