Duurzaam ondergoed voor mannen en vrouwen (BH's, boxers, lingerie)

19:23
Duurzaam ondergoed is sinds het begin van onze zero waste journey een terugkerend thema voor ons. De laatste post over duurzaam mannenondergoed schreven we in 2018 en onze laatste blogpost over verantwoorde duurzame beha's stamt zelfs uit 2017. In de tussentijd zijn er uiteraard nieuwe ontwikkelingen, dus het is wel weer eens tijd voor een update!

Zijn we nog steeds fan van dezelfde merken? Zeker! Onze collectie is uitgebreid met meer producten van dezelfde merken. Maar er zijn ook nieuwe merken bijgekomen. Én we hebben een duurzame BH gevonden die zelfs óns past. Wil je meer lezen over materialen voor duurzaam ondergoed? Lees dan ons artikel "Is Tencel echt duurzaam?"

Duurzame lingerie en onderbroeken voor vrouwen

Duurzame en fair fashion onderbroeken kopen we voornamelijk bij Organic Basics*, Saint Basics* en People Tree.

Wat is duurzaam ondergoed?


Wij willen jullie - zeker in het licht van de laatste ontwikkelingen - extra wijzen op een aantal valkuilen als het op duurzame (onder)kleding aankomt. Biokatoen betekent niet automatisch dat je een goede keuze maakt. Better Cotton ook niet (dit is niet hetzelfde als biologisch katoen, het is een zeer misleidende benaming voor min of meer regulier katoen). Ook al is je onderbroek gemaakt van echt biologisch katoen, kijk ook naar hóe deze gemaakt wordt. Is dat op een eerlijke manier? In een fabriek waar de arbeidsomstandigheden goed zijn? Of zijn er mensen die worden uitgebuit door grote ketens die mee willen liften op een groene trend? Voor ons is deze afweging heel erg belangrijk. Als een merk niet fair en inclusief is, is het niet duurzaam. Als je daar meer over wil lezen, we schreven er een paar weken geleden deze post over op Instagram.

We don't like dirty underwair, dus de merken die wij uitkiezen selecteren we niet alleen op de grondstoffen die ze gebruiken, maar ook op de business die ze runnen. Saint Basics gebruikt geen schadelijke stoffen, kinderarbeid, pesticiden of oneerlijke handel. Daarnaast zijn ze GOTs- OEKO-TEX-gecertificeerd en het nummer 1 duurzame basicsmerk bij Rank a Brand. Voor Organic Basics geldt bijna hetzelfde, ook zij staan voor eerlijke productie en hebben zelfs een low impact website om hun ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen.

De Laurel-beha van Savara Intimates. Foto: Savara Intimates

Duurzame BH's, ook voor grotere (cup)maten

Als je een veelvoorkomende BH-maat hebt is het vinden van duurzame bralettes of beha's niet enorm ingewikkeld. Sterker nog: je hebt best wel wat keus. Als je buiten de standaardmaten valt is dat wat lastiger. Nu zijn wij allebei gezegend met wat meer curves en vallen bijna alle duurzame BH's daarom standaard af. Believe us, we've tried

Onze favoriete merken die duurzame beha's verkopen 


 • Organic Basics

Organic Basics verkoopt een zachte beha van biokatoen en een tencel bralette. De biokatoenen BH dragen wij nu allebei een aantal maanden, vooral thuis. Het is een lekker zachte beha, maar geeft ons curvy gurls niet genoeg support voor actievere dagen. Als je een kleinere (cup)maat hebt is het overigens wel een perfecte everyday bra! Wij zijn ook fan van de loungewear van Organic Basics. De nieuwe Tencel shirts en broekjes zijn ideaal om een hele zondag in te liggen lopen.  Met de code HZWOBC4 ontvang je 10% korting op je aankoop bij Organic Basics. Dit geldt op alle producten, dus ook op de mannenproducten, t-shirts en sokken.

 • Saint Basics

Ook het Nederlandse merk Saint Basics maakt bralettes en short tops (een soort lichte sport-BH) van eucalyptus. Heerlijk zacht materiaal en het ademt goed. Gebruik code 'zerowaste' voor 10% korting op je bestelling! De code is geldig op de hele collectie, aanbiedingen uitgezonderd. 
 • Savara Intimates
Het Nederlandse merk Savara Intimates verkoopt beha's gemaakt van tencel en reststoffen.* En deze beha's zijn ook geschikt voor vrouwen met minder veelvoorkomende behamaten! Yes! Nicky draagt het model Laurel en is daar heel erg tevreden over. De beha's hebben geen beugel, maar geven wel voldoende steun. Óók voor cupmaten boven de D - en dat is fantastisch! Omdat de omtrek verstelbaar is, heeft de beha de hele maand door een goede pasvorm, tijdens de bloated PMS-dagen draag je hem gewoon wat losser. Gebruik code ZEROWASTE863 voor korting! Geldig tot 15 augustus 2021

Prachtige details van Savara Intimates. Foto: Savara Intimates. 

People Tree verkoopt biokatoenen bralettes. Ze zijn zacht en subtiel, geven niet heel veel support, maar doen alles dat je van een bralette verwacht. Bijvoorbeeld te koop via SMIR of People Tree zelf. De beha's van Woron hebben we wel eens gepast, maar zijn voor ons helaas niet verkrijgbaar in een goede maat. Maar zeker de moeite van het proberen waard. Anekdot is een wat meer high-end lingeriemerk. Ook dit past niet bij ons lichaam, maar er zitten wel héle mooie items in de collectie. Het Deense Underprotection heeft hele mooie items in best een brede range modellen. Ik (N) heb in Kopenhagen een aantal beha's gepast, maar voor mij zat er geen goede pasvorm tussen.

UPDATE: Jullie zijn fantastisch en kwamen met allerlei tips! Zo werd Lovjoi intimates genoemd, die duurzame beha's verkoopt in een brede range maten. Net als The Very Good Bra, een Australisch merk dat zero waste behas maakt - ook in grotere (cup)maten. Een merk dat jullie voorstelden en dat perfect in dit rijtje past is Lara Intimates, zij maken hun BH's in een all-female factory in London en zeggen zelf het meest inclusieve merk te zijn door voor vrouwen met (bijna) elke maat een passende BH te bieden.

Merken die duurzaam ondergoed verkopen voor vrouwen

 • Organic Basics
 • Saint Basics (code 'zerowaste' voor 10% korting!)
 • Savara Intimates (ook grotere maten)
 • People Tree 
 • Woron
 • Anekdot
 • Underprotection
 • Lovoji Intimates (ook grotere maten)
 • The Very Good Bra (ook grotere maten)
 • Lara Intimates (ook grotere maten)

Duurzaam ondergoed voor mannen

Zoals met alles in het leven hebben mannen het natuurlijk weer het makkelijkst ;)

Naast de eucalyptus boxers, trunks en slips van Saint Basics, verkopen ze ook een biokatoenen boxer voor mannen. Heren hebben keuze uit verschillende kleuren en modellen. Onze vriendjes zijn vooral te spreken over de enorm zachte (eucalytpus)stof.

De tencel herenboxers van Organic Basics*  zijn ook in een wat losser model verkrijgbaar. Maar ook voor 'reguliere' biologisch katoenen boxers kunnen mannen hier terecht. Wil je in één keer klaar zijn? Organic Basics verkoopt 10-packs met een leuke korting. En vergeet ook de code HZWOBC4 niet bij het afrekenen, voor 10% korting op jouw order!

Andere fijne merken zijn Adam Underwear, Bamboo Basics,

Merken die duurzaam ondergoed voor mannen verkopen

 • Saint Basics (code 'zerowaste' voor 10% korting)
 • Organic Basics
 • Adam Underwear (zijn we zelf iets minder fan van, omdat het na het wassen niet zo mooi blijft als Organic Basics)
 • WAMA Underwear (Amerikaans merk)


Waar koop jij je ondergoed? Let jij op het materiaal en de omstandigheden waaronder het gemaakt wordt?


Liefs!
Jessie en Nicky

  Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
  Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
  Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
  Volg onze winkel op Instagram: instagram.com/smir.store 


  * Sommige links in dit artikel (te herkennen aan merken met het sterretje) zijn affiliate links, dat betekent dat een heel klein percentage van de dingen die jij koopt naar ons gaat. Je betaalt daar natuurlijk niks extra's voor! Wij kunnen hierdoor de kosten van de site voor een heel klein deeltje dekken. 

  You Might Also Like

  0 reacties

  Contact

  Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

  Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

  Facebook