Serie duurzaam klussen en inrichten: duurzame verf

11:09

Rechts de Moose Färg verf op de steigerhouten wand

Omdat we de afgelopen maanden bezig zijn geweest met het verbouwen en inrichten van onze winkel in Amersfoort, zijn we helemaal in de wereld van duurzaam klussen en verbouwen gedoken. We wilden natuurlijk niet een duurzaamheidshub openen met giftige verf op de muren, dus ook op het gebied van verf hebben we gekeken naar alternatieven. We vonden twee superleuke merken die we graag met je delen. 


Waarom duurzame verf? 

De grootste milieubelasting van muur- en plafondverf ontstaat tijdens de productie en het vervoer. Vooral de productie kan behoorlijk onduurzaam zijn: de grondstof waarmee kleurstof wordt gemaakt (titaniumoxide) komt namelijk uit mijnbouw, aldus MilieuCentraal. Daarnaast bevatten de meeste verfsoorten chemische oplosmiddelen, die tijdens het verven makkelijk kunnen verdampen en die je dus inademt. Ook kan het oppervlaktewater in de stad worden vervuild, als je je (reguliere) verfkwasten uitspoelt in de gootsteen. 


Houtverf uit Scandinavië van Moose Färg

Bij de ingang en naast de toonbank heeft de vorige eigenaar steigerhout tegen de muur geschroefd. Niet iets wat wij zelf zouden doen, maar het geeft wel een leuke sfeer. Omdat we het wat gezelliger wilden maken dan saai grijs steigerhout gingen we op zoek naar duurzame houtverf. Zo kwamen we bij Moose Färg terecht. We kenden de verf al van een Scandinaviëbeurs waar we eens zijn geweest (we love Scandinavië!) en vonden dit het perfecte moment om samen te werken. Gelukkig dacht Jan Smit, importeur van Moose Färg, daar hetzelfde over. Al tijdens het verven viel ons op hoe fijn het is om natuurlijke verf te gebruiken. De verf bevat namelijk geen schadelijke stoffen en oplosmiddelen en is gemaakt op basis van lijnolie, pigment, tarwemeel en water, waardoor het superlekker ruikt.

Door de verf blijft de houtstructuur zichtbaar. 


Wij hebben de verf dus op de binnenwandjes aangebracht, maar in Scandinavië wordt het ook heel veel gebruikt voor het verven van houten huizen (yes, ze hebben ook die leuke typische Zweedse rode kleur bij Moose Färg!).De Moose Färg verf is namelijk ook vochtregulerend, loodvrij, mat en heel robuust. Ook fijn: bij het onderhoud (dus als je het bijvoorbeeld voor je tuinhuis of veranda gebruikt) hoef je niet tussendoor te schuren. Wil jij ook eens kijken of  duurzame houtverf iets voor je is? Op de site van Moose Färg kun je een gratis kleurenkaart aanvragen.

Het échte Zweedse rood van Moose Färg

Op omze wishlist: een Zweeds tuinhuisje!

Muurverf van Fairf

Omdat we ook iets op de muren wilden  gingen we verder op zoek naar duurzame verf. Zo kwamen we bij de Fairf-verf van Laurens terecht. Hij heeft een superhip verfmerk opgezet, dat geen schadelijke bindmiddelen bevat en bij je thuis op de fiets wordt bezorgd door de Fietskoeriers. Hoe leuk is dat?! Fairf biedt muurverf, zijdeglans lak en multiprimer in 100 verschillende kleuren. Ook hier kun je weer online kleursamples of een kleurenwaaier aanvragen om te kijken welk kleurtje het beste in je interieur past. Daarnaast steunt Laurens met Fairf regelmatig projecten waarbij hij hele buurten (bijv. in Rio de Janeiro) of kringlopen opvrolijkt met frisse kleurtjes. 


Fairf heeft ook Mommy Paint die perfect is voor in de babykamer

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnzYou Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook