Het is de Dag van de Biodiversiteit. Dit kun je doen

10:14

Geveltuin: foto Maak Grijs Groener

Op initiatief van de Verenigde Naties is het vandaag de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor de huidige situatie én worden praktische tips gedeeld om de natuur een handje te helpen. En daar doen wij natuurlijk graag aan mee.

Biodiversiteit beschermen in Nederland

Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel onder 1.000 Nederlanders bleek dat vier van de vijf Nederlanders het belangrijk vindt om biodiversiteit te beschermen. De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over het verlies van biodiversiteit. Dat is opvallend, want bijna driekwart van de Nederlanders weet niet hoe ze een bijdragen kunnen leveren. 

Lever een bijdrage aan de biodiversiteit in Nederland

Toch zijn er heel veel manieren waarop jij aan de slag kunt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld voorzieningen voor dieren plaatsen in je omgeving (denk aan insectenhotels etc.) of je tuin, balkon of terras vergroenen. Zelfs als je alleen een gevel hebt om mee te werken kun je een paar tegels wippen. Dit is zó belangrijk: al die grijze stenen tuinen zijn funest voor het krioelende leven om ons heen. 

Tien praktische manieren om bij te dragen aan biodiversiteit

  1. Plant Nederlandse planten. Nederlandse insecten zijn afhankelijk van lokale planten. Daarom is het verstandig om zoveel mogelijk inheemse soorten te planten
  2. Zet het licht uit. Hoe sfeervol tuinverlichting ook is, wanneer het 's nachts (onnodig) aan staat verstoort het het ritme van vogels, vleermuizen en nachtvlinders. Even een timer of bewegingssensor neerzetten dus!
  3. Bezaai de akkers en bermen. Het vaak ongebruikte stukje tussen een weiland en de weg is een ideale plek voor planten en dieren. Misschien kan een lokale boer daar wel inheemse bloemen zaaien! Ken je de boer niet? Dan kun je ook een bijdrage leveren door de thee van Wilder Land te drinken. Zij gebruiken hun winst om bermen en akkers in te zaaien.
  4. Doe de Postcode Vogelcheck. met deze check van de Vogelbescherming weet je direct welke vogels er in jouw buurt wonen en hoe je ze kunt helpen. 
  5. Maak een egelsnelweg. Dit vonden we een leuke tip: help de egel door samen met de buren een reeks gaten in de schuttingen tussen jullie tuinen te maken. Zo kan de egel makkelijk van tuin naar tuin lopen. 
  6. Draai de kraan dicht. De hele dag sprinklers met kraanwater aanzetten is niet per se duurzaam. Probeer op hete zomerdagen dus niet zomaar de kraan op standje 100 te zetten!
  7. Ga op tuincursus! Met een cursus van bijvoorbeeld IVN kun je leren hoe je jouw tuin biodivers maakt.  
  8. Fix een boomspiegel. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar een boomspiegel is het perkje rondom je boom. 
  9. Ga het dak op. Heb jij een eigen dak? Nice! Je kunt dit vergroenen door bijvoorbeeld sedum op je dak aan te brengen. Vaak is er nog subsidie voor ook. 
  10. Gooi een zaadbom. In je achtertuin, op een braakliggend terrein of waar dan ook: zie het als een tas met eten voor de bijen! 

Deze tips komen uit de Biodiversiteitswijzer; een initiatief dat we nog niet kenden, maar wél heel tof is Op de Biodiversiteitswijzer kun je aangeven of je een balkon, tuin of geen van beide hebt. Vervolgens laat je weten of je meer van dieren, planten of zowel planten als dieren bent. Daarna kun je aangeven of je iets wilt leren, doen of leren én doen. Ook geef je aan of je het liefst samen of alleen opereert. Na het invullen van de vragenlijst krijg je praktische tips. Bijvoorbeeld meedoen aan de Nationale Bijentelling, je straat vergroenen, kikkerdril tellen of klimaatbestendige planten planten. Echt superleuk!

Wij zijn niet betaald voor dit blog en dit artikel is op geen enkele manier gesponsord. 


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook