Zo verf en bescherm je hout op een eerlijke en duurzame manier

09:54



Sinds een aantal jaar gebruiken wij het liefst de duurzame lijnolieverf van het Zweedse merk Moose Färg voor onze klusprojecten. Dus toen ik een zelfgemaakte balkonbak wilde behandelen was de keuze snel gemaakt. In Scandinavië zijn ze al jaren fan van dit type merk, maar in Nederland is het nog vrij onbekend. Daarom geven we je in dit artikel meer uitleg over verven met lijnolie en de oplossingen van Moose Färg!

Duurzame verf van Moose Färg

Misschien heb je de naam Moose Färg al eens voorbij zien komen op ons blog. Dat komt omdat we het al een tijd gebruiken, onder andere voor het verven van SMIR. Kort gezegd is de Zweedse verf van Moose Färg een ademende houtverf die volledig biologisch wordt geproduceerd. Omdat je geen primer of grondverf nodig hebt bij het aanbrengen én het vier tot vijf jaar onderhoudsvrij is, is het niet alleen goed voor het milieu, maar ook geschikt voor klussers die niet zo veel zin hebben in gedoe. Want ja, ik ben wel team luie klusser ;).

Verf gemaakt van lijnolie

Het is niet zo gek dat Moose Färg Scandinavische roots heeft; in Zweden heeft bijna iedereen een houten huis en is goede houtverf dus essentieel! De Zweedse verf wordt onder andere gemaakt van lijnolie; een wonder-ingrediënt dat ik ook gebruik om mijn gietijzeren pannen te onderhouden. Lijnolie is een onverzadigde olie die is opgebouwd uit vetzuren en wordt al jaren gebruikt om verf van te maken. Vroeger kookten Zweedse mijnwerkers rode en zwarte pigmenten die vrijkwamen bij kopermijnen met water en lijnolie, tarwe- en roggemeel om verf te maken. Inmiddels is deze techniek doorontwikkeld tot een natuurlijke verf die makkelijker in gebruik is en niet bladdert. 




Hoe gebruik je verf op basis van lijnolie? 

Omdat de verf een open structuur heeft (dus geen afdekkend filmlaagje) ademt het hout met je verf mee. Dit klinkt misschien wat abstract, maar houdt in dat de verf goed bestand is tegen krimpen en uitzetten van het hout. Het maakt het ook makkelijk om de verf aan te brengen, want je hebt geen primer of grondverf nodig. Wanneer je nieuw hout gebruikt kun je het beste een eerste laag aanbrengen en vervolgens een aantal maanden wachten. Afhankelijk van de verf die je kiest is de eerste laag al goed dekkend, dus je zit niet met een 'half project'. Zo kan het hout de tijd nemen om te 'werken'. Na een aantal maanden kun je - zonder tussendoor te schuren - de boel direct overschilderen, inclusief eventuele kleine scheurtjes.

Ik gebruikte voor mijn project een grote blokkwast die ik nog had liggen, maar je kunt ook een kwast bij Moose Färg meebestellen. Dat ging lekker snel en het werkte supermakkelijk. Bij droog weer en ongeveer 20 graden is de verf na 3 uurtjes stofdroog. De verf dekte eigenlijk in één keer goed, maar over een aantal maanden doe ik weer een inspectie en eventuele opfrisbeurt. Ook mijn onderbuurvrouw is fan van de Moose Färg verf, dus ik bewaarde de kwast voor haar in wat lijnolie en een gesloten zakje zodat zij hem voor haar projectje kon gebruiken.  




Van veranda tot lemen muur: duurzaam verven doe je zo

Wij hebben de verf van Moose Färg tot nu toe vooral op houten (buiten)projecten gebruikt, maar de toepassingen zijn super veelzijdig. Zo kun je er prima een houten (tuin)huis, schuur, schutting, meubels of veranda mee verven. De matte houtverf kan ook binnen gebruikt worden! Bijvoorbeeld voor steigerhout, maar ook voor multiplex, MDF, leem en beton. Op de site van Moose Färg vind je allerlei voorbeelden van creatieve projecten. Ik heb meteen zin om alles een make-over te geven!

Matte kleuren, geïnspireerd op Scandinavië

Laten we een belangrijk aspect niet zomaar vergeten: de kleur! Ik droom altijd weg bij de typisch rode Zweedse huizen in het groene landschap, maar voor mijn eigen kleine stadsbalkonnetje koos ik een iets veiligere optie; parelgrijs. De kleuren zijn lekker mat en natuurlijk. Natuurlijk kun je het beste naar voorbeelden op de site kijken voor een indruk van de kleuren. Je kunt ook een Moose Färg kleurenkaart aanvragen op de website. 




Liefs, 

Nicky & Jessie 



You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook