Budgetnovember: eindconclusie

08:00

Jaa! Een week na budgetnovember is het natuurlijk nog even tijd voor een evaluatieronde. Naast dat ik heb gemerkt dat werken met een budget of een logboek voor mij niet echt haalbaar is (ik was wat bonnetjes kwijt, vergat ze überhaupt vaak te vragen en stelde het invullen van mijn budgetoverzicht telkens uit - gelukkig pinnen we alles, dus hebben we toch een goed overzicht) weet ik nu óók dat zero waste, biologisch en lokaal eten helemaal niet veel duurder is. 

Zeker niet als je bedenkt dat ik nooit op de prijzen heb gelet, maar gewoon heb gekocht waar ik zin in had. Als je ziet dat een duurzaamheidsblogger zoals bijv. Ikbenirisniet rond de vijftig euro uitgeeft door veel bij de Lidl te kopen en wij alles biologisch en lokaal halen (en maar twintig euro meer kwijt zijn) ben ik niet ontevreden. Natuurlijk is twintig euro veel geld, maar ik ben er vrij zeker van dat we (als we dat zouden willen) ook maar de helft van dit geld hadden kunnen uitgeven. Door simpelweg te kijken naar welke producten er in de aanbieding of goedkoop zijn kun je heel snel geld besparen. Ik verbaas me bijvoorbeeld altijd over de prijs van wortels; zó goedkoop!

Maar wat waren we nu dan precíés kwijt? Nicky heeft even getoverd met Excelletjes, formules en codes en daaruit kwam de volgende magische uitkomst: 
Boodschappen deze maand: €286,86
To go deze maand: €37,77 
Uit eten deze maand: €102,54 

Dit is inclusief sushi, lunch buiten de deur, uit eten, een weekendje Antwerpen en wat to go snacks op het station. Qua boodschappen was het ook een 'dure' maand omdat de rijst, pasta, noten en veel kruiden op waren. Die heb ik nu weer ingekocht en daar kunnen we dus weer even mee vooruit. Toch valt vooral in de boodschappen nog veel voordeel te halen, zeker als ik bedenk wát ik heb gekocht. Door zelf bijvoorbeeld seitan, kruidnoten of saus te maken kun je geld besparen. Misschien dat ik dat ook nog wel een keer ga doen en er dan een on-a-budget maand van maak. 

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

6 reacties

 1. Niet verkeerd om af en toe eens bewust naar je uitgaven te kijken. Zelf maken scheelt iig enorm veel geld!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Als we zin hebben om iets zelf te maken doen we dat inderdaad ook en we merken dat dat echt een stuk voordeliger is.

   Verwijderen
 2. De enige bedenking die ik me hierbij maak: zou je eigenlijk niet moeten kunnen vergelijken wat jullie zelf uitgaven toen jullie nog niet zero waste winkelden met het huidige uitgavenpatroon, om een conclusie te kunnen maken of bio, lokaal en zero waste voor jullie wel of niet duurder is? Ik heb even mijn bestandje geopend en ik zie dat wij - enkel aan eten en drinken, inclusief etentjes buitenshuis of als we vrienden uitnodigen - gemiddeld 470 euro besteed hebben het afgelopen jaar. Ik zou eigenlijk eens moeten berekenen hoeveel dat was toen we nog niet zo met 'minder afval' bezig waren (lokaal en bio is altijd al een aandachtspunt geweest)... Hoe dan ook: dat lijkt mij toch niet goedkoop. We zijn maar met ons tweetjes ... Vanaf volgend jaar wil ik ook wel nog een opsplitsing maken tussen 'eten thuis' en 'uit eten' om daar een beter zicht op te krijgen. Want ik hou wel van cijfertjes en Excel en zo :D
  Hoe dan ook nummer 2: het belangrijkste lijkt me dat je je geld uitgeeft aan iets waarin je gelooft, of dat nu duurder of goedkoper is dan datgene waarmee je vergelijkt. Zolang je alle andere rekeningen ook kan betalen, is er geen probleem :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja inderdaad! Maar toen was ik helemáál nog niet bezig met dingen bijhouden dus ik heb geen idee wat ik toen uitgaf aan eten. Natuurlijk had ik wel een studentenbudget (terwijl ik student was ben ik zero waste en bio etc. gegaan) dus ik denk dat het niet heel erg scheelt. Meer in wát we kopen (dus noten ipv vlees, verpakte burgertjes o.i.d.). En inderdaad: we geven graag wat meer geld uit als we daar een fijn etentje voor terugkrijgen!!

   Verwijderen
 3. Dit is helemaal niet zo duur vind ik! Ik heb een beetje hetzelfde, ik let er wel een beetje op maar niet echt. Hier in Portugal zijn we behoorlijk goedkoop uit voor seizoensgroenten en fruit, maar we slaan ook weer havermout/boekweitmeel/ect in bij de lokale biowinkel en die is juist wel weer heel duur. Zo komen we uiteindelijk gemiddeld uit. Maar naar aanleiding van deze post ga ik toch eens bijhouden wat ik maandelijks uitgeef, ben er wel benieuwd naar:) Liefs, Iris

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boekweitmeel en havermout zijn bij ons (vind ik) best goedkoop! Dat komt omdat de winkel waar we alles kopen niet aan trendy verpakkingen of merken doet - superhandig. Fruit lijkt me inderdaad heel fijn in Portugal; alleen het lokale aanbod al is 1000 x beter dan hier! ;)

   Verwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest