Zero waste je eten bewaren op drie manieren

08:54

Bij een zero waste lifestyle hoort natuurlijk ook een zero waste mindset. Misschien heb je het in onze budgetnovemberblogs al een beetje gemerkt: we kopen alleen wat we nodig hebben. Hierdoor verspillen we veel minder voedsel dan eerst (geen halfvolle plastic zakjes met verlepte sla of beschimmelde bakjes crème fraiche meer in onze koelkast) en besparen we een hoop voedsel én geld. 

Toch hebben wij natuurlijk ook nog wel eens teveel eten gekookt. Het komt vaak voor dat ik voor twee dagen kook en we op dag twee ineens allebei niet thuis zijn. Dan kunnen we natuurlijk net zo lang wachten tot het eten beschimmeld is en we het weg kunnen gooien (héél af en toe gebeurt dit nog weleens, maar bijzonder genoeg is dat alleen met een gerecht dat we eigenlijk helemaal niet lekker vonden, hihi), maar vaker besluiten we om het eten in te vriezen.


Bijenwasdoek
Hoewel we ze eigenlijk nauwelijks gebruiken voor het halen van kaas (hiervoor zijn ze gemaakt, maar wij kopen geen kaas), zijn bijenwasdoeken een handig alternatief voor plastic- of aluminiumfolie. Als we een restje eten hebben dat we de volgende dag opeten doen we het vaak in een schaaltje met een bordje erop (werkt prima!). Als het echter om een heel klein restje gaat (of het bordje niet in de koelkast past) gebruiken we een bijenwasdoek. De doek is van katoen, gesmolten bijenwas en jojobaolie en heeft een afsluitende werking. Eerder schreven we er al een uitgebreid blog over.

Glazen potjes
In plaats van ziplockzakjes, plastic tupperwarebakjes of andere verpakkingen van kunststof vriezen wij onze restjes gewoon in glazen potjes in. Als we bijvoorbeeld een pot honing op hebben gemaakt (zie op de foto hieronder de supermooie honingpot), spoelen we deze om en gebruiken we hem als alternatief voor tupperwarebakjes. Een 'standaard' potje is prima voor een restje saus. Als je dan een keer haast hebt kun je heel makkelijk wat pasta koken en de saus erbij doen; easy!


Katoenen zak
Ook brood koop ik vaak 'teveel' in, zodat ik een brood in de vriezer kan doen. Dit doen we gewoon in de katoenen zak waarin we het brood halen. Deze is van BlijVers, maar ook de broodzakken van Bag-again zijn heel fijn. Ik snijd het brood altijd door tweeën zodat we niet meteen een heel brood hoeven te ontdooien. In sneetjes invriezen kan natuurlijk ook; daardoor heb je nog meer invloed op de porties. 

Als we toch teveel brood ontdooien, en het brood dus een beetje oud wordt, maken we er wentelteefjes van of leggen we het brood even onder de contactgrill. Bij superoud brood gebruiken we het in een soep; daar wordt het weer lekker zompig van. Een supermakkelijke manier om voedsel te besparen dus!


Wat is jouw tip om eten te bewaren op een plasticvrije manier?

Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz

You Might Also Like

7 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook