Zorg jij al voor statiegeld op flesjes en blikjes? Help mee!

16:18


De afgelopen anderhalf jaar houdt de Statiegeld Alliantie zich bezig met het invoeren van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Iets wat superbelangrijk is om het zwerfafval tegen te gaan. Al meer dan 932 organisaties hebben zich bij de alliantie aangesloten, maar een definitief besluit over statiegeld op álle PETflesjes en blikjes is er nog niet. Dus... help je mee?

Zo kun jij meehelpen


Eigenlijk is de vraag van de Statiegeld Alliantie heel simpel: zorg er deze zomer voor dat je één organisatie, bedrijf of lokale overheid overtuigt om zich aan te melden bij de Statiegeldalliantie via www.statiegeldalliantie.org. Samen kunnen we de 1.000 partners bereiken en de gezamenlijke stem voor statiegeld kracht bijzetten!

Love de tekst van Hiphopstraatgebeuren die onder ons staan in de partnerlijst 

Hoe zit het met statiegeld in Nederland?

In april is de concept-regelgeving voor statiegeld op plastic flesjes schriftelijk besproken in de Tweede Kamer. Het niet opnemen van blikjes blijft één van de grote discussiepunten in deze regelgeving. Hier spreken vijf milieuorganisaties (Recycling Netwerk Benelux, Natuur & Milieu, Plastic Soup Foundation, Plastic Soup Surfer en Greenpeace zich voor uit. De oppositie voert wel druk uit voor uitbreiding van het statiegeldsysteem, maar vooralsnog houdt de staatssecretaris dit buiten het beleid. Haar reden is dat plasticvervuiling urgenter is dan vervuiling door blikjes. Op 3 juli kreeg dit een nieuwe wending, toen onthuld werd dat er ook in blikjes plastic zit. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven liet weten dat ze gaat onderzoeken wat het effect is van deze plastic coating op het milieu. Het CDA lijkt ondertussen meer dan voorheen open te staan (eerst was het CDA vooral tégen) voor statiegeld: de nieuwe portefeuillehouder Circulaire Economie Maurits von Martels heeft zich positief uitgelaten over statiegeld in een vlog van Merijn Tinga.
Hoe zit het met statiegeld in België? 

In België gebeurt er ook van alles. De nieuwe Brusselse regering schreef 18 juli in haar regeerakkoord dat ze binnen deze regeerperiode statiegeld zal invoeren op plastic flesjes én blikjes. Brussel is het eerste gewest dat dit doet. Hopelijk volgen Vlaanderen, Wallonië, en misschien zelfs Nederland snel! 

Help jij mee? Meer informatie vind je op https://statiegeldalliantie.org/

Liefs,
Nicky & Jessie

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg onze winkel SMIR op Instagram: instagram.com/smir.store 

Informatie uit mailing Statiegeldalliantie 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook