Verkiezingen 2021: 3 dingen om op te letten als je duurzaam stemt
09:30De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat we weer mogen stemmen! Wij stemmen altijd zo groen, duurzaam en eerlijk mogelijk. Maar omdat het niet altijd makkelijk is om te kiezen op welke partij je je stem uit moet brengen geven we je in deze blogpost drie tips en delen we een paar handige tools en stemwijzers.
1 Welke onderwerpen vind jij belangrijk?
Niet alle partijen hechten evenveel waarde aan dezelfde onderwerpen. Bedenk dus goed welke onderwerpen jij het belangrijkst vindt en kijk kritisch naar welke partijen daarbij met jou op één lijn zitten. Of in elk geval zoveel mogelijk. Tellen hoe vaak bepaalde woorden voorkomen in de partijprogramma's is een interessant begin, maar kijk ook naar wát de partijen erover te zeggen hebben. Dus wanneer willen ze over naar duurzame energie, hoe zien ze internationale samenwerking voor zich en wat is de rol van de overheid op de arbeidsmarkt?
Duurzaam stemmen gaat wat ons betreft veel verder dan kijken wat partijen over energie en klimaat zeggen. Inclusiviteit, gelijkheid en een eerlijke wereld zijn daar net zo goed onderdeel van.
Een handig hulpmiddel hierbij is de PartijenWijzer van ProDemos, die gaat niet over actuele onderwerpen, maar over politieke principes en uitgangspunten. Ben je goed op de hoogte van wat er speelt in de politiek dan kun je je eigen Burgeragenda maken en kijken met welke partijen jouw ideeën het meest overeenkomen.
2 Hoe realistisch zijn de ideeën en voorstellen van de partijen?
Een flashy partijprogramma vol goede voorstellen is natuurlijk top. Maar hoe realistisch zijn de standpunten van de partijen? Dit kan een lastige vraag zijn, maar er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten:
- Hoe worden de ideeën betaald? Staan er alleen voorstellen in het programma die geld kosten of ook voorstellen die (genoeg) geld opleveren? Een doorrekening bij het CPB kan hier een beter beeld van geven, maar met kritisch nadenken kom je ook een eind.
- Zijn er partijen die dit zouden steunen? Of is dit voorstel gericht op het trekken van stemmen? Geen enkele partij in Nederland is groot genoeg om alleen te regeren, dus een mooi klinkend voorstel waarvan je al weet dat het nooit uitgevoerd gaat worden is wellicht minder waard dan een idee waar in potentie draagvlak voor is. Dit is waar inhoudelijke en populistische partijen het verst uit elkaar liggen.
- Kan dit idee echt uitgevoerd worden? Heeft de partij een goede onderbouwing en een realistische tijdsinschatting? Als je hierover twijfelt, doe dan vooral ook navraag bij de partij! Als zij niet kunnen toelichten waarom een voorstel haalbaar is, weet je waarschijnlijk al genoeg.
3 Doen de partijen ook wat ze zeggen?
In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Maar wél een inzicht in wat partijen écht stemmen als het erop aankomt. Je kunt hiervoor terugkijken naar de stemmingsuitslagen in de Tweede Kamer, maar er bestaan ook handige tools zoals de StemmenTracker van ProDemos, de stemchecker van de Volkskrant of de website partijgedrag. Vooral de StemmenTracker vind ik een heel handige site, je kunt hier ook wat meer over de achtergrond van de stellingen (moties) lezen en stellingen overslaan waar je te weinig over weet of die je niet belangrijk vind.
Tot slot: vergeet je voorkeur niet
Ben je eruit op welke partij je gaat stemmen in maart? Top! Denk dan ook nog na over voorkeursstemmen. Ik stem zelf altijd op een vrouw, omdat ik vind dat we meer vrouwen nodig hebben in de politiek. Sowieso is meer diversiteit in de politiek goed voor onze democratie. Door je voorkeursstem uit te brengen op een vrouw die wat lager op de lijst staat, kun je daaraan bijdragen. Dat geldt natuurlijk ook voor andere ondergerepresenteerde groepen. Dus als het belangrijk vindt dat er bijvoorbeeld meer mensen met een migratieachtergrond, mensen uit de LGBTQ-gemeenschap of mensen met een beperking in de politiek moeten, stem dan slim! Op stemopeenvrouw.com kun je hier meer over lezen als je dit interessant vindt, hier kun je ook per partij zien op welke vrouw je het 'slimst' kan stemmen.
0 reacties