Wil je zonnepanelen? Denk eens aan deze tips

14:33Nu wij zelf volop bezig zijn met het verduurzamen van ons huis, leek het ons goed om wat meer te vertellen over zonnepanelen. Natuurlijk is er ontzettend veel informatie te vinden over zonnepanelen, dus we houden het vooral bij tips die nét even anders zijn. Bijvoorbeeld hoe je dieren beschermt met zonnepanelen, waar je op moet letten bij de aanschaf en waar je je zonnepanelen plaatst. Zodat jij door de bomen het bos iets meer kunt zien. 

Waar plaats je je zonnepanelen

Om maar meteen even aan te haken op die bomen: waar ga jij je zonnepanelen plaatsen? Misschien is jouw dak wel bedekt met heel veel schaduw van bomen. Gemeenten krijgen steeds vaker aanvragen van mensen die (gemeentelijke) bomen willen laten kappen om meer opbrengst voor hun panelen te krijgen. Dat gebeurt eigenlijk (bijna) nooit. 

En eigenlijk moet je dat ook niet willen. Bomen zorgen namelijk voor ontzettend veel verkoeling in je huis en tuin. Dat wil je - juist op zonnige dagen - echt niet kwijtraken. 

Kijk dus vóórdat je zonnepanelen aanschaft even of je dak geschikt is, hoeveel er zouden passen én hoeveel zonnepanelen jou op kunnen leveren. Op de site van de zonnepanelen van Solarwatt.nl kun je een dakscan doen, waarin je direct advies krijgt welk dakvlak het meeste zon krijgt. 

Check niet alleen de aanschafprijs

Je bent waarschijnlijk geneigd om naar de terugverdientijd te kijken, omdat je je investering in de panelen er zo snel mogelijk uit wil hebben. Maar een kortere terugverdientijd heeft niet altijd het hoogste rendement. Een goedkoper systeem (met kortere terugverdientijd) neemt vaak vrij snel af in vermogen. Je kunt dus beter kijken naar de energieopbrengst (kWh-opbrengst) per paneel. Een omvormer is belangrijk

De omvormer zorgt ervoor dat opgewekte elektriciteit door de zon omgezet wordt in bruikbare elektriciteit voor in of om je huis. Hoe efficiënter je omvormer is, hoe sneller je de zonnepanelen terugverdient. Voor deze efficiëntie kun je kijken wat de 'nominale vermogensverhouding' is. 

Deel het vermogen van de omvormer door het Wp vermogen van de zonnepanelen. Ligt dit tussen de 90 en 110%? Dan kun je uitgaan van goede prestaties. Op internet vind je heel veel informatie(filmpjes) over omvormers. Zeker de moeite waard om even naar te kijken!

Houd rekening met de dieren

Bij het plaatsen van zonnepanelen kunnen steenmarters, vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen en/of broedvogels verstoord worden. Kijk dus even of jij deze diersoorten in of rondom je huis hebt. Is dit het geval? Plan dan de plaatsing van de zonnepanelen buiten de 'kwetsbare periode'. 

Zo voorkom je dat je overlast veroorzaakt voor beschermde dieren en planten. In de Wet natuurbescherming vind je hier overigens meer informatie over. 

Met deze tips kom je vast alweer een eind verder in je zoektocht!

Liefs,
Nicky & Jessie

Met dank aan Solarwatt voor het schrijven van dit leuke artikel en Unsplash voor de foto's. 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook