Duurzaam surfen: surfboard, wetsuit, poncho, vinnen en accessoires
16:28Hou jij er van om lekker wat golfjes te pakken, of ben je van plan om te gaan leren surfen? Tof! Jessies vriend heeft naast een hele reeks andere hobby's een tijd geleden ook surfen aan zijn lijstje toegevoegd. Na het huren van surfgear besloot hij om te investeren in een eigen set. En met een zero waster als vriendin was dat natuurlijk de uitgelezen kans om te kijken of surfen ook duurzamer kan. Gelukkig zijn er óók als je goede golven wilt pakken hele fijne duurzame opties. Van handgemaakte Ponchy handdoek tot houten surfboard: Joeri zette de opties op een rij.
Duurzaamheid in de surfwereld
First things first: waarom moet je überhaupt nadenken over duurzame surfmaterialen? "In mijn zoektocht naar surfgear stond bij mij al vrij snel duurzaamheid centraal", vertelt Joeri. "Gek genoeg staat de surfindustrie niet bepaald bekend om zijn duurzame aanbod of productiemethodes". Iets wat ons allebei verbaasde, want veel surfers hebben dagelijks te maken met de gevolgen van niet-duurzame praktijken in en rondom het water. Naast het feit dat grote industrieën nog steeds afval in het water lozen, zijn door 'gewone mensen' ook de stranden en zeeën steeds vuiler geworden. Daarnaast zetten veel bekende surfers zich in voor een schonere oceaan of een beter klimaat. Maar de eigen surf gear wordt vaak over het hoofd gezien.
Waar worden surfplanken en wetsuits van gemaakt?
Veel surfgear wordt niet duurzaam geproduceerd, of is niet van duurzaam materiaal gemaakt. De meeste wetsuits zijn bijvoorbeeld gemaakt van neopreen, en surfboards bestaan meestal uit EPS of PU (Expanded Polystereen of Polyurethaan, dus basically plastic). Hierdoor komen tijdens het gebruik microplastics vrij, die in de door surfers zo geliefde oceanen terechtkomen. En laat dat nu nét zijn wat we graag willen vermijden.
Waarom is nog niet alles duurzaam? De reden ligt voor bedrijven en consumenten vaak in het prijskaartje, omdat de productie van duurzame surfmaterialen vaak duurder is. "Wat voor mij de keuze voor duurzame surfgear wel iets makkelijker maakte, is dat het veel langer meegaat, van goede kwaliteit is én er ook veel fijner uit ziet. Je wilt toch liever op zo’n mooie houten/kurken surfboard in het water liggen dan zo’n zware, lelijke ‘foamie’ of witte plastic plank?".
Begin met je surfponcho van Ponchy
Meteen investeren in een houten surfboard is natuurlijk best een stap. Maar ook in de kleine dingen kun je verschil maken! Het Nederlandse Ponchy maakt bijvoorbeeld handgemaakte surfponcho's van 100% katoen. Founder Jeffrey Muller kwam erachter dat het huidige aanbod in surfponcho’s erg minimaal is. Daarom startte hij een kleine productie van lokale surfponcho's die in Nederland met de hand worden gemaakt, tegen goede arbeidsvoorwaarden en een eerlijke prijs.
De Ponchy's zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. "Geen enkel stukje stof gooien wij weg", vertelt Seyihan van Ponchy. "We maken er bijvoorbeeld weer kinderkleding en dergelijke van". Op dit moment worden de Ponchy's gemaakt van katoen met het OEKO-TEX certificaat. Binnenkort komen er ook Bamboe Ponchy's op de markt. "Ons doel is om ook nieuwe productlijnen te lanceren, zodat we naast de duurzame poncho's onze impact kunnen uitbreiden.". De reviews zijn in ieder geval al lovend!
Duurzame wetsuits van kalksteen of rubber
Joeri lette bij de keuze voor zijn wetsuit vooral op natuurlijke materialen en kleine eerlijke productie. Daarbij is het soms wel even zoeken naar het verschil tussen greenwashing en écht duurzaam. Het wordt bij bedrijven steeds populairder om een 'hybride duurzame wetsuit' aan te bieden, die deels is gemaakt van kalksteen (limestone based neoprene). Hoewel er geen petroleum-gebaseerde ingrediënten worden gebruikt (de producenten gebruiken in plaats van neopreen calciumcarbonaat uit het kalksteen) wordt voor het winnen van de kalksteen nog wél vaak fossiele brandstof gebruikt. Het materiaal is dus fossil free, maar de productie (nog) niet.
Daarnaast heb je ook nog wetsuits van natuurlijk rubber (Yulex), maar die zijn vaak nog een flink stuk duurder, en de productie er van is vaak toch minder duurzaam dan limestone based neoprene, en het is een schaars product. Volledig duurzaam ga je het dus wat betreft wetsuits (nog) niet krijgen.
Een duurzaam surfboard van hout en kurk
Duurzame surfboards dragen vaak een label die waarborgt dat het proces en materialen van duurzame origine zijn! Zoek dus vooral naar het ECOBOARD (Gold level) Eco-label van SustainableSurf.
Voor een duurzaam surfboard heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een EPS core met een deck van hout en biobased lijm. Hoewel het surfboard dus toch EPS (plastic) bevat, komen er door de houten buitenlaag geen microplastics vrij bij het gebruik. De buitenlaag wordt met een biobased hars vastgezet. Een andere optie is kiezen voor een NSP-board (NSP Cocoflax). Dan is de buitenste laag gemaakt van natuurlijk vlas. Joeri schakelde voor zijn plank een surfboardmaker uit Spanje in: Flama Surf. Deze maakte een surfboard met een houten coating en kurken zijkant.
Duurzame surfvinnen, leash, wax en andere accessoires
"Bij surfgear denk je vast aan een plank en een wetsuit. Maar (zeker in Nederland) is nog veel meer nodig! Denk dus ook aan vinnen voor aan je board, een leash, wax, draagtas, dakdragers (als je een groot board hebt en niet in je elektrische auto past), etcetera", vertelt Joeri. Daarom deelt hij zijn favoriete adresjes met aanbieders van verantwoorde accessoires.
Surfboard
- Firewire (Firewire Timbertek)
EPS core met Paulownia hout deck, en wordt door bio-resin bij elkaar gehouden. Verkrijgbaar bij veel surfshops in Nederland. - Aloha EcoSkin
EPS core met Paulownia hout deck, vergelijkbaar met Firewire's Timbertek boards. Verkrijgbaar bij Behind The Pines in Amsterdam! - NSP (NSP Cocoflax)
Buitenlaag is gemaakt van vlas. - Wuux Surfboards and Fins
Tof bedrijf uit Oostenrijk, waar ze vooral surfen op snelle rivieren! - Flama Surf
Absolute aanrader uit Spanje. Wel een custom shaper, maar Sergi helpt je graag, ook al weet je niet precies wat je wilt. Hij heeft Joeri's board gemaakt.
Vinnen
- Prima Woodfins
Uit Israel. Maken erg mooie houten surfvinnen van eikenhout of mahonie. - Wuux Surfboards and Fins
Maken dus ook houten vinnen (waaronder mahonie). Joeri heeft bij beide bedrijven vinnen gekocht.
Accessoires
- Ecosurfshop voor een leash
- Ponchy voor een Poncho-handdoek
Wetsuit
- Patagonia (Yulex).
Wel duur, maar dé top qua duurzame wetsuits - Picture Organic Clothing
Eicoprene, soort van limestone based neoprene, gerecycled polyester en gerecycled nijlon. Joeri heeft deze wetsuit. Via de Franse webshop Montaz kan Picture worden gekocht. - Vissla
Erg bekend surfmerk, wetsuits werden gemaakt van Limestone, maar niet zeker of Vissla deze nog beschikbaar hebben.
Wax
- Ecosurfshop
100% naturel wax, gemaakt in Frankrijk - The Bamboo Brush Society
Het gaat hier wel om een waxkam. Fun fact: daar hebben we ook bamboe tandenborstels van in onze badkamer staan
0 reacties