Hoe maak je pakketjes inpakken duurzamer?

14:28Heb jij een eigen onderneming of ben je benieuwd hoe je jouw favoriete webshop kan adviseren om duurzamer pakketjes te verzenden? Dan hebben we hierbij een paar tips voor je! Sinds een paar jaar zijn er gelukkig heel veel nieuwe manieren bijgekomen om duurzamer pakketten te verzenden. Geen nieuw plastic opvulmateriaal, maar fijne duurzame verpakkingsmaterialen die net zo goed werken. 


Een duurzame pakketdoos

Toen wij nog een webshop hadden, hadden we het geluk dat we tegenover een kinderschoenenwinkel zaten. Zij bewaarden voor ons de ongebruikte schoenendoosjes, die wij vervolgens konden gebruiken voor het verzenden van webshopbestellingen. Superfijn! Ook van andere zero waste webshopeigenaren hebben we gehoord dat ze kartonnen dozen verzamelen om producten in te verzenden. 

Het enige nadeel hier aan is dat je altijd op zoek moet naar 'nieuwe voorraad' lege doosjes in verschillende formaten (afhankelijk van wat voor producten je verkoopt uiteraard, maar de meeste kleine webshops hebben diverse producten van diverse afmetingen in het assortiment). De doosjes nemen ook best veel ruimte in beslag, omdat ze al uitgevouwen zijn. Heb je kleinere producten of wil je je producten niet in een doosje verzenden? Dan kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor papieren verzendzakkenOpvullen van je pakketje

Een belangrijke stap, want je wilt niet dat producten beschadigd of kapot aankomen. Ook al heb je een duurzame (web)winkel, wij weten uit ervaring dat klanten nog steeds op zoek zijn naar zo veel mogelijk perfecte producten en dus een product met een klein krasje of beschadiging het liefst retourneren. Dit voorkomen scheelt daarom weer extra transportbewegingen en dus CO2! 

Er zijn verschillende opties voor duurzaam verpakkingsmateriaal. Een fijne optie voor breekbare items is duurzaam papieren opvulmateriaal op rol. Door de wafelstructuur kun je zelfs glazen objecten, potten of vazen veilig verpakken. 

Door de structuur wordt het papier ineens een alternatief voor bubbeltjesplastic. 

Een andere optie is bubbeltjesplastic van gerecycled LDPE. Dan gebruik je nog steeds plastic, maar in ieder geval wel gerecycled plastic.  Is dat ook niet helemaal jouw ding? Dan zijn er nog meer duurzame verpakkingsmaterialen zoals luchtkussenpapier op een rol van 75 meter, kartonnen crèpepapier van 10 cm breed, Fix-paper opvulpapier of Formpack opvulpapier (een soort papierpulp met bobbeltjes erin). Hoe fijn dat er tegenwoordig gewoon keuze is! Bij Kortpack kun je heel veel verschillende soorten kiezen en betaal je vanaf 75 euro geen verzendkosten. Online vonden we ook iets leuks: een kartonperforator. Daarmee kun je van een stuk oud / hergebruikt karton opvulkarton maken. 


Bubbeltjesplastic kan tegenwoordig ook van gerecycled materiaalAlleen nog even duurzaam dichttapen 

De laatste stap van je pakketje is natuurlijk het tape. Hiervoor kun je supermakkelijk plastic tape vervangen door papiertape. We weten uit ervaring dat het net zo sterk is. Ook leuk: laat je papiertape bedrukken voor een persoonlijke touch aan je pakketje. Je kunt papiertape (niet zo sterk als die uit de winkel) ook zelf maken! Hiervoor mix je 1 cup water met 3 eetlepels bloem terwijl je op een laag vuurtje mixt met een garde. 
We hopen dat je met deze tips wat inspiratie hebt opgedaan om je eigen duurzame verpakkingsmaterialen te gebruiken of eens bij je favoriete (web)shop na te vragen of ze al op de hoogte zijn van deze duurzame alternatieven voor verpakkingsmaterialen van bijvoorbeeld nieuw plastic. En... vergeet niet om bij een lokale, onafhankelijk winkel te bestellen! 

Dit artikel is geschreven door ons. De linkjes naar Kortpack. zijn een samenwerking. Zij zijn niet betrokken bij de verdere inhoud van het artikel. 
You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook