Duurzaam geld besparen deze winter

17:04Wil je zorgen voor een zo duurzaam mogelijke woonomgeving of zoek je nog meer tips om zoveel mogelijk geld te besparen deze winter? Dan vind je in dit artikel het vervolg.

Track je (sluip)verbruik


Door de stekkers van je apparaten in het stopcontact te laten zitten, blijven ze vaak energie verbruiken. Dit is per apparaat niet veel, maar op jaarbasis gemiddeld zo’n 450 kWh. Dit kan een huishouden veel geld kosten. En dat besteed je liever aan andere zaken dan onnodig energieverbruik!

Je sluipverbruik kan je tracken met een energiemeter. Laat ‘m een nachtje (of hele dag) in het stopcontact zitten, zodat je ziet hoeveel energie het apparaat waaraan je ‘m koppelt over deze periode verbruikt. Zo kan je ook berekenen hoeveel dit je in een jaar kost.

Om sluipverbruik te verminderen, kun je stekkers uit het stopcontact halen wanneer je de apparaten niet gebruikt. Een andere handige optie is het gebruik van een stekkerdoos die je kunt aan- en uitzetten. Bekijk ook de nuttige tips van Milieu Centraal om dit soort sluipverbruik te voorkomen.

Duurzaam wassen

Je wasmachine verbruikt niet alleen veel energie, maar ook veel water. Zeker als je duurzamer wil leven, is het dus goed om beter te letten op hoe je je kleding wast. Het liefst was je op een zo laag mogelijke temperatuur, rond de 30 graden. Voor alledaagse kleding maakt een was van 30 graden namelijk prima schoon.

Ook is er op veel modernere wasmachines vaak een ecostand te vinden. Dit duurt meestal iets langer, maar verbruikt minder energie en water. Enkel vieze sportkleding, vaatdoekjes en spullen zoals beddengoed moet je af en toe even goed warm wassen.


Installeer een slimme thermostaat


Met een slimme thermostaat kan je van tevoren bepalen wanneer je verwarming aan of uit staat. Je kan vaste tijden instellen, zodat je niet vergeet om je verwarming ‘s avonds ook weer uit te zetten. Ook kan je alvast een ruimte verwarmen voordat je thuiskomt, wel zo fijn!

Een slimme thermostaat geeft je daarnaast goed inzicht in je energieverbruik. Zo zie je waar je eventueel nog kunt besparen en welke ruimtes het meest energie kosten om te verwarmen. Misschien dat je hier nog wat beter kunt isoleren, bijvoorbeeld met tochtstrips.


Een warm huis


In de winter stijgen je energiekosten waarschijnlijk flink. Niet gek dus dat je tijdens dit seizoen nog beter let op manieren om te besparen. Combineer de tips uit dit artikel en het eerste deel om je huis zo duurzaam mogelijk te maken tijdens zowel de koude als warme seizoenen.


Met dank aan independer voor het schrijven van dit artikel 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook