Zoveel invloed heeft geld op je bankrekening

06:32


Ik had eigenlijk nooit stilgestaan bij de invloed van geld op een bankrekening. Ik bedoel: geld is geld en het staat ergens als digitaal getalletje op een scherm en als je taart iets wilt kopen wordt dat getal minder. Zo dacht ik er echt over. Totdat Nicky me een paar jaar geleden een linkje naar de Eerlijke Geldwijzer stuurde. We lazen ineens dat er banken zijn die investeren in kinderarbeid, dierenleed en vuile energie. Say what? 

Een megastal van je spaargeld


Waar we helemaal niet over nagedacht hadden was dat onze toenmalige bank ons (magere) spaargeld gebruikt om te investeren in bedrijven. En die bedrijven kunnen van alles zijn: van megastal tot wapenhandelaar (ik snap nog steeds niet precies hoe, maar sommige banken investeren in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens). De Eerlijke Geldwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty international, Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection, scoort banken op hun investeringspraktijken. En zo kwamen we erachter dat we absoluut naar een andere bank wilden.

Taart afrekenen met je ASN pas voelt toch minder slecht ;) 

Rabobank vs ASN Bank

We zaten allebei bij de Rabobank. Niet omdat we dat nou zo'n toffe bank vonden, maar omdat het de enige bank was in het dorp waar we opgroeiden en onze ouders daar een jongerenrekening hadden afgesloten. Die werd vanzelf omgezet in een studentenrekening en daarna een startersrekening. En dat geldt denk ik voor 99% van de mensen: je bankiert bij de bank waar je ouders vroeger een rekening hebben afgesloten. Inmiddels zijn we allebei geswitcht naar ASN Bank én heb ik (J) een kijkje achter de schermen bij die bank gekregen omdat ik er als freelancer voor werk.  Ik vond het daarom wel leuk om mijn oude en nieuwe bank eens te vergelijken. 

Screenshot Eerlijke Bankwijze
Ik word toch een stuk blijer van de groene balkjes dan van die gele, rode of oranje balken! Ook bij Triodos vind je veel groene balkjes. Bij ING, ABN Amro en Van Lanschot ziet het er allemaal flink rood en oranje uit. Bankieren bij een bank die een 3 scoort op klimaatverandering vind ik echt tegenstrijdig met mijn werk en idealen. 

CO2 besparen met je geld

Maar naast een goed bonusbeleid, (geen) investeringen in megastallen en (geen) investeringen in wapens heeft je geld ook effect op hoeveel CO2 je uitstoot. ASN Bank heeft dit door onderzoeksbureau Ecofys uit laten rekenen (je kunt het rapport op de site downloaden, dus dat zijn weer extra puntjes voor 'transparantie'). 

Met €1.000 op een rekening bij ASN Bank bespaar je jaarlijks net zoveel CO2 als wanneer je een heel jaar geen wasjes zou draaien, 4 maanden niet zou douchen, 1.681 kopjes koffie zou laten staan of 130 stokjes kipsaté zou eten. Nu zouden wij niet aanraden om ineens vol aan de kipsaté te gaan, maar het is wel chill om een beetje een beeld te hebben hoeveel impact je geld eigenlijk heeft. Daarnaast weet ik van ASN Bank dat ze nog veel meer doen om duurzaamheid verder aan te jagen. Zo is onlangs het platform Living Wage gelanceerd, waarbij de deelnemende partners een leefbaar loon als mensenrecht op de agenda willen zetten bij bedrijven. Daarnaast heeft ASN Bank een speciale community voor duurzame ondernemers: Voor de Wereld van Morgen. Hier kan iedereen met een slim idee gratis lid van worden, en zo worden geholpen met financiering, kennis en publiciteit.  Er staan ook projecten op het gebied van plastic en afval op de community. En extra vet: ze hebben ons ook geholpen met het boek!


(Geen) zin om over te stappen

Volgens mij is het wel duidelijk dat het echt zin heeft om over te stappen. Maar we snappen ook dat je er geen zin in hebt. En dat is precies de reden dat mijn vriend nog bij z'n oude bank zit (afgezien van onze gezamenlijke rekening). Nicky's vriend is wel al overgestapt en vertelde tijdens een gezamenlijk etentje (alsof hij door ons was geïnstrueerd haha) hoe makkelijk het was met de Overstapservice. Dan worden je bij- en afschrijvingen automatisch 13 maanden doorgestuurd en belangrijke organisaties automatisch op de hoogte gebracht. Je kan trouwens ook alleen met je spaargeld overstappen; dat is natuurlijk helemáál geen moeite. 

Ben jij van plan om over te stappen? Of ben je onlangs overgestapt? We zijn benieuwd! 

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

Foto's: Marisa Elisa Photography You Might Also Like

6 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook