Plastic rapen of ploggen? Deze handige tools helpen je! (grijpers, vuilnisbakken en meer)

15:06



Plastic rapen, ploggen, troeptrimmen... hoe je het ook wilt noemen: afval uit de natuur halen is altijd een slim idee. Maar je hebt natuurlijk geen zin om met je handen druipend van de energiedrank thuis te komen, of stiekem een uitwerpsel van een hond beet te grijpen. Daarom delen we de handigste tools die het afvalrapen een stuk makkelijker maken. 

Omdat niet iedereen het budget of de motivatie heeft om zelf in deze materialen te investeren, laten we in dit blog zien hoe je via je werkgever aan betaalbare materialen komt. Nog leuker: maak het beschikbaar binnen jouw gemeente! Vraag aan je werkgever of hij bijvoorbeeld bij Vink Lisse (een totaalleverancier van bedrijfsmiddelen) een aantal items voor alle medewerkers beschikbaar stelt of shop zelf via een subsidie van jouw gemeente.

 

Tool 1: een afvalgrijper voor ieder budget

Door gebruik te maken van een afvalgrijper hoef je niet te bukken, niets aan te raken met je handen én hang je niet met je neus boven vervelende geurtjes. Er zijn heel veel verschillende soorten grijpers op de markt, in allerlei prijscategorieën, dus het is goed om even onderzoek te doen naar de verschillende opties. 




Waar ga je de grijper voor gebruiken? 

1. Opprikken van (snoep)papiertjes op het strand of in de berm
Voor ongeveer 37 euro heb je bijvoorbeeld al 2 papierprikkers van aluminium met een opgeschroefde stalen doorn. Deze afvalprikkers zijn ideaal voor zachte ondergronden zoals het strand of een groenstrook. 

2. Afvalrapen van blikjes en ander afval in parken of parkeerterreinen
Ben je van plan om ook blikjes en ander afval te rapen? dan is een mutifunctionele afvalgrijper een beter idee. De multifunctionele grijpers heb je in meerdere prijscategorieën. Een grijper van het merk Unger met een rubberen coating is er bijvoorbeeld voor 32 euro. Flora heeft een afvalgrijper met een stalen punt, waarmee je ook vastzittend afval kunt loskrabben. 

Hoe kom je aan de grijper? 

Is het aanschaffen van een afvalgrijper via je werkgever niet mogelijk? Dan kun je als particulier ook bij je gemeente een aanvraag doen. In sommige gemeenten worden de grijpers aangeboden als onderdeel van schoonmaakcampagnes. Heeft jouw gemeente nog niet zo'n programma? Tijd om subsidie aan te vragen en het zelf te organiseren! 




Tool 2: afvalbak of afvalzak to go

Als je je tijdens je rondje plasticrapen alles in je grijper hebt gepakt, is het natuurlijk wel zo handig als je het afval ergens kwijt kunt. De meeste plasticrapers gebruiken een sterke flexibele afvalzak, die in een vuilniszak geleegd kan worden. 

Andere opties zijn een herbruikbare (wasbare) en compacte afvalbak met een handvat, of een rol met vuilniszakken. Hoewel het meeste afval op straat vervuild is, kun je het eventueel wel gescheiden oprapen, afspoelen en aanbieden ter recycling. Kies dan voor een zak voor plastic, groenafval en restafval.  

Vraag jezelf af wanneer jij gaat rapen. Doe je dat tijdens het hardlopen (ploggen)? Dan is het handig om voor een kleine lichtgewicht zak te kiezen. Ga je het parkeerterrein leegrapen? Dan kun je zelfs investeren in een rolbak, zodat je niet hoeft te slepen. Iedere situatie is natuurlijk anders, dus bedenk van tevoren goed wat het beste bij jouw plannen past! 

Tool 3: handschoenen

Soms krijg je dingen niet helemaal lekker in je grijper. Als wij gaan plasticrapen trekken we daarom altijd werkhandschoenen aan. Ook als je het wilt combineren met hardlopen is het soms praktischer om te kiezen voor handschoenen dan een grijper. Dat kunnen eenvoudige tuinhandschoenen zijn, maar als je van plan bent om vaak te gaan plasticrapen is het verstandig om handschoenen met snijbescherming te kiezen. Zo voorkom je dat je gewond raakt door een glasscherf, scherp stuk plastic of een kapot aluminiumblikje. Zeker de investering waard! 



Et voilà... That's it! Het is eigenlijk heel eenvoudig om te starten met opruimen. Heb je geen handschoenen, afvalbak of plasticgrijper? Doe dan wel extra voorzichtig. Vooral mondmaskers moet je écht niet met je blote handen aanraken, want die kunnen besmet zijn. En... vergeet niet je handen te wassen als je klaar bent ;) 


Liefs!

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg ons op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 

We schreven deze blog in samenwerking met Vink Lisse. Dat doen we omdat we erg enthousiast zijn over de mogelijkheid om zakelijk plasticraapproducten aan te schaffen. 


You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook