Het nieuwe plasticprobleem

12:15

Foto: NederlandSchoon

Sinds het uitbreken van het coronavirus doet zich een heel nieuw probleem voor: beschermingsmaterialen, zoals plastic handschoenen en mondkapjes, worden in toenemende mate op straat of in de natuur achtergelaten. Vooral bij tankstations en supermarkten is het zwerfafval enorm. Hoewel het slim is om geen handschoenen van een ander op te pakken, kun je wél iets aan dit probleem doen.

Gooi je eigen handschoentjes weg

Eerlijk gezegd gebruiken wij (nog) geen wegwerphandschoenen. Door zo veel mogelijk thuis te blijven en zorgvuldig onze handen te wassen proberen we het virus te ontlopen. NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation roepen heel Nederland op om deze beschermingsmiddelen direct na gebruik in de afvalbak te deponeren. “Zorg voor jezelf en voor je omgeving en gooi gebruikte beschermingsmiddelen alsjeblieft in een afvalbak”, aldus Helene van Zutphen van NederlandSchoon. Niet alleen in Nederland maar in de hele wereld blijkt dit nieuwe zwerfafvalprobleem zich voor te doen.


Breng het probleem in kaart met de app

Om een beeld te krijgen van de omvang van het probleem en de mogelijke oplossingsrichtingen, hebben Zwerfinator Dirk Groot en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga een app ontwikkeld. Deze brengt letterlijk in kaart waar het probleem het grootst is, hoeveel ‘nieuw’ zwerfafval er ligt en hoe het verschilt van regulier zwerfafval. Iedereen kan deze Plastic Avengers App hier of via Google Play/de App store downloaden en aangeven waar ze het nieuwe zwerfafval zijn tegengekomen.

Een nieuw wereldwijd probleem

Overigens circuleren niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld beelden van weggegooide handschoentjes en mondkapjes op parkeerterreinen bij supermarkten en grasvelden in parken. Ook schoonorganisaties in onder andere België, Duitsland, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada, zijn nu bezig om hun bevolking bewust te maken van de schadelijke gevolgen van het weggooien van plastic handschoenen, mondkapjes en andere beschermingsmaterialen.

You Might Also Like

2 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook