Spannende tijden voor statiegeld

11:00


Omdat het het bedrijfsleven niet is gelukt het aantal flesjes in het zwerfafval terug te dringen (goh, wat een verrassing), lijkt het onvermijdelijk dat er eindelijk statiegeld komt op kleine plastic flesjes. Maar laten we niet te vroeg juichen. Voor de blikjes ligt er namelijk nog geen statiegeldregeling. Dit is dus hét moment om jouw stem te laten horen zodat de regering ook besluit voor statiegeld op blikjes. Bedrijven zorgen niet voor minder zwerfafval 

Op 10 maart 2018 gaf de Nederlandse regering het bedrijfsleven twee jaar de tijd om het aantal plastic flesjes in het zwerfafval met minstens 70% te verminderen. Lukt dat niet, dan komt er vanaf 2021 statiegeld op plastic flesjes. Vorige week maakte Rijkswaterstaat de uitkomsten van de monitoring van zwerfafval bekend, die je hier kunt lezen. De meetcijfers tonen duidelijk dat de flesjes in het zwerfafval niet afnemen, maar toenemen, namelijk met 7 (!!) procent. Het lijkt hiermee onvermijdelijk dat er begin 2021 statiegeld op de kleine plastic flessen zit in Nederland (zie ook dit artikel van het AD, “Kabinet kan er niet meer omheen: statiegeld op plastic flesjes”).


Meer dan dubbel zoveel blikjes in het zwerfafval


Het Rijkswaterstaat-rapport toont dat er meer dan dubbel zoveel blikjes dan flesjes in het zwerfafval liggen. Bizar! Het aantal blikjes in het milieu stijgt ook nog eens sterker, met maar liefst 16 procent. De Tweede Kamer stemde in oktober 2019 voor twee moties over blikjes en statiegeld. Deze twee moties bieden minister Van Veldhoven de ruimte om nog binnen deze regeerperiode een besluit voor statiegeld op blikjes te nemen. Idealiter besluit de regering tegelijk met flesjes ook voor statiegeld op blikjes. Dat is alleen nog niet helemaal gesneden koek. Dus... jij kunt meehelpen.

Help mee! Support de Statiegeld Alliantie

Jij kunt heel eenvoudig meehelpen, door vandaag van je te laten horen. 

  1. een tweet of Facebook-bericht vanuit jezelf, jouuw organisatie of woordvoerders waarin jede regering oproept om naast het statiegeld op plastic flesjes, ook statiegeld op de blikjes te beslissen. Het is belangrijk om de hashtag #statiegeld te gebruiken, zodat het bericht op de radar van de politici komt te staan.
  2. de tweets en Facebook-berichten van de Statiegeldalliantie te retweeten of delen.
  3. een korte tekst op jullie website te publiceren. 
Je kunt ook deze tweet gebruiken: 
Statiegeld op plastic flesjes is de enige mogelijke conclusie uit het monitoringsrapport van Rijkswaterstaat. Blikjes liggen nog méér dan plastic flesjes in het zwerfafval. Als partner v.d. @statiegeldallia vragen wij aan de regering: besluit nu ook voor #statiegeld op blikjes!

Na 22 april wordt het besluit van deStaatssecretaris gecommuniceerd, dus zorg dat je er snel bij bent. 


You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook