Wat zijn jouw waarden?

06:42

Uhh-mazing pancakes bij Season in Parijs 

Na alle hectiek van het boek en alle andere projecten die we doen, was ik (J) het overzicht een beetje kwijt. Als je ons boek hebt gelezen weet je inmiddels dat dat voor mij heel natuurlijk is (all chaotic people raise your haaaands!) maar ik merkte dat ik er niet helemaal zelf meer uit kwam. En dus besloot ik een coach op te zoeken. Één van de dingen die ik met haar besprak vond ik zo nuttig dat ik het even met jullie wil delen. Namelijk: leven vanuit je waarden. 

Goed om te weten: dit is géén zweverig gedoe waarbij je al je chakra's vanuit je innerlijke oervuur op een lijn gaat zetten (ik heb geen idee of dat überhaupt mogelijk is, maar het klinkt wel als iets wat een zweverig persoon zou aanraden, toch?) maar gewoon een praktisch artikeltje. Ik heb namelijk gemerkt dat het bijzonder handig is om voor jezelf op een rijtje te zetten wát je belangrijk vindt, en dus bij elke nieuwe hobby/baan of project te checken of dit past bij die waarden. Ze kunnen veranderen, dat hoort bij het leven, dus je hoeft je niet ineens krampachtig vast te houden aan de woorden die je eens hebt opgeschreven. Chill idee. 

Persoonlijke waarden

Begin bij je persoonlijke waarden. Wat vind jij in je persoonlijke leven belangrijk? Dat kan van alles zijn: van relatief vage dingen als 'inspiratie' en 'vrijheid' tot concretere waarden zoals 'gezondheid' en 'humor'. Op internet vind je heel veel lijsten met voorbeelden (zoals deze) en testjes (zoals deze), waar je er ongeveer 8 tot 10 uit kunt kiezen. Nu is bij mij mijn werk zo erg verweven met mijn persoonlijke leven dat het soms lastig is om die dingen uit elkaar te halen, maar tegelijkertijd is dat wél heel belangrijk. En toen ik zelf een soortgelijke oefening deed, zag ik ook wel wat verschillen (en natuurlijk heel veel overlap) in de twee lijsten. Dat is interessant om überhaupt eens in te zien!  


Waarden in je werk

De tweede waarden die je voor jezelf kunt formuleren zijn de waarden in je werk. Ook hier vind je op internet weer talloze lijsten met voorbeelden en testjes van. Maak eerst een grote selectie en ga dan steeds verder shiften tot je er weer ongeveer 8 à 10 overhoudt. Het is interessant om te ontdekken of je dingen, die je in eerste instantie heel belangrijk vond, op een gegeven moment elimineert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zekerheid of veel willen verdienen. En misschien kom je erachter dat je hierdoor al helemaal op je plek zit bij je huidige werk, omdat je binnen je werk (dat soms misschien saai lijkt) eigenlijk heel goed je waarden kunt toepassen. Disclaimer: je kunt natuurlijk nooit elke minuut van de dag ál je waarden toepassen. Saaie klusjes zullen altijd onderdeel van je leven zijn; bummer. 

Leef volgens je waarden

En nu de moeilijkste stap: je waarden gebruiken als uitgangspunt voor wat je in het dagelijks leven doet! Kijk eens welke waarden veel/gedeeltelijk/weinig ruimte krijgen in je werkomgeving en privéleven of je iets kunt of moet veranderen. De reden dat ik dit artikel op een zero waste lifestyleblog plaats lijkt misschien een beetje random, maar hier zit juist de crux: door te weten welke waarden je belangrijk vindt is het makkelijker om duurzame keuzes te maken (of niet natuurlijk, als je erachter komt dat duurzaamheid voor jou helemaal niet belangrijk is).  

Dit sluit aan bij de artikelen over bijvoorbeeld fast fashion (is je waarde 'winst' of 'gemak' dan ben je eerder geneigd om voor fast-fashion te kiezen dan wanneer je waarden als 'betere wereld' en 'voldoening' hebt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor overstappen van bank), zelf willen veranderen en bijvoorbeeld meer geld uitgeven aan goed (ipv goedkoop) eten - óók met een klein budget. Voor mij was het een bevestiging dat ik op persoonlijk vlak door de zero waste lifestyle over het algemeen heel goed veel van mijn eigen waarden leef, maar dat ik me op werkgebied nog vaak laat leiden door 'opgelegde normen' zoals veel geld verdienen om succesvol te zijn of FOMO (fear of missing out) te hebben. 

Leef jij volgens je eigen waarden? Of kan er nog wel iets anders? En vind je het interessant om dit soort artikelen op het blog te lezen? Laat het ons weten! 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook