Leiden heeft een plasticvrije winkel: L'épicerie

11:15

Caroline van L'épicerie in haar winkel


Eindelijk heeft Leiden ook een plasticvrije winkel: L'épicerie. ‘De Kruidenier’, Maar dan op z’n Frans, want de eigenaresse, Caroline Perrier, is Française. L’épicerie is kakelvers: zaterdag 13 november 2021 was de opening. Je vindt de winkel aan de Breestraat op nummer 21, op de hoek met de Schoolsteeg.
Door Hieke van Hoogdalem

Het ontstaan van L'épicerie Leiden 

Caroline kwam 2,5 jaar geleden naar Nederland voor de liefde. Na een studie geografie in Frankrijk, waarmee ze hier niet veel kon vanwege de taalbarrière, kreeg ze werk als klantenservicemedewerker bij een bedrijf dat opladers voor elektrische auto’s maakt.


Maar toen ze erachter kwam dat die industrie verbonden was aan Shell, begon het te knagen. “Tijdens mijn studie zag ik al welke schade oliemaatschappijen aanrichten. De waarden van het bedrijf waarvoor ik werkte, waren steeds minder goed verenigbaar met waar ik zelf voor sta. Ik begon na te denken over wat ik dan wél wilde.”

Intussen speelde er iets anders: “Ik kon sommige non-foodproducten die ik in Frankrijk vaak kocht niet in Nederland krijgen en bestelde die dan bij een Franse winkel. Dat vond ik jammer; lokaal kopen is beter en leuker. En als ik dan tóch bestel, is het handig als anderen er ook van kunnen profiteren. Want de Franse gemeenschap in Leiden is groot.”




Enfin - zo werd het idee van haar plasticvrije winkel geboren. “Ik noem het geen verpakkingsvrije winkel, want strikt genomen is het dat niet; ik verkoop een paar dingen waar wel iets omheen zit, zoals karton of blik. Maar het is wél plasticvrij”, vertelt een Caroline enthousiast.

“In Frankrijk lopen we op veel gebieden achter”, vertelt Caroline verder, “maar er is één ding waarin we voorlopen: milieubewust leven. Er zijn daar veel kleine, lokale producenten van plasticvrije en milieuvriendelijke producten die je zelfs gemakkelijker in stenen winkels vindt dan online.”

Je zou kunnen zeggen dat deze nieuwe, prachtig ingerichte winkel een ‘samenvatting’ is van Carolines leven tot nu toe: geografie, klantenservice verzorgen en iets wat ze graag doet, namelijk met mensen praten en werken aan een milieuvriendelijke wereld.




Fransen en Nederlanders willen andere dingen


Over een samenvatting gesproken: de winkel zelf is er ook één. Franse en Nederlandse klanten willen niet hetzelfde. Zo blijken Nederlanders bijvoorbeeld blij te worden van gerookte amandelen, terwijl Fransen de geur alleen al niet kunnen verdagen. Caroline wil met haar assortiment beide klantgroepen bedienen en schippert tussen de twee ‘landen’. De gulden middenweg is eh… België? 😊




Maar goed, even terug naar Caroline en haar nieuwe winkel. Na de jaarwisseling hoopt ze haar assortiment uit te breiden met o.a. herbruikbaar maandverband en etenswaren, waaronder kruiden. Daarover gesproken: de kokos-chocoladekoekjes, die alleen in Frankrijk te bestellen zijn, zijn niet aan te slepen. Of moet ik zeggen: ‘ze gaan als warme broodjes over de toonbank’?

Shoppen bij de plasticvrije winkel L'Épicerie Leiden


Men neme… een verpakking mee naar de winkel om die daar te vullen. Dat gaat als volgt: je plaatst je verpakking op de weegschaal, print een label uit en plakt dat erop. Dan vul je je fles, bak of zak en ga je naar de kassa. Die berekent de prijs en trekt dan het gewicht van je meegebrachte fles of doos eraf. Makkelijk, milieuvriendelijk en leuk. Uiteraard kan je ook in de winkel flessen, bakken en zakken kopen.




Dat is toch duur?


Nou, dat valt erg mee! De meeste prijzen zijn hetzelfde als bij de supermarkt en sommige dingen zijn duurder, zoals koffie en muesli. Dat heeft te maken met de ingrediënten en productiewijze, die gezonder is en kleinschaliger dan elders. “En er is geen drempelbedrag zoals bij Pieter Pot”, zegt Caroline.

In Leiden neemt L’épicerie een plek in tussen Ekoplaza en Pieter Pot. Ekoplaza biedt gezonde items die op groenten, fruit en brood na verpakt zijn en meestal ook best aan de prijs. Pieter Pot biedt juist verpakkingsloze producten in verplicht af te nemen eigen potten (tegen statiegeld), maar is voor veel mensen onbetaalbaar door de hoge prijzen, het hoge drempelbedrag voordat een bestelling gedaan kan worden en het daar bovenop komende statiegeld. Even snel iets kopen wat op is, is er dan niet bij. Jammer, want het is een goed initiatief.




De populariteit van Pieter Pot deed Caroline inzien dat er een flinke, groeiende markt is voor verpakkingsvrije winkels. Er zijn er nog niet veel in Nederland, maar daar komt verandering in. Caroline heeft haar aandeel alvast gevestigd.

Deze winkel is echt een aanrader: centraal gelegen in een gezellig pand, gerund door een gezellige, enthousiaste eigenaresse die het leuk vindt om ideeën uit te wisselen over milieuvriendelijke producten.


Foto’s gemaakt door Caroline Perrier | L’Epicerie en Hieke van Hoogdalem | DeVolle200.

Bedankt Hieke voor het bezoeken van de winkel en het schrijven van dit gastblog! 

Liefs, 
Nicky en  Jessie 

Hieke van Hoogdalem is een geboren en getogen Leidenaar en eigenaar van DeVolle200. Ze zet al haar talenten, kennis, kunde en ervaring in om haar klanten het beste uit hun leven te halen. Wat ze daarvoor doet, wisselt per klant. Zo is ze onder andere lifecoach, zachtwerkencoach, muziekdocent, helpt ze beginnende ondernemers en is ze websiteadviseur, copywriter, fotograaf en ideeëngenerator

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook