Stoppen met de pil - 9 maanden later

08:23


Ongeveer acht maanden geleden, ongeveer na het lezen van deze blogpost van Ikbenirisniet, besloot ik te stoppen met de pil. Omdat ik toen nog een relatie had overlegde ik het uiteraard met mijn vriend en beloofde ik hem plechtig dat ik écht niet van plan was om kinderen te nemen. Als je me maar een heel klein beetje kent weet je dat dit ook niet gelogen is, want ik heb (nu) helemaal niks met moederschap. Stoppen met de pil vond ik dan ook best wel eng. Wat als ik ineens tienermoeder werd? My god, dan zou ik dikke (pun intended) problemen hebben! Toch besloot ik dat het hele kleine risico op een kind me niet hoefde tegen te houden en negeerde ik de bestelherinnering van de apotheek. 

Waarom ben je gestopt met het gebruiken van de pil?
Natuurlijk ben ik niet puur vanwege de plastic doordrukstrips gestopt met de pil. Dat is zelfs voor ons wat extreem; we gebruiken ook gewoon nog paracetamols als het nodig is en die zitten in dezelfde (niet-recyclebare) verpakking. Nee, de voornaamste reden waarom ik met de pil stopte was omdat het niet goed meer voelde. Op internet vind je honderden verhalen waarin de mogelijke gevaren van pilgebruik worden uitgelegd, maar dat heeft mij niet over de streep getrokken. Iedereen kan namelijk dingen op internet zetten, ik doe zelf niet anders ;) De echte reden ligt meer bij het hele principe: hormonen slikken. 

Omdat we nu twee jaar bezig zijn met zero waste leven zijn we on-ge-loof-lijk veel te weten gekomen. Van de schadelijke stoffen in thermisch papier (waar je kassabonnetjes op geprint worden en die ik voor de Belastingdienst nog moet bewaren ook) tot plastic microbeads in tandpasta en kankerverwekkende chemicaliën in bestrijdingsmiddelen. Door zo veel mogelijk natuurlijk, biologisch en lokaal te kopen proberen we zo veel mogelijk van deze schadelijke stoffen te vermijden. Nee, dat kan natuurlijk niet 100% (denk aan de bonnetjes), maar we zijn ons wel een stuk bewuster van wat we in ons mond stoppen en op ons huid smeren. Tegelijkertijd slikte ik wel elke dag een pilletje met hormonen om mijn ongesteldheid te reguleren. Gek toch? Het voelde in ieder geval niet goed. Ik had niet heel veel last van PMS, mijn ongesteldheid was best prima en ook de jeugdpuistjes vielen wel mee. Het gebruiken van de pil was dan ook puur anticonceptie. Ik kon dus ook prima stoppen met de pil, dacht ik En toen?
Net als over de gevaren van het wél gebruiken zijn er ook heel veel ervaringen met gevolgen van het niet-meer-gebruiken op internet te vinden. Een kwartiertje Googlen verder en je bent helemaal ontmoedigd: van depressiviteit tot ernstige acne en superheftige PMS.. Alles komt voorbij. Ik kan je in deze blogpost dan ook niet vertellen wat er gaat gebeuren als je stopt. Dat is echt voor iedereen anders. Wel kan ik natuurlijk vertellen wat er met mij gebeurde - iets waar ik nog steeds van onder de indruk ben. 

De eerste week gebeurde er naar mijn gevoel niet zoveel, maar dat is ook niet zo gek. Een stopweek is immers niet anders. De tweede week was echter wél een wereld van verschil. Een week lang heb ik me ontzettend k*t gevoeld. Ik wist niet waarom (ik legde niet meteen de relatie tussen mijn gevoel en het stoppen) en vond het superfrustrerend. Ik was moe, had hoofdpijn en wilde soms ineens het liefst huilen en dat terwijl ik qua werk helemaal geen stressvolle week had. Het sloeg echt nergens op, maar achteraf vind ik het wel heel heftig om te zien hoe erg je hormonen je gevoel kunnen bepalen. Eyeopener! 

De derde week ging het wat beter - misschien omdat ik toen ook besefte dat het waarschijnlijk door de hormonen kwam. En na zes maanden, even een flash forward, was ik weer even ongesteld. Eenmalig, dat wel, want daarna weer twee maanden niet. Superonvoorspelbaar dus! Qua gevoel ben ik wel nog steeds blij dat ik gestopt ben. Misschien is het tijdelijk en misschien voor langer - geen idee. Nu ik single lady ben is het ook minder dringend om een alternatief voor anticonceptie te zoeken. Oh ja, ik weet niet of het toeval is of niet, maar ik ben in dezelfde periode ook even >10 kilo aangekomen. Ik heb gelezen dat dit ook deels kan komen door het stoppen met de inname van hormonen, maar ik weet niet of dat de enige reden is. Wat ik wél weet is dat ik aan dat laatste puntje vanaf nu iets ga doen, door meer, bewuster en regelmatiger te sporten.

Ik vind het best gek om over dit onderwerp te schrijven - het is natuurlijk toch wel persoonlijk. Hopelijk kan het wél anderen helpen om een beslissing te maken. Ik zeg niet dat je moet stoppen met de pil maar gewoon moet doen wat chill is voor jou. Natuurlijk ben ik wel benieuwd naar jouw gedachten en ervaringen?

Liefs,
 Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
 

You Might Also Like

6 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook