Duurzame trouwringen en eerlijke verlovingsringen

19:22

Foto: AKIND

Onlangs schreven we al over onze favoriete duurzame sieraden, maar er is voor veel mensen natuurlijk één gelegenheid (of eigenlijk twee als je je verloving ook meetelt) waarbij je op zoek gaat naar een bijzonder sieraad: je trouwdag. En dan wil je wel dat je symbool van eeuwige liefde eerlijk en duurzaam is. Net als je relatie eigenlijk. Bonuspunten: we hebben kortingscodes voor je geregeld bij een aantal merken! 

Een conflictvrij huwelijk - diamonds are forever

In elke goede relatie komt wel eens een conflict voor. En dat is helemaal niet erg. Maar in de ring die je de rest van je leven wil blijven dragen wil je natuurlijk geen conflict meedragen. Je ring moet conflictvrijer zijn dan je huwelijk als je het ons vraagt.

Diamanten lijken onlosmakelijk verbonden met trouwringen. Op de blog van Girls of Honour las ik dat dat komt door een marketingcampagne uit 1947, waarin de slogan 'diamonds are forever' werd geïntroduceerd en diamanten neergezet werden als symbool van eeuwigdurende liefde. Hoe ironisch dan ook dat diamanten helaas nog heel vaak niet echt liefdevol gemijnd worden. Conflictdiamanten, bloeddiamanten.. als je even niet oplet koop je een ring die symbool staat voor eeuwigdurende ongelijkheid! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ongelooflijke ecologische vervuiling die diamantenmijnen met zich meebrengen.

Gelukkig zijn er alternatieven. Zo zie je steeds vaker ringen met lab-grown diamonds, die worden niet gemijnd, maar in een lab gemaakt. Diamanten ontstaan wanneer koolstof jarenlang wordt samengeperst onder de aarde. In een lab wordt dit proces nagebootst om zo diamanten te maken. Dit zijn dus geen namaakdiamanten (die vaak van glas, zirconia of zelfs plastic worden gemaakt), maar echte diamanten. Alleen iets jonger.

Gerecycled zilver of eerlijk goud

Of je voor een zilveren of een gouden ring kiest is een persoonlijke keuze. Maar wat het ook wordt, zorg dat je voor gerecycled of fair trade materiaal kiest. Goud en zilver wordt gewonnen in mijnen, je kunt je voorstellen dat dat niet alleen veel energie kost, maar ook vaak plaatsvindt onder slechte omstandigheden. Wil je er zeker van zijn dat de grondstof van jouw ring op een eerlijke manier verkregen is? Kies dan voor Fair Trade goud of zilver.
 
Een goede optie is kiezen voor gerecycled materiaal. Zowel zilver als goud is goed te recyclen - en dit kost een stuk minder energie dan de productie van nieuw materiaal. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat het materiaal dan al gemijnd is.


Een aantal duurzame en eerlijke sieradenmerken die verlovingsringen en trouwringen verkopen


Akind

Naast verschillende prachtige ringen met en zonder diamanten (allemaal lab-grown!) heeft AKIND ook een special occasion ring, niet alleen voor bruiloften, maar voor álle speciale gelegenheden. 
Lilian von Trapp

Het Duitse merk Lillian von Trapp maakt sieraden die ethisch en tijdloos zijn. Het merk kiest voor duurzame materialen en werkt met goede arbeidsomstandigheden. De verlovingsringen en trouwringen van Lillian von Trapp zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en prijzen. Op de hele collectie krijg je met de code lvtloveshzwp 10% korting (geldig tot en met 31 oktober 2020).Norrfolks

Het Zweedse merk Norrfolks heeft een collectie prachtige, minimalistische verlovingsringen van 18kt gerecylced goud en lab-grown diamanten.Automic Gold

Op de website van Automic Gold kun je je eigen trouwring samenstellen. Je kiest de vorm, het materiaal en de afwerking. Zo vind je een eerlijk sieraad dat bij je past. Dit is het enige merk in dit rijtje dat niet uit Europa komt, maar we wilden ze toch noemen, omdat er echt wat andere ontwerpen tussen staan en het merk zich inzet voor duurzaamheid, sociale gelijkheid en inclusiviteit. 


Vrai

Het Franse merk Vrai verkoopt a-ma-zing verlovingsringen en trouwringen met diamanten die zero carbon zijn. De diamanten komen uit Amerika, naar eigen zeggen (en volgens Leonardo diCaprio) zijn het de meest duurzame ter wereld. Alternatieve trouw- en verlovingsringen 

Naast een duurzame en eerlijke nieuwe ring heb je natuurlijk nog meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar een tweedehands of vintage ring en die door je lokale juwelier of edelsmid laten vermaken. Dat scheelt grondstoffen en vaak ook kosten. En zo heb je nog een unieke ring ook.
Of misschien heb je wel een familiesieraad dat je hiervoor kunt gebruiken. Dat hoeft niet eens een ring te zijn, je kunt sieraden laten vermaken, aanpassen of zelfs omsmelten om er je eigen ring van te maken. 

Een andere optie die wij verrassend weinig horen is een 'gewone' ring uitzoeken die mooi genoeg is als trouwring. Check voor inspiratie onze eerder blogpost over duurzame sieradenmerken. Niet-trouwringen zijn vaak een stuk voordeliger, dus dit kan ook een hele fijne optie zijn als je een wat kleiner budget hebt. De bridal collection van For Adélie heeft bijvoorbeeld een heleboel mooie, betaalbare sieraden (en met de code zerowaste krijg je 15% korting als je voor 8 oktober 2020 bestelt).

En yes, niet trouwen of trouwen zonder ring is uiteraard ook een optie. Maar in deze blogpost geven we tips en inspiratie als je wél op zoek bent naar een trouwring.


Liefs! 
Jessie en Nicky

  Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
  Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
  Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
  Volg onze winkel op Instagram: instagram.com/smir.store 

  We zijn niet betaald voor het maken van de content en delen altijd onze eigen, onafhankelijke ervaringen. We krijgen geen commissie als je de kortingscodes gebruikt. Deze post bevat wel een aantal affiliate links, dat betekent dat wij een heel klein deel van de opbrengst ontvangen als je iets koopt via de link. Voor jou is het nooit duurder. 

  You Might Also Like

  0 reacties

  Contact

  Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

  Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

  Facebook