Stoppen met de pil - 9 maanden later

08:23


Ongeveer acht maanden geleden, ongeveer na het lezen van deze blogpost van Ikbenirisniet, besloot ik te stoppen met de pil. Omdat ik toen nog een relatie had overlegde ik het uiteraard met mijn vriend en beloofde ik hem plechtig dat ik écht niet van plan was om kinderen te nemen. Als je me maar een heel klein beetje kent weet je dat dit ook niet gelogen is, want ik heb (nu) helemaal niks met moederschap. Stoppen met de pil vond ik dan ook best wel eng. Wat als ik ineens tienermoeder werd? My god, dan zou ik dikke (pun intended) problemen hebben! Toch besloot ik dat het hele kleine risico op een kind me niet hoefde tegen te houden en negeerde ik de bestelherinnering van de apotheek. 

Waarom ben je gestopt met het gebruiken van de pil?
Natuurlijk ben ik niet puur vanwege de plastic doordrukstrips gestopt met de pil. Dat is zelfs voor ons wat extreem; we gebruiken ook gewoon nog paracetamols als het nodig is en die zitten in dezelfde (niet-recyclebare) verpakking. Nee, de voornaamste reden waarom ik met de pil stopte was omdat het niet goed meer voelde. Op internet vind je honderden verhalen waarin de mogelijke gevaren van pilgebruik worden uitgelegd, maar dat heeft mij niet over de streep getrokken. Iedereen kan namelijk dingen op internet zetten, ik doe zelf niet anders ;) De echte reden ligt meer bij het hele principe: hormonen slikken. 

Omdat we nu twee jaar bezig zijn met zero waste leven zijn we on-ge-loof-lijk veel te weten gekomen. Van de schadelijke stoffen in thermisch papier (waar je kassabonnetjes op geprint worden en die ik voor de Belastingdienst nog moet bewaren ook) tot plastic microbeads in tandpasta en kankerverwekkende chemicaliën in bestrijdingsmiddelen. Door zo veel mogelijk natuurlijk, biologisch en lokaal te kopen proberen we zo veel mogelijk van deze schadelijke stoffen te vermijden. Nee, dat kan natuurlijk niet 100% (denk aan de bonnetjes), maar we zijn ons wel een stuk bewuster van wat we in ons mond stoppen en op ons huid smeren. Tegelijkertijd slikte ik wel elke dag een pilletje met hormonen om mijn ongesteldheid te reguleren. Gek toch? Het voelde in ieder geval niet goed. Ik had niet heel veel last van PMS, mijn ongesteldheid was best prima en ook de jeugdpuistjes vielen wel mee. Het gebruiken van de pil was dan ook puur anticonceptie. Ik kon dus ook prima stoppen met de pil, dacht ik En toen?
Net als over de gevaren van het wél gebruiken zijn er ook heel veel ervaringen met gevolgen van het niet-meer-gebruiken op internet te vinden. Een kwartiertje Googlen verder en je bent helemaal ontmoedigd: van depressiviteit tot ernstige acne en superheftige PMS.. Alles komt voorbij. Ik kan je in deze blogpost dan ook niet vertellen wat er gaat gebeuren als je stopt. Dat is echt voor iedereen anders. Wel kan ik natuurlijk vertellen wat er met mij gebeurde - iets waar ik nog steeds van onder de indruk ben. 

De eerste week gebeurde er naar mijn gevoel niet zoveel, maar dat is ook niet zo gek. Een stopweek is immers niet anders. De tweede week was echter wél een wereld van verschil. Een week lang heb ik me ontzettend k*t gevoeld. Ik wist niet waarom (ik legde niet meteen de relatie tussen mijn gevoel en het stoppen) en vond het superfrustrerend. Ik was moe, had hoofdpijn en wilde soms ineens het liefst huilen en dat terwijl ik qua werk helemaal geen stressvolle week had. Het sloeg echt nergens op, maar achteraf vind ik het wel heel heftig om te zien hoe erg je hormonen je gevoel kunnen bepalen. Eyeopener! 

De derde week ging het wat beter - misschien omdat ik toen ook besefte dat het waarschijnlijk door de hormonen kwam. En na zes maanden, even een flash forward, was ik weer even ongesteld. Eenmalig, dat wel, want daarna weer twee maanden niet. Superonvoorspelbaar dus! Qua gevoel ben ik wel nog steeds blij dat ik gestopt ben. Misschien is het tijdelijk en misschien voor langer - geen idee. Nu ik single lady ben is het ook minder dringend om een alternatief voor anticonceptie te zoeken. Oh ja, ik weet niet of het toeval is of niet, maar ik ben in dezelfde periode ook even >10 kilo aangekomen. Ik heb gelezen dat dit ook deels kan komen door het stoppen met de inname van hormonen, maar ik weet niet of dat de enige reden is. Wat ik wél weet is dat ik aan dat laatste puntje vanaf nu iets ga doen, door meer, bewuster en regelmatiger te sporten.

Ik vind het best gek om over dit onderwerp te schrijven - het is natuurlijk toch wel persoonlijk. Hopelijk kan het wél anderen helpen om een beslissing te maken. Ik zeg niet dat je moet stoppen met de pil maar gewoon moet doen wat chill is voor jou. Natuurlijk ben ik wel benieuwd naar jouw gedachten en ervaringen?

Liefs,
 Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail
Volg ons op Facebook: facebook.com/emmajohnblog/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/nickyemmajohn en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
 

You Might Also Like

6 reacties

 1. Hi Jessie!

  Wat heftig! Het klopt zeker dat het kan zijn dat je juist met hormonen geen symptomen hebt (dat is immers de balans die je lichaam heeft aangenomen) en dan bij het stoppen wel invloed ervaart. Voor mij kwam de omslag bij de overstap van Nuvaring naar Spiraal, dit gaf mij zo extreem veel bijwerkingen dat ik heb besloten helemaal hormoonvrij te gaan. Dat is nu drie jaar geleden en ik ben super blij met mijn keuze. Ik heb overigens al die tijd wel een vriend gehad, dus ik kwam uit bij de Lady-Comp. Voor mij het allerbeste alternatief! Ik heb er ook over geschreven mocht je het interessant vinden: http://theseaismycupoftea.nl/natural-birth-control-the-lady-comp/
  Ik vind het trouwens super goed dat je je verhaal deelt, omdat het inderdaad voor iedereen weer anders is!

  Liefs,

  Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk om te lezen, gezien ik er zelf ook over nadenk. Maar (oke TMI) mijn menstruaties zijn behoorlijk heftig... En ik vind het ZO fijn dat ik het kan uitstellen als ik dat wil... Maar ik blijf er over nadenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou een uitgebreid antwoord kunnen posten maar ik schrijf er gewoon ook eens een blogpostje over. Binnen een paar maanden of zo, als ik er eens tijd voor kan maken. Kort kan ik zeggen: ik dacht er ook al jaaaaaren over en ben blij dat ik een halfjaar geleden eindelijk besloten heb om ermee te stoppen. En gelukkig zonder negatieve gevolgen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant! Ik heb zelf een Mirena spiraal maar ook daar ben ik niet 100% tevreden over. Redenen daarvoor waren dat ik best wel k*t ongesteld werd (sorry teveel informatie) en je met het spiraal niet meer ongesteld wordt. Maar hoe gek is dat ook eigenlijk! Het liefst gebruik ik helemaal niets, maar ik ben ook veel te bang om ineens zwanger te raken haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om te lezen. Ik zat met dezelfde vragen en voelde me er ook niet meer goed bij om hormonen te slikken. Ik slikte de pil alweer 15 jaar! Nu heb ik de Lady Comp. Ik ben heel blij dat ik gestopt ben met de pil en de Lady Comp vertelt me precies wanneer ik wel/ niet kan vrijen. We hebben maar 6 vruchtbare dagen per maand! Verder merk ik dat ik iets meer last heb van mijn ongesteldheid, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Geen hormonen, natuurlijk gevoel, meer zin, blij dat alles weer mag werken zoals het bedoeld is. Ik kan het iedereen aanraden! Probeer het, bevalt het niet kan je altijd weer terug, is mijn motto ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoihoi, ik ben 5 jaar geleden begonnen met de pil vanwege verschillende redenen: acne, extreme rugpijn tijdens menstruatie, buikkrampen, stemmingswisselingen en ik had toen een vriend. Ik zat midden in mijn pubertijd en wilde al die dingen helemaal niet. 3,5 maand geleden ben ik gestopt met de pil, gewoon, om eens te kijken wat het effect zou zijn op mijn lichaam. Nu is mijn ongesteldheid regelmatiger, mijn rug/buikpijn zijn nog verder afgenomen dan toen ik de pil slikte, mijn stemming is stabieler geworden en mijn huid rustiger. Echt niet alle dingen waar ik last van had zijn weg, maar ik ben erg blij dat ze minder zijn geworden! Verder vind ik het ook een prettig gevoel om niet van de pil afhankelijk te zijn en voel ik me er (gek genoeg) vrijer door.

  Mijn moeder besloot als gevolg hiervan ook te stoppen met de pil (zij had deze voorgeschreven gekregen om haar overgangsklachten te verminderen). Mijn moeder heeft al jaren last van slaapproblemen: meerdere keren wakker worden 's nachts, niet in slaap kunnen komen, na een keer wakker worden 's nachts niet meer in slaap kunnen vallen, etc. En enkele dagen (denk 10 ofzo) later heeft ze gehele nachten doorgeslapen! Wel kreeg ze weer last van lichte opvliegers, maar na de afweging tussen een goede nachtrust en dat is ze toch gebleven bij de keuze om geen anticonceptiepil meer te gebruiken.

  Ik deel dit verhaal om andere aan te moedigen om te kijken wat je lichaam nu nodig heeft, in plaats van aan te houden waar je jaren geleden baat bij had!

  BeantwoordenVerwijderen

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl.

Facebook

Pinterest