Duurzame tips om energie te besparen

08:00


Energie besparen is op dit moment een hot topic. En dat is niet zo gek, als je naar de huidige energieprijzen kijkt. Of je nu energie wilt besparen voor het milieu of voor je portemonnee: met deze tips kom je de winter door!

Energieprijzen vergelijken

We beginnen even met de meest voor de hand liggende tip: kijk of je kunt besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Energie vergelijken kan je zo meer dan honderd euro per jaar besparen. Wij kiezen zelf wel voor een groene leverancier. Wil je overstappen van energie? Kijk dan in de afbeelding hieronder welke maatschappij duurzaam is.Radiatorfolie: makkelijk en duurzaam

Een aantal jaar geleden besloten wij om in de vertrekken waar we het vaakst de verwarming aan hebben staan (bij ons is dat de woonkamer en het kantoortje) radiatorfolie aan te brengen. Het was even een klusje, omdat de radiatoren best dicht tegen de muur aan hangen. Maar binnen een paar uur waren al onze radiatoren voorzien van folie. Zo gaat er minder warmte verloren via de buitenmuren. Zorg ook dat je de radiatoren vrij houdt, zodat de warmte goed kan verspreiden. Zet er geen bank voor.

Radiatorventilator: effectief of niet?

Een andere besparingstip is een radiatorventilator. Deze is iets duurder in aanschaf, maar konden wij met korting kopen via de gemeente. Je bevestigt het ventilatortje met magneten aan de onderkant tussen de platen van je radiator. Door de ventilator wordt er meer  warme lucht uit je radiator gehaald en is de kamer sneller warm. Hiermee kun je per jaar tot 10% gas besparen. Wij merkten dit écht: we hoeven de thermostaat minder hoog te zetten voor hetzelfde resultaat.

Tochtstrips besparen kou en energie

Een andere ‘gadget’ om energie te besparen is de tochtstrip. Deze hebben wij bijvoorbeeld bij de balkondeuren geplaatst. Onder de buitendeur hebben we een tochtborstel. Er zijn ook brievenbusborstels die je makkelijk in de brievenbus zet. Zo komt er minder tocht in huis (fijn) en gaat er minder warmte verloren. Een tochtstrip aanbrengen is overigens heel eenvoudig! Het is wel belangrijk om goed te blijven ventileren. Die kiertjes in huis zorgen er namelijk ook voor dat je geen schimmelvorming krijgt. ’s Ochtends voordat je naar je werk gaat even de boel luchten is een goed idee! Bovendien warmt droge lucht sneller op, dus heb je de kou er zó weer uit.


Vervang je lampen

Wij hebben al onze lampen (geleidelijk) vervangen door LED-lampen. Dat is niet alleen energiebesparend, maar ook heel fijn in gebruik. Ze worden niet heet en door te kiezen voor smart lampen kun je ze makkelijk dimmen en uitzetten. Nicky heeft overal in haar huis sensors geplaatst. Haar partner vergeet namelijk nog wel eens om het licht uit te doen. Dat is nu geen probleem meer, want het gaat vanzelf uit als je niet meer in de ruimte bent.

Check je apparaten

Oké, het klinkt misschien heel duurzaam dat je al 50 jaar met dezelfde koelkast doet. Maar voor je energierekening is het een crime. Oude apparaten slurpen enorm veel energie. Vervang ze dus voor apparaten met minimaal een A-label (die vind je overigens tegenwoordig ook prima tweedehands).

Verbruik is belangrijk

Het allerbelangrijkste is natuurlijk je verbruik. Kun je nog sloffen en een trui aan doen? Dan hoeft de verwarming nog niet aan. Schijnt het zonnetje? Hang je was dan buiten (ook beter voor je kleding!) in plaats van de droger te gebruiken. En ook apparaten die standby staan slurpen ongemerkt veel energie. Doe je stekkers in een stekkerblok met aan/uit schakelaar. En werk je thuis? Hang dan niet de hele dag de laptop aan de lader. Door te kiezen voor een warme wollen deken, kun je bovendien de verwarming in de slaapkamer lekker uit laten staan.En dit kun je beter níét doen om energie te besparen

De laatste tijd zien we heel veel DIY oplossingen voorbijkomen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door kaarsen onder een omgekeerde terracotta bloempot te doen. Helaas is dit ten eerste niet effectief en ten tweede ontzettend gevaarlijk. En voor je gezondheid is het ook niet best: bij deze methode komt meer fijnstof vrij dan bij een gemiddelde snelweg. Een elektrische kachel kopen om gas te besparen is ook niet altijd een slim idee. Deze slurpen vaak energie. Je kunt dan beter kiezen voor een infraroodpaneel of een keramische kachel.

Kruip lekker tegen elkaar aan en houd het duurzaam deze winter! 

Liefs,

Nicky & Jessie


 


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook