Waarom Earth Day vandaag zo belangrijk is

12:11


Vandaag is het weer Earth Day. Een dag die al 50 jaar in het teken staat van de aarde. En die aarde, daar draait (pun intended) het de laatste tijd natuurlijk allemaal om. Want, nu we allemaal thuis in ons eigen huis zitten, is het wat ons betreft de beste tijd om stil te staan bij welke aarde jij straks weer wilt bewandelen, bereizen of knuffelen (als jij een boomknuffelaar bent, zullen we je niet judgen). 

Coronacrisis en duurzaamheid

Voor ons heeft deze crisis alle zintuigen weer op scherp gezet. Eerder schreef Nicky al een uitgebreid artikel over een duurzamere wereld na Corona in drie stappen. Een artikel dat nog steeds ontzettend relevant en belangrijk is. Want, sinds het schrijven van dit artikel, is er ontzettend veel gebeurd waar de aarde juist níét blij van wordt. Zo schreven we eerder al over de nieuwe vorm van plasticvervuiling bij tankstations en supermarkten en de bedreiging van deze crisis voor de zero waste beweging. Vandaag zag ik ook het bericht voorbijkomen dat de kunststofindustrie momenteel overuren draait, met alle schermen en plastic items die in verband met het virus worden gepromoot. Schrijnend genoeg heb ik, als eigenaar van een bedrijf, ook al meerdere mails in mijn inbox gekregen met de vraag of ik interesse heb in wegwerphandschoentjes, wegwerpflesjes handgel met mijn bedrijfslogo erop of een metershoog plastic scherm om 'mijn medewerkers te beveiligen'. En laten we ook de immense hoeveelheid take-out bakjes die nu (gedwongen) worden gebruikt niet vergeten... 

Zorg, elke dag, voor de aarde

Des te aangrijpend vond ik de video van Sodastream die in mijn inbox belandde. De video heeft een sociale en een ecologische boodschap: “we moeten thuisblijven om dit te overwinnen, maar zodra we dit overwonnen hebben, laten we dan niet vergeten om beter voor de planeet te zorgen – ons thuis”. Niet per se iets wat wij direct zouden delen, maar in de mail stond nog iets anders opvallends. Sodastream kondigde namelijk aan dat alle smaken die momenteel in plastic flessen worden verkocht, naar metalen flessen zullen worden omgeschakeld begin 2021. 

De video waarvan ik een brok in mijn keel kreeg. © Sodastream NL 

Natuurlijk is dat pas écht goed nieuws als het om gerecycled metaal gaat en als er statiegeld op zit ( zie daarvoor onze post van gisteren voor meer informatie). Metaal is de makkelijkste en meest efficiënte optie die momenteel in de wereld beschikbaar is voor recycling en vergt geen ‘markteducatie’ voor afvalscheiding. Volgens EPA-gegevens, de Amerikaanse Environmental Protection Agency, wordt 70% van de metalen volledig gerecycleerd in de VS, vergeleken met 35% aluminium, 33% glas en slechts 15% plastic. In Europa is dat aantal nog hoger: 74,2% van de metalen wordt volledig gerecyclet. Deze aanpassing zal naar verwachting de komende jaren honderden miljoenen plastic wegwerpflesjes besparen. Éíndelijk wat positief nieuws. Dat had ik nodig! 

Meer zorgen om het klimaat

Hoewel het kabinet op 27 maart nog aankondigde om te wachten met de introductie van nieuwe maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen, is uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie (N=2000) wel gebleken dat 71 % van de Nederlanders zich zorgen maakt om het klimaat. Voor de crisis was dit 65%. Bovendien geven ruim 6 op de 10 Nederlanders aan dat de coronacrisis een moment is van bewustwording. GroenLinks en de PvdA dringen momenteel aan op strenge voorwaarden voor staatssteun. "En ik wil dat ze werk maken van het verduurzamen", zei Jesse Klaver hierover bij Jinek. "Want we kunnen niet terug naar de wereld zoals die was. Dat zijn voorwaarden die we moeten stellen als we weer miljarden gaan uitgeven."

Bekijk Earth Day Live 

Hoewel de financiële crisis in 2008 ook zorgde voor minder CO2-uitstoot, maar dat maar van korte duur was, hoop ik dat het bij deze crisis anders is en dat bij veel mensen écht de oogkleppen afgaan. Of dat nu komt door een mooie video, een nieuwe vorm van staatssteun of omdat het vandaag Earth Day is maakt me niet uit. Maar laten we er vanaf vandaag collectief écht niet meer omheen draaien.

Wil je je 24 uur lang onderdompelen in Earth Day acties? Doe dan mee met de global digital mobilization actie. Op de site van Earth Day vind je livestream discussies, items om te delen met je volgers en heel veel informatie. Meer over Earth Day vind je op de site van Earth Day


Happy Earth Day lieve volgers!

Liefs!!

Nicky & Jessie


Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/smir.store en Twitter: @JessieAnz


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook