Duurzame supplementen als aanvulling op je vega(n) voeding

09:26


Zoals je misschien weet eten wij voornamelijk plantaardig. Dat wil zeggen geen vlees, vis of zuivel. Om toch aan al onze vitamines en mineralen te komen, en om ons immuunsysteem een extra boost te geven, vullen we ons (zo veelzijdig mogelijke dieet) aan met voedingssupplementen. Omdat het best een uitzoekwerkje voor ons was om te bepalen welke vitamines en supplementen we wilden gebruiken, besloten we er een artikel aan te wijden zodat jij minder lang hoeft te zoeken!

Waarom zou je supplementen slikken?

Supplementen kunnen je helpen om je spijsvertering of immuunsysteem te verbeteren, je beter te laten slapen of bijvoorbeeld je organen een handje te helpen (denk aan je hart en bloedvaten, lever of blaas).  Toegegeven: ik ben pas sinds kort begonnen met het innemen van supplementen. Ik vond het altijd een beetje eng, onnodig en te ingewikkeld. Wanneer je de gemiddelde drogisterij in loopt, staren er tientallen potjes met allerlei gekke namen je aan. Best overwhelming. Daarnaast zijn niet alle supplementen standaard plantaardig (vegan). Er wordt bijvoorbeeld visolie gebruikt in veel omega-3 supplementen en capsules bevatten vaak dierlijke gelatine. Ook weer zo'n gedoe. 

Supplementen heb je in allerlei soorten en maten


Supplementen voor een vegan voedingspatroon

Daarom schoof ik het uitzoeken van de juiste producten iedere keer uit. Gelukkig kregen we onlangs een mailtje van Vincent,  die je misschien kent als mede-eigenaar van vegan sneakershop Sneakerpappie. Naast zijn sneakershop ontdekten we dat hij nóg een bedrijf met zijn broer runt: de holistische webshop Morgen is Nu, en dat was voor ons een reminder om ons hier echt eens in te gaan verdiepen. Naast hun eigen (veelal vegan) Morgenisnu producten verkopen Vincent, zijn vader en zijn broer ook andere supplementen. 

Daarom namen we een kijkje in de webshop met supplementen én ontdekten wat we nu het beste kunnen gebruiken. Voor dat we dieper in gaan op de verschillende vitamines en supplementen is het belangrijk om te vermelden dat supplementen geen vervanging zijn van gevarieerde en evenwichtige voeding. Verwar het ook niet met een geneesmiddel, en raadpleeg altijd je huisarts als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicatie gebruikt en supplementen wil gaan slikken. 

Vegan vitamine B12

Ik denk dat de meeste mensen die op een vegan voedingspatroon overstappen al snel informatie vinden over B12. Dit is namelijk het bekendste 'gebrek' dat je kunt hebben bij een plantaardig voedingspatroon. Vitamine B12 komt voor in vlees (hoewel het bij megastalvlees vaak gewoon via het diervoer wordt toegediend). Hoewel de meesten mensen vitamine B12 kennen als een B-vitamine, is het belangrijk om te weten dat ‘vitamine B12’ eigenlijk een verzamelnaam is. Het is namelijk een klasse vitamines, ook wel cobalamines genoemd.  
Vitamine B12 helpt bij de aanmaak van cellen en weefsels en de vorming van rode bloedcellen. Daarnaast activeert het de natuurlijke energie in je lichaam en kan het helpen bij vermoeidheid, je immuunsysteem en je zenuwstelsel. Een erg populair kwalitatief product is de B12 Blend van Global Healing Center (voorheen bekend als VeganSafe B12). Deze is plantaardig, biologisch, non-GMO, soja/suiker/gluten/dierproef/alcoholvrij én ook nog eens koosjer en paleo. It ticks all the boxes! In de B12 Blend zit methyl- en adenosylcobalamine, de twee meest bioactieve vormen van vitamine B12. Het gebruik is heel simpel: je houdt dagelijks de inhoud van 1 pipetje voor ongeveer vijftien seconden onder je tong. 

Gebruik het pipetje om de vitamine in te nemenOmega 3: het beste van vis, zónder vis

Het is misschien wel de bekendste reden om vis te eten: omega-3. Deze vetzuren zijn goed voor de hersenen, bloeddruk en hebben een gunstige invloed op je hart. Maar voor al dit moois heb je niet per se een vis nodig; je kunt het ook uit algen halen! Vimergy Vegan EPA/DHA is een volledig visvrij Omega-3 supplement. 
In tegenstelling tot veel andere Omega-3 supplementen bevat deze geen carrageen, citroenzuur of kunstmatige smaakstoffen. De capsules zijn heel makkelijk te slikken, en er wordt aangeraden om 3 capsules per dag in te nemen. Marine Phytoplankton: een krachtige micro-alg

Ik had hier al vaker over gelezen in klimaatonderzoeksrapporten, maar wist niet dat het ook als supplement beschikbaar was: Marine Phytoplankton. Hoewel het misschien klinkt als iets vis-achtigs, is het tegendeel waar. Marine Phytoplankton is een eencellige zoutwater micro-alg, net als zijn bekendere broer spirulina. Deze alg bestaat al zo'n 3 miljard (!) jaar en is essentieel voor al het leven om ons heen. Dat klinkt misschien heftig, maar het is echt zo. Marine Phytoplankton voorziet ons van het overgrote deel van alle zuurstof die we op aarde hebben. Van de 40.000 soorten phytoplankton zijn er slechts enkele geschikt voor mensen. 
Maar wat maakt dit algje zo goed voor je lichaam? Marine Phytoplankton bevat naast omega-3 vetzuur EPA een compleet scala aan aminozuren, spoorelementen (jodium, ijzer etc.), enzymen, vitaminen (A, B1, B2, B12, C en ga zo nog maar even door), chlorofyl en mineralen (calcium, magnesium etc.). Doordat het algje zo klein is (5 keer kleiner dan een rode bloedcel, in case you wondered) wordt het 100% opgenomen door het lichaam. 

Morgenisnu verkoopt Marine Phytoplankton die wordt gekweekt, zodat er geen zware metalen uit zeewater in jouw supplement komen. Dit kweken gebeurt in high-tech bioreactoren, op basis van natuurlijke fotosynthese (door middel van zonlicht dus, en zonder pesticiden). Je neemt het in als poeder, waarvan je een theelepeltje door je smoothie of water kunt mengen. 

Het lijkt een beetje op matcha poeder. Je mengt het door een glas water of door je smoothie of sapjeVitamine C: de ijzer-booster

Wanneer je volledig plantaardig eet, is het soms (afhankelijk van je voedingspatroon) voor je lichaam moeilijker om ijzer op te nemen. Daarom kan het helpen om Vitamine C te slikken. Dit helpt bij het opnemen van ijzer in je lichaam. Je kunt overigens altijd bij de huisarts je bloedwaarden laten testen en kijken of je daadwerkelijk een ijzertekort hebt of niet. En niet te vergeten: je kunt ook een ijzertekort hebben als je niet-vegan eet. Je voegt een Vitamine C-supplement makkelijk toe aan een glas water. 

Vitamine D: de calcium-kanjer

Vitamine D is nodig om calcium uit je voeding in je lichaam op te nemen. Daarom wordt er ook wel gezegd dat het goed is voor sterke botten. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar je kunt het ook slikken als supplement of zelfs sprayen! In veel Vitamine-D supplementen zit landoline, gemaakt van wolvet van een schaap. Wanneer je volledig veganistisch leeft is dat vaak een no-go. Vincent vertelde ons daarom over de biologische vegan Vitamine D3-Spray van MaryRuth Organics. Supersimpel, want je hoeft geen capsule in te nemen. Er is ook een Vitamine D3 met pipetje als je dat fijner vindt. 
Zink: de ultieme beschermer 

Zink vind je net als andere mineralen en vitamines in je voeding, maar de kans is groot dat je hier niet altijd genoeg van binnenkrijgt. Volgens onderzoekers loopt ongeveer de helft van de wereldbevolking een risico op een tekort aan zink. Ook hier is weer een vegan supplement voor te vinden. De Zinc Sulfate van Vimergy bevat een pipetje met pure zink, biologische glycerine, gezuiverd water en een druppeltje biologische appelsap )voor de smaak'. 

Onze bescheiden vitamine stash 

Waar Nicky regelmatig tekorten in haar bloedwaarden tegenkwam, heb ik tot nu toe niet heel veel problemen gehad als ik een bloedwaardentest deed. Daarom is mijn eigen voorraad supplementen best bescheiden te noemen. Dat komt ook omdat ik me pas net (eindelijke) ben gaan verdiepen in de wereld van vitamines en supplementen en ik als nuchtere Hollander ook nog een dosis 'eerst-zien-dan-geloven' heb. 

Ik moet zeggen dat ik tot nu toe erg tevreden ben over de B12 en EPA/DHA die ik de laatste tijd heb uitgeprobeerd. Daarnaast vind ik het supermakkelijk om wat Marine Phytoplankton door mijn smoothie te gooien. Ik had niet verwacht dat ik ineens stuiterend uit bed sprong en de hele dag energie voor 10 zou hebben, maar een kleine boost als aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon kan volgens mij nooit kwaad! 

Heb jij vragen over bepaalde vitamines, mineralen of supplementen? Raadpleeg dan het blog van Morgen is Nu of ga zelf op onderzoek uit. Morgen is Nu heeft jarenlange ervaring (het familiebedrijf dateert uit 1972, toen Co een natuurvoedingswinkel in Harderwijk opende!) en is dus een fijne plek om je supplementen aan te schaffen. 


Liefs, 

Nicky & Jessie 

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg ons op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Morgen is Nu. Al onze ervaringen en reviews zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en meningen. 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook