Tips voor duurzaam wassen: zo maak je jouw wasjes eco friendly

16:36Nu het mooi weer is, zul je waarschijnlijk de droger niet (vaak) aan hebben staan. En dat is mooi, want dat scheelt energie! Maar er is meer wat je kunt doen om jouw wasjes duurzamer te maken. We geven je graag een paar fijne tips om duurzamer te wassen. 


Maak je eigen wasmiddel

Wist je dat er momenteel maar één merk is (Seepje) dat van de Plastic Soup Foundation het '100% micorplasticvrij' label heeft gekregen voor haar wasmiddel? Veruit de meeste wasmiddelen bevatten microplastics. En dat is natuurlijk hartstikke zonde, want die microplastics komen via de afvoer zó in het water terecht. Nu kun je natuurlijk een microplasticvrij middel kopen, maar zelf wasmiddel maken is eigenlijk net zo makkelijk. In ons boek Doe Het Zero vind je verschillende recepten voor zelfgemaakt wasmiddel, waaronder het gratis wasmiddelrecept met kastanjes

Droog je was zonder droger

We noemden het al even in het intro, maar het is dan ook zeker geen onhandige tip. Droog je was lekker buiten (als het mooi weer is) of binnen in huis. Dat scheelt energie én een onnodig apparaat. Bovendien werkt de wind als natuurlijk wasverzachter en kun je op een droogmolen véél meer was kwijt dan in de droger. Je kleding en beddengoed blijft ook nog eens langer mooi. What's not to like? 
Kies voor een duurzame wasmachine

Ook je wasmachine kan natuurlijk duurzaam. Een hele oude machine jarenlang gebruiken lijkt misschien verantwoord, maar is eigenlijk geen goed idee. Sommige apparaten zijn zúlke energievreters dat het vervangen van het apparaat eigenlijk beter is (zélf met de extra grondstoffen die nodig zijn meegerekend). Een andere optie? Heb je al eens gedacht aan een wasmachine huren? Dan ben je verzekerd van een nieuw - energiezuinig - model én heb je alle service inbegrepen. Bij aanbieder Homie kun je zelfs je ecovriendelijke wasmiddel door hen laten verzorgen. 

Was weinig

Dit is een open deur, maar nog steeds hoor ik zó vaak dat mensen na één keer dragen hun spijkerbroek in de was gooien. En dat is echt niet nodig. Ten eerste is het slechter voor je kleding (die slijt sneller) en ten tweede is het ook helemaal niet nodig. Wollen truien kun je bijvoorbeeld net zo goed buiten laten luchten dan in de wasmachine te stoppen. En door te kiezen voor een niet-chemische deodorant zul je merken dat je oksels ook veel minder snel ruiken. Draag dat t-shirt dus gewoon nog een dag! Ga je toch wassen? Zorg dan dat de trommel goed vol zit, zodat je per kilo wasgoed minder energie gebruikt. En kies voor het eco programma: daar is het energielabel op gebaseerd. 

Wat doe jij om het wassen wat duurzamer te maken? 

Liefs, 
Nicky & Jessie 

Met dank aan Homie voor het schrijven van dit leuke artikel


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook