Er was een forum in Parijs over de plasticvervuilingscrisis - dit moet je weten

12:11



Wij houden jullie natuurlijk graag op de hoogte van ontwikkelingen rondom plasticvervuiling. Zo was er onlangs een groot forum in Parijs waar de plasticvervuilingscrisis (want ja, we kunnen gerust spreken over een crisis) aan bod kwam. Hierbij een kleine samenvatting, mét de reactie van het World Economic Forum. 

"De plasticvervuilingscrisis overschrijdt grenzen en vereist systeembreed denken om deze aan te pakken", aldus het WEF. Tijdens het forum tegen plasticvervuiling, waar burgemeesters en andere afgevaardigden van de hele wereld zich verzamelden werden oplossingen besproken die een einde moeten maken aan plasticvervuiling. Dit wordt het INC-2 genoemd: de "Second Session of the Intergovernmental Negotiating Committee on plastic pollution". 

Meer focus op hergebruik

Opvallend was dat hergebruik vaker als een cruciale oplossing om het tij van afval voor eenmalig gebruik te keren werd genoemd. Aangezien slechts 9% van het wereldwijde plastic afval wordt gerecycled, is hergebruik van cruciaal belang om de kraan dicht te draaien en te voorkomen dat er überhaupt afval ontstaat. Dat is niet alleen gunstig voor de enorme afvalberg, maar ook voor CO2-uitstoot, gevolgen voor de volksgezondheid en het verlies aan economische waarde dat een systeem voor eenmalig gebruik nu veroorzaakt.

"Wereldwijde verandering heeft een heel systeem nodig. Het proces van het kunststofverdrag is een kans voor ons om samen te werken en een momentum op te bouwen voor een ambitieuze transitie. Maar het moment om in actie te komen is vandaag", roept de WEF op. 

Oplossingen tegen single use plastics: laaghangend fruit

Maatregelen voor hergebruik – zoals hervulbare flessen, herbruikbare tassen, bulkdispensers in supermarkten, statiegeldregelingen en terugnameregelingen voor verpakkingen zijn 'laaghangend fruit'= maatregelen die relatief eenvoudig kunnen worden ingevoerd en waardoor de plasticvervuiling tegen 2040 met 30% wordt teruggedrongen. Hierbij valt het meeste voordeel te halen wanneer systemen voor hergebruik op elkaar inwerken en samenwerken in lokale, nationale of zelfs mondiale ketens. 

De rol van steden

"Steden staan in de frontlinie bij het aanpakken van de plasticvervuilingscrisis", redeneert het WEF. Tegenwoordig bouwen steden als Parijs, Seattle, Londen en Jakarta speciale programma's om hergebruikoplossingen te versnellen. Overheden als Chili en Frankrijk werken aan wetgeving om hergebruikalternatieven verplicht te stellen in specifieke sectoren zoals transport, detailhandel, afhaalmaaltijden, e-commerce of dranken; en de vraag naar hergebruik stimuleren door middel van duurzame openbare aanbestedingen. Hierin kan de stad dus een grote rol spelen. Aanbestedingen gebeuren namelijk vaak op stads- of gemeenteniveau. Ook consumentenmerken en retailers testen nieuwe productontwerp-, leverings- en retailmodellen. En hergebruikinnovators ontwikkelen oplossingen waarmee doseren, wassen, verpakken en logistieke diensten hergebruik tot leven kunnen brengen. De meeste van deze inspanningen en pilots zijn nog wel erg kleinschalig en staan in hun eentje (in plaats van dat ze onderdeel zijn van een hele keten), maar initiatieven met een bredere systeemvisie winnen aan kracht. 

Samen aan de slag in het Reuse Portal

Het World Economic Forum staat samen met het Wereld Natuur Fonds, het Milieuprogramma van de VN, Upstream en de Ellen MacArthur Foundation klaar om partners te ondersteunen bij het ontwikkelen en leveren van oplossingen voor hergebruik. Daarom hebben zij een 'Reuse Portal' opgezet. Hier kunnen alle belanghebbenden (denk aan actiegroepen, steden, bedrijven, innovators en experts) lid van worden. Het doel is om te leren, te netwerken, bij te dragen en actie te ondernemen om op grote schaal hergebruikoplossingen te bouwen.

Kortom: er was vooral veel 'wat we al wisten' en het gaat nu echt om het koppelen van hergebruiksystemen aan elkaar. Een Reuse Portal kan daarbij helpen. Ook is een wettelijk bindend document nodig. Daar wordt al aan gewerkt, maar zoals wel meer dingen in de (mondiale) politiek gaat dat niet over één nacht ijs ;). 


Meer over de sessie vind je hier


Liefs,

Nicky & Jessie 



Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook