Zero waste leven tijdens COVID

16:08


Hoe kun je duurzaam leven en een globale pandemie combineren? En moet dat altijd? Hoe langer COVID en alle Corona-maatregelen duren, hoe lastiger het soms lijkt om nog zero waste te leven. We schreven in maart al een blogpost over een duurzamere wereld tijdens Corona in drie stappen, waarin we een heleboel tips delen om ervoor te zorgen dat we beter uit de crisis komen. Inmiddels zijn we meer dan een half jaar verder, dus tijd voor een nieuwe COVID-post.


Het is oké als het niet allemaal perfect gaat

Laten we meteen met het belangrijkste beginnen: we zitten midden in een crisis. Dat betekent dat het helemaal niet gek is als het even wat minder gaat en je (daarom) wat minder duurzaam bezig bent dan je zou willen. En dat geldt voor iedereen.

Dus voel je niet schuldig als je de auto pakt, omdat het OV toch minder prettig is nu of als je pizza besteld wanneer je doodvermoeid thuiskomt. En val anderen niet aan op hun keuzes hierin. Dat geldt voor je vrienden, voor onbekenden, voor lokale ondernemers die moeilijke keuzes moeten maken. Laten we ervanuit gaan dat iedereen zijn of haar best doet.

Focus je op de kleine veranderingen

Het 'nieuwe normaal' waarin we leven biedt tegelijkertijd ook een heleboel mogelijkheden om kleine veranderingen door te voeren en dat meteen duurzaam te doen. Een paar tips:
  • Schaf een paar duurzame fair fashion mondkapjes aan en zorg dat je er altijd één in je tas hebt zitten. Zo voorkom je een wegwerpmondkapje als je naar de dokter, de winkel of de kapper gaat.
  • Voorkom wegwerpplastic door je eigen items mee te nemen. Een gevulde waterfles, broodtrommel en homemade snacks kunnen nu nóg meer wegwerpplastic voorkomen, omdat het lastiger is om onderweg aan onverpakt eten en drinken te komen.
  • Leg in je auto een flesje water en een stuk zeep. Of stop ze in je tas als je de deur uitgaat. Zo kun je onderweg altijd je handen wassen. Stop ook een potje crème in je tas om je handen na het wassen te hydrateren.
  • Zorg dat je altijd een paar herbruikbare doekjes in je tas hebt zitten om bijvoorbeeld een winkelmandje mee schoon te maken of je handen mee af te drogen en zo een wegwerpdoekje te voorkomen. We gebruiken zelf daarvoor de Last Tissue (je krijgt 10% korting als je die aanschaft met de code HetZeroWaste) maar natuurlijk kun je hier elk doekje voor gebruiken dat je hebt.
Superhandig: herbruikbare zakdoekjes van LastTissue

  • Support je lokale ondernemers. Juist de lokale, onafhankelijke ondernemers hebben het nu extra moeilijk, dus combineer self-care en support en boek een hotelovernachting in de buurt, ga zodra het veilig en verantwoord kan eten bij dat restaurant dat je leuk vindt en koop je (december)cadeautjes bij onafhankelijke winkeliers. Elke euro die je nu uitgeeft bepaalt mede hoe we uit de crisis komen. Maar ook zonder geld uit geven kun je lokale ondernemers supporten. Schrijf een positief bericht of leuke review, dat kost je helemaal niks!en denk na over de grote veranderingen

Het allerbelangrijkste is je gezondheid. Je fysieke gezondheid én je mentale gezondheid. Dus doe zoveel mogelijk dingen die ervoor zorgen dat je zo gezond mogelijk bent, blijft of wordt. 
Maar dat neemt niet weg dat er een heleboel andere belangrijke onderwerpen zijn die soms je aandacht vragen. En ook al lijkt het soms onmogelijk om invloed uit te oefenen op al die grote dingen - zoals klimaatverandering, politiek, biodiversiteit, vervuiling - je kunt daarin meer dan je denkt. Een aantal tips:
  • Verdiep je in verkiezingsprogramma's. Er komen er steeds meer online en je stem is bij de volgende verkiezing misschien wel belangrijker dan ooit!
  • Reflecteer op je eigen levensstijl. Hoe vaak vlieg je, hoe ziet je eetpatroon eruit, wat voor spullen koop je allemaal. Dit is een goede tijd om daarover na te denken én veranderingen door te voeren als je denkt dat het beter kan.
  • Maak je eigen omgeving leefbaarder. Ga een middag met een prikker de straat op en raap bijvoorbeeld alle weggegooide mondkapjes op. Of haal een stoeptegel weg en plant wat groen. Of misschien zijn er in jouw stad of gemeente wel initiatieven die bezig zijn met het verbeteren van de leefomgeving waarbij je aan kunt sluiten.

Stay safe!

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook