Recycle, refurbish, re-use: jouw telefoon(abonnement) kan duurzamer!

06:58Het is vandaag Wereld Recycling Dag. En hoewel je misschien druk bezig bent met het scheiden van je papier, plastic en glas, is de kans groot dat je telefoon iedere twee jaar vervangen wordt voor een nieuw exemplaar. Maar ook telefoons kun je prima langer mee laten gaan en recyclen! Door te kiezen voor een Sim Only maandelijks opzegbaar abonnement in combinatie met een refurbished telefoon of Fairphone maak je jouw smartphonegebruik een stukje groener. 

Waarom Wereld Recycling Dag? 

Sinds 2018 is Wereld Recycling Dag (of Global Recycling Day) in het leven geroepen, om het belang van recyclen te onderstrepen. Jaarlijks wordt er wereldwijd naar schatting zo'n 700 miljoen ton (!) aan CO2-uitstoot bespaard door het recyclen van producten. Er wordt geschat dat dit in 2030 zelfs 1 miljard ton zal zijn. Dit staat gelijk aan alle CO2-uitstoot die jaarlijks door de luchtvaartindustrie wordt uitgestoten. 

Recycling van glas, papier en... telefoons 

Bij recycling denk je al snel aan papier, plastic, karton of glas. Maar vergeet vooral ook de recycling van e-waste niet! Wist je dat er jaarlijks zo'n 2 miljard telefoons worden geproduceerd, waarvan maar een superkleine fractie (in Nederland zo'n 1/10) wordt gerecycled? Niet zo gek als je bedenkt dat je bij de meeste telefoonabonnementen ieder jaar of iedere twee jaar 'gratis' een nieuw model krijgt. Sterker nog: De Consumentenbond onderzocht dat de gemiddelde Nederlander 2,5 jaar zijn/haar smartphone gebruikt voordat er een nieuw exemplaar voor in de plaats komt. 

Gelukkig kan dat ook anders! 

Jep, wij gebruiken onze telefoon héél vaak! Nicky in actie in Sintra, Portugal. 


Kies voor een sim only abonnement 

In plaats van een duur abonnement met 'gratis' telefoon (let's face it: die telefoon betaal je natuurlijk gewoon zelf!), hebben wij gekozen voor een sim-only abonnement met een refurbished telefoon. Toen ik mijn eerste telefoon kocht (ik weet het nog goed: ik was véél later dan mijn klasgenootjes, kocht hem van mijn eigen zakgeld bij de Marskramer en was er superzuinig op), nam ik een Abonnement sim only by Simyo. Dit was een veilige keuze, want ik kon hem maandelijks opzeggen of omlaag bijstellen. Iets wat ik al snel deed, want natuurlijk had ik destijds eigenlijk helemaal niet zo vaak telefoongesprekken. 

Inmiddels ben ik uiteraard overgestapt naar een smartphone en gebruik ik mijn telefoon natuurlijk véél vaker. Daarom ben ik overgestapt naar een jaarabonnement, maar wél met een sim-only. Als telefoon hebben Nicky en ik héél lang (sinds de eerste crowdfunding) een Fairphone 2 gehad. Na meer dan vier jaar intensief gebruik en het vervangen van allerlei losse onderdelen kwam ik erachter dat ik voor mijn werk toch wat meer features nodig heb, dus heb ik een refurbished Samsung aangeschaft. Ideaal, want zowel mijn oude als nieuwe telefoon kreeg een tweede leven. 

Onze Fairphone in actie. In combinatie met een Sim-Only abonnement ging hij jarenlang mee.


Re-use, refurbish, recycle

Ben jij ook (bijna) aan een nieuwe telefoon toe? Voorkom dan dat je dure abonnement inclusief toestel automatisch wordt verlengd en kijk eens naar de opties voor een sim-only abonnement. Grote kans dat je huidige telefoon nog hartstikke lang mee kan gaan. Is hij echt aan het einde van zijn leven? Dan kun je natuurlijk op zoek naar een tweedehands telefoon (even navragen in je familiekring levert al gauw een exemplaar op) of kiezen voor een refurbished telefoon. Als je telefoon écht niet meer te gebruiken is, kun je hem naar een Repair Cafe brengen of inleveren voor recycling bij de inzamelbakken in de supermarkt, bouwmarkt of elektronicawinkel. Ook leuk: lever je telefoon in bij Eeko; dan gaat de opbrengst naar een goed doel. 

Van telefoon naar trouwring 


In Nederland zijn zo'n 15 tot 30 miljoen afgedankte telefoons klaar voor recycling. En dat zijn (letterlijk!) kleine goudmijnen! Jouw telefoon zit vol met materialen zoals goud, zilver en platina. Uit 1000 kilo telefoons kan 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina gehaald worden! Van 200 telefoons kun je al een trouwring maken. Sieradenmerk NOWA heeft overigens hele mooie sieraden die gemaakt zijn van gerecyclede telefoons! 


Bronnen: Global Recycling Day en Simyo


Liefs!

Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg ons op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 

We schreven deze blog in samenwerking met Simyo in het kader van Wereld Recycling Dag. Dat doen we omdat we erg enthousiast zijn over de mogelijkheid een sim-only abonnement met een Fairphone of Refurbished telefoon aan te schaffen. 

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook