Een duurzame bril van bio-acetaat

10:22

 


Als mensen vragen wie wie is op een foto van ons, is het antwoord meestal "Nicky is die met bril". Dat was eerst "Jessie is die met pony", maar die heeft ze een paar jaar geleden uit laten groeien. Nu heb ik (Nicky dus) niet alleen een bril om me te onderscheiden van mijn zusje, maar vooral ook om beter mee te kunnen zien. En dat kan gelukkig ook duurzaam!


Duurzame bril op sterkte

Mijn vorige bril was al een jaar of vijf oud en na een bezoekje aan de opticien kon ik niet meer ontkennen dat ik toch echt een nieuwe moest aanschaffen. En die moest natuurlijk zo duurzaam mogelijk zijn, maar omdat ik hem elke dag draag wil ik ook een bril die goed zit en leuk staat. 

Veel brillen worden gemaakt van of met kunststof, vaak worden de monturen geproduceerd in Azië in fabrieken waar mensenrechten, vervuiling en veiligheid niet het allerbelangrijkst zijn. Net als de rest van de mode-industrie is de ecologische voetafdruk van de brillenindustrie groot. Het is dus de moeite waard om even drie keer na te denken en wat onderzoek te doen voor je zomaar de opticien binnenloopt voor een nieuwe bril. 



Het Nederlandse polette is één van de merken die daar verandering in wil brengen. Zij hechten veel waarde aan transparantie in hun productieketen. Ze hebben geen stock, waardoor er een heleboel waste wordt voorkomen en daarnaast moet aan het eind van dit jaar al het acetaat dat polette gebruikt duurzaam zijn. Dat betekent óf gerecycled of bio-acetaat. De overblijfsels en resten worden verwerkt tot nieuwe monturen. Een verhaal waar ik me in kan vinden.

Ik koos daarom de Bellone in transparant bio-acetaat als nieuwe bril. Dit eco-acteaat wordt gemaakt van plantenzaden en heeft een biologische basis van 61%. In reguliere monturen en glazen zit een hoog percentage van de schadelijke weekmakers ftalaat en/of DEP, in de eco-acetaat versie is dit minder dan 1%. Het is er dus nog niet helemaal vrij van, maar toch al een goed alternatief voor regulier acetaat.



Klaar voor de zomer!

Naast een reguliere bril, draag ik - zeker in de zomer - ook vaak een zonnebril. Jessie en ik hebben allebei zonnebrillen van het toffe Eco-eyewear, maar die zijn niet op sterkte. En in het verkeer is dat wel echt een must voor mij. Daarom koos ik naast een gewone bril ook een zonnebril op sterkte van polette. Ik koos voor de Hogan met bruine glazen, ook gemaakt van bio-acetaat. De bril is heerlijk groot en perfect voor op de fiets, e-scooter of auto. 



Duurzame lenzen, zero waste lenzenvloeistof en andere alternatieven

Tijdens lezingen krijgen we ontzettend vaak de vraag of er ook zero waste, plasticvrije of duurzame alternatieven zijn voor lenzen en lenzenvloeistof. Het antwoord daarop is helaas nee. Er is geen DIY recept, lenzenvloeistof wordt niet in glazen (statiegeld)flesjes verkocht en ook lenzen zijn er niet plasticvrij. Het is natuurlijk wel de moeite waard om te kijken hoe je op de beste manier je contactlenzen weg kunt gooien, zodat ze eventueel gerecycled kunnen worden en niet in het milieu terechtkomen.

Als je heel vaak van bril wisselt is het overigens niet heel veel duurzamer dan (maand)lenzen. Daarom is het des te belangrijk om te kiezen voor een montuur dat fijn zit en goed staat, zodat je er - zolang je ogen niet van sterkte veranderen - zo lang mogelijk mee vooruit kunt.



Draag jij ook een (zonne)bril op sterkte? En let je daarbij op duurzaamheid van je bril?


Liefs, 

Nicky & Jessie 

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg ons op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 


Wij zijn niet betaald voor het schrijven van dit artikel. Nicky heeft 2 brillen ontvangen om uit te proberen. 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook