10x Duurzame herbruikbare mondkapjes (fair fashion face masks)

12:25


Nu je in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje moet dragen krijgen we veel vragen of er duurzame alternatieven voor wegwerpkapjes zijn. Die zijn er gelukkig! In dit blogje een kort overzicht met duurzame herbruikbare mondkapjes van fair fashion merken. Met mogelijkheid voor filter, zonder mogelijkheid voor filter en een DIY oplossing. 

UPDATE oktober: een aantal merken (zoals bijvoorbeeld Studio Jux en GOAT) verkopen inmiddels geen mondkapjes meer én er zijn weer wat nieuwe opties bijgekomen, daarom hebben we deze post bijgewerkt op 13 oktober.

Duurzame herbruikbare mondkapjes 

Verschillende fair fashion merken hebben hun productie omgegooid om (ook) duurzame mondkapjes te produceren. Vaak van reststoffen uit hun reguliere productie. Hier vind je een overzicht met wat verschillende kapjes van verschillende merken. De prijzen variëren en worden nog wel eens aangepast, daarom zetten we de prijs er nu niet expliciet bij. Sowieso betaal je voor deze kapjes een eerlijke prijs. Kies zelf welke het beste geschikt is voor jouw gebruik. Wij hebben ze (uiteraard) niet allemaal eerst zelf kunnen testen. 
  • Alchemist fashion verkoopt mondkapjes, gemaakt van 100% biologisch leftover katoen, gemaakt in Portugal. Ze bestaan uit twee lagen, waartussen je zelf eventueel een filter kan doen en hebben een neusclip.
  • ArmedAngels, doneert bij elke verkocht mondkapje 2 euro aan Artsen zonder grenzen, met als doel om uiteindelijk 1 miljoen euro te kunnen doneren. De meeste maskers zijn gemaakt van 50% biologisch katoen en 50% gerecycled polyester, maar er is ook een variant van 100% katoen, let dus goed op welke je in je mandje gooit.
  • Blyde x Kings of Indigo mondkapjes, gemaakt van reststoffen van KOI. Handgemaakt door Makers Unite in een sociale werkplaats. Te bestellen via positivefootprint@blyde.nl (non-profit). Makers Unite heeft ook de mogelijkheid om mondkapjes te doneren aan een ander. 
  • BORO*MINI mondkapjes worden gemaakt van 100% biologisch katoen in een sociale werkplaats en met plantaardige verf geverfd. Dit is normaal een merk voor babyproducten. 

  • Cayboo verkoopt bamboe wasbare mondkapjes van 95% bamboe, met ruimte voor een filter.
  • Dutch Spirit in Arnhem, maakt normaal gesproken duurzame maatpakken, maar verkoopt nu ook mondkapjes. De mondkapjes zijn van OEKO-TEX materiaal, 60% gerecycled en (m.u.v. de elastiekjes) volledig recyclebaar.
  • Fraenck mondkapjes worden gemaakt in sociale werkplaats in Arnhem van 100% katoen. Ze verkopen twee modellen in een heleboel verschillende printjes in de webshop. 
  • Hamppy verkoopt hennep mondkapjes, met een laag biokatoen aan de binnenkant, waartussen een filter geplaats kan worden. De mondkapjes worden gemaakt in China.
  • i-did verkoopt ook herbruikbare mondkapjes, gemaakt in een sociale werkplaats.
  • Rotterdams Handwerk, heeft mondkapjes gemaakt die bestaan uit 2 lagen waartussen je keukenpapier kunt doen als filter. De Silkie is gemaakt van zijde, de Basic variant van katoen.
Verschillende mondkapjes van FRAENCK. FOTO: Fraenck

Zelf een mondkapje maken

Een andere optie is om zelf een herbruikbaar mondkapje te maken. Een vriendin van mij heeft kapjes gemaakt van oude kussenslopen en gaf me er eentje als cadeau. Zo aardig. Op internet vind je allerlei patronen en tutorials. Zoek op Youtube naar 'mondkapje maken' en kies het mondkapje dat voor jou geschikt is (met filter, zonder filter, met naaien, zonder naaien etc.). Headerfoto: BORO*MINI mondkapjes. Foto: BORO*MINI

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook