We love: Brabantia maakte een afvalbak van afval

16:28Zoals jullie weten zijn wij als Brabantia-ambassadeur al een tijd fan van de producten van Brabantia. En toen ik (J) afgelopen najaar de Brabantia productielocatie mocht bezoeken en het team ontmoette werd mijn liefde voor het familiebedrijf alleen maar versterkt. Ik wist zelf ook niet dat het nog kon. De duurzaamheidsambities van Brabantia bleken beter dan ik dacht én het familiebedrijf gaat écht voor kwaliteit. Die duurzame ambities komen perfect tot zijn recht in het nieuwe telg uit de Brabantia prullenbakkenfamilie: de Step Up pedaalemmer!

Een afvalbak van afval

Het klinkt niet zo sexy, maar als je de pedaalemmer ziet snap je dat ik het juist over een stijlvolle prullenbak heb. De nieuwe StepUp-pedaalemmers van Brabantia zijn gemaakt van (en voor) gerecycled afval! De plastic prullenbak bestaat voor 91% uit post-consumer recycled waste (de rest bestaat uit een metalen stang voor het pedaal, wat kleur en een labelholder). 

Dat houdt in dat er niet zomaar gebruik is gemaakt van gerecycled plastic (een insider vertelde ons dat sommige merken producten van 'gerecycled plastic' presenteren die letterlijk bestaan uit nieuw plastic dat 2 x door de machine is gehaald), maar van écht afval van consumenten. Dit is best een lastige klus, want het plastic moet natuurlijk niet vervuild zijn en Brabantia heeft de hoogste kwaliteitseisen. Na gebruik is de pedaalemmer voor 99% recyclebaar. Het ontwerp kreeg een Cradle-to-Cradle® brons certificaat. 


Van ergernis tot ontwerp

Tijdens ons bezoek aan de productielocatie in Overpelt werden we meegenomen in het Brabantia ontwerpproces. En geloof me, dat was SUPER inspirerend. Zo is de StepUp-pedaalemmer bijvoorbeeld het resultaat van een aantal huisbezoeken die Brabantia doet bij allerlei verschillende huishoudens. 

Toen de ontwerpers bij échte mensen in échte huizen over de vloer kwamen, merkten ze dat veel mensen allerlei verschillende plekken hebben om hun afval te verzamelen. Zo is er niet alleen een 'gewone prullenbak', maar vaak ook een kratje voor statiegeldflesjes, doos voor oud papier, losse zak voor plastic enzovoorts. 
Een eigen milieustraat

Natuurlijk kunnen we dat alleen maar aanmoedigen, want recycling is important! Maar erg stijlvol en praktisch is het niet. Daarom bedacht Brabantia de StepUp-lijn. De hoge en rechthoekige StepUp Pedaalemmer 40L past precies tegen de muur of in een hoek. Zelfs het pedaal is zo ontworpen dat ‘ie geen ruimte inneemt. En als je iets meer ruimte hebt kun je meerdere pedaalemmers naast elkaar zetten. Er zijn meerdere kleuren, dus je kunt er een gezellige collectie van maken. Je eigen kleine milieustraat! Bij de vuilnisbak krijg je een etikethouder voor je eigen labels. Die klik je makkelijk op de bakken, om voor jezelf duidelijk te hebben welke recycling in welke bak gebeurt. 

Ook de prijs was een belangrijk uitgangspunt in het ontwerpproces. Brabantia wilde een betaalbare pedaalemmer maken die wél op een eerlijke manier werd geproduceerd en minimaal 10 jaar mee gaat. Daarom krijg je op de pedaalemmer van 49,95 standaard 10 jaar garantie en weet je dat je een goede bak in handen hebt. 

Het draait allemaal om de details 

Wat ik zo superleuk vind aan Brabantiaproducten is dat er echt over élk detail is nagedacht. Zo kun je ín de bak je vuilniszakken kwijt, zodat die niet los in een lade hoeven te zweven. En door de soft close gaat de bak rustig en netjes dicht. Maar je kunt de klep ook makkelijk met de hand open zetten. De bak heeft bovendien een subtiele maar grote greep aan de achterkant, zodat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Oeff... ik ga altijd goed op zulke details!

Kies jouw kleur 

Ben je enthousiast geworden? Dan komt nu het moeilijkste gedeelte: de kleur kiezen! Je koopt de StepUp pedaalemmer in Dark Grey, Jade Green of Light Grey. Ik vind zelf de lichtgrijze versie supermooi. 
De StepUp pedaalemmer in het kort:

  • Gemaakt van 91% gerecycled consumentenplastic afval
  • Gemaakt voor het recyclen van afval met afneembare en aanpasbare etiketten 
  • Ruimtebesparend, en je hoeft niet te boren om iets op te hangen 
  • Prijs 49,95€ mét 10 jaar garantie
  • Cradle-to-Cradle® Bronze Certified
Dit jaar zijn wij één van de exclusieve Brabantia ambassadeurs. Super tof! Dit houdt in dat wij een aantal producten van Brabantia mogen uitproberen, allerlei vragen kunnen stellen aan het team van Brabantia en jullie mogen informeren over de nieuwste ontwikkelingen. 

Liefs!

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg ons op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook