Zo maak je, ook in de winter, je tuin duurzamer

16:06



Het lijkt nu misschien niet het moment om met je tuin bezig te zijn, maar niets is minder waar. Nicky is nog nooit zoveel bezig geweest met woelen, planten en tuinplannen maken. Natuurlijk willen we dit wel graag zo duurzaam mogelijk doen. Van tuinmeubels tot bloembollen; wat kun je in de winter doen aan een duurzame tuin?

Meer groen in de tuin


Het duurzaam maken van je tuin begint natuurlijk in de ontwerpfase. Want wat kun je eigenlijk allemaal kwijt in je tuin? Wil je veel groen, een plek om te zitten of juist mogelijkheden voor een berging? Inventariseer eerst goed wat je wensen zijn. Zo wilde Nicky graag een groene weelderige tuin, met veel biodiversiteit. Ook moest er ruimte zijn voor een tuinset en een barbecue.

Uit onderzoek van Fonteyn onder ruim 1000 respondenten is gebleken dat maar liefst 69% van de mensen het belangrijk vindt om meer groen te creëren in de tuin. En dat is goed nieuws voor de bijen, insecten en andere dieren die baat hebben bij een groene tuin! Bijdragen aan meer biodiversiteit is sowieso een goed idee.
 

Een duurzame tuin ontwerpen


Bij het ontwerpen van je tuin kun je niet alleen rekening houden met ‘het mooie plaatje’, maar ook met een praktische indeling. Hoekjes creëren is hierbij een goed idee. Maak bijvoorbeeld een ‘bijenveld’, waar je bijvriendelijke planten neerzet, een hoekje met een haag, waar egeltjes zich kunnen verschuilen en een hoekje voor je terras.
 

Een eetbare tuin


Wil je liever een eetbare tuin? Niet zo gek. Een op de drie respondenten aan de enquête had de wens om een moestuin te maken. Hierbij kun je zeker eens naar permacultuur kijken. Voor een moestuin hoef je overigens helemaal geen grote tuin te hebben; dat laat deze stadsmoestuin wel zien! Met de projecten van De Makkelijke Moestuin of een permacultuurcursus bij IVN is starten heel eenvoudig. Begin ook het best klein, met wat kruiden. Dan kun je langzaam uitproberen of moestuinieren iets voor jou is.
Duurzame tuin met weinig onderhoud

Grappig genoeg blijkt uit de enquête overigens ook dat 57% van de respondenten een tuin wil met zo min mogelijk onderhoud. Door slim te ontwerpen heb je minder onderhoud nodig aan je (moes)tuin. Bovendien is bijvoorbeeld het laten liggen van bladeren in de herfst juist goed voor egels! Je tuin mag dus best wel een beetje rommelig zijn. Wat dan weer géén goed idee is, is om je tuin vol te gooien met tegels, onder het mom van ‘lekker onderhoudsvriendelijk’ (kijk eens op instagram naar #onderhoudsarmoe om te zien wat we bedoelen). Groen in de tuin is namelijk belangrijk om regenwater weg te kunnen laten zakken. Daar heb je zelf ook profijt van, want een tuin die blank staat van het water is niet erg goed voor je tuinmeubels.
 

Duurzame tuinmeubels


Over tuinmeubels gesproken: daar kun je natuurlijk ook een groene(re) keuze in maken. Houten tuinmeubelen kunnen, als je ze goed onderhoudt, jarenlang meegaan. Ze worden minder snel heet in de warme zon. En het staat nog mooi ook. Let bij de aanschaf van je tuinmeubelen op het FSC-keurmerk. En dek ze in de winter af, nadat je ze in een beschermende wax hebt gezet.
Duurzaam tuinieren in de winter

Beginnen je groene vingers te jeuken van al deze inspiratie? Je hoeft niet te wachten op het voorjaar om te tuinieren. Dit is namelijk bijvoorbeeld de perfecte tijd om bloembollen te planten. Plant biologische narcissen, tulpen en andere bollen. Dan heb je in het voorjaar een prachtige tuin vol kleur.



Gooi ook niet alle verdorde planten meteen weg. Veel planten verdorren als zelfbescherming. Zolang de wortel leeft, kan een plant nieuwe stengels en bladeren aanmaken. Om te kijken of je plant nog leeft kun je de stengel checken. Krab een stukje van het buitenste deel van de stengel (vlak boven de grond) af en check of hij wit of groen is. Dan is hij nog levend.

Andere duurzame wintertuiniertips zijn:
  • Je bomen en heesters snoeien. Dan gaan ze langer mee.
  • Je vijver vorstvrij houden
  • De vogels de winter doorhelpen. Gebruik geen vetbol in een plastic netje, maar leg wat voer op een voedertafel.
  • Nestkastjes ophangen. Dan heb je straks letterlijk nieuw leven in je tuin.
  • (Met korting) investeren in een duurzame tuinmeubelenset
  • Je duurzame tuin ontwerpen.

Happy gardening!

Photo 1 by Annie Spratt on Unsplash




You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook