Wormenkrukje: een simpele manier om te composteren in een (klein) appartement

06:33

Composteren lijkt iets dat alleen is weggelegd voor mensen met een tuin of op zijn minst een groot balkon. Gelukkig is dat een achterhaald idee! We kregen van Wormenkrukje.nl een DIY pakket om onze eigen indoor wormencompostbak te bouwen. En dat is supereasy. 


Waarom composteren met wormen?

Het grootste voordeel van composteren met de hulp van wormen is dat het ideaal is voor binnenshuis. De bak stinkt namelijk niet. Echt niet.

De wormen in de compostbak werken samen met micro-organismen (schimmels en bacteriën) die op je etensresten voorkomen. De micro-organismen beginnen met het afbreken van de voedselresten (die beginnen eigenlijk te rotten), daarna komen de wormen in actie. Zij voeden zich met de schimmels, bacteriën en de vaste stoffen die zij overlaten. De 'wormenpoep' die dat oplevert is compost, ook wel wormenhumus genoemd. 

In tegenstelling tot een composthoop heb je voor een wormenbak dus ook geen tuin nodig. Je kunt de bak op je balkon zetten, maar hij is ook perfect geschikt voor in huis. In de keuken, in de hal, in de woonkamer - net waar het uitkomt. Het wormenkrukje neemt niet zo veel plek in beslag, maar biedt toch genoeg plek voor je groenafval. Hoe kan dat? Tien kilo groenafval wordt door de wormen omgetoverd tot een kilo compost. Je kunt in een wormenbak dus eigenlijk tien keer zoveel voedselresten kwijt als je zou denken.

De belangrijkste voordelen van een wormenbak

  1. Je hebt de macht over je eigen afval! Dat is fijn als de gemeente geen faciliteiten biedt om groenafval apart in te zamelen, bijvoorbeeld wanneer je in hoogbouw woont. 
  2. Je bespaart CO2. Je groenafval hoeft niet vervoerd te worden, je verwerkt het in je eigen keuken en dat scheelt CO2. 
  3. Het is superduurzaam. Door je GFT niet bij het restafval weg te gooien, maar te composteren verander je afval in een grondstof. De circulaire economie in je eigen huis.
  4. Je kunt na het oogsten van de wormenhumus je tuin-, balkon- en kamerplanten supervruchtbare en natuurlijke voeding geven.
  5. Je afvalbak bevat geen rottend groenafval meer: minder stank, minder fruitvliegjes en minder lekkende vuilniszakken.

 

Je eigen wormenbak in 11 stappen

Natuurlijk kun je from scratch een wormenbak maken, maar ondanks dat wij best handig zijn, vinden we het wel fijn als iemand anders het designwerk gedaan heeft en we zeker weten dat we aan het eind van de rit een goed werkend product hebben. Het Doe-Het-Zelf pakket van Wormenkrukje was dan ook een uitkomst.

De handleiding die wij ontvingen was in het Duits, maar inmiddels is er ook een Nederlandse versie!
De handleiding die wij ontvingen was in het Duits, maar inmiddels is er ook een Nederlandse versie!


We ontvingen een doos met alle onderdelen die we nodig hadden om onze eigen compostbak te maken. Alles al voorgeboord, gefreesd en voorzien van ventilatiestukken. Er wordt ook kit meegestuurd, om ervoor te zorgen dat je de bak lekdicht maakt, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er wormensap uit lekt. 



Het in elkaar zetten van de wormenkist was een superleuk projectje. En makkelijker dan we dachten. De handleiding zag er er redelijk intimiderend uit, maar al met al zijn we er helemaal niet zo lang mee bezig geweest.




Wij hebben gekozen voor een wormenkruk met stoffen deksel. zo wordt het echt een zitje. De bak staat bij de kapstok en het schoenenrek, ideaal om op te zitten als je je schoenen uit- of aantrekt.


Nieuwe huisdieren

Een wormenbak is niet compleet zonder wormen. En je nieuwe huisdieren moet je natuurlijk wel goed verzorgen. Dat doe je vooral door ervoor te zorgen dat ze genoeg eten krijgen. Wormen zijn gek op thee, fruitschillen, eierschalen, koffiedik en groenteresten. En - dat zou je misschien niet verwachten - op karton en kranten. Zo'n 20% van de wormenvoeding zou uit papier en karton moeten bestaan. Wij geven ze bijvoorbeeld onze lege wc-rolletjes. Niet alles kan overigens in een wormenbak. Zuivel, vlees, citrus, brood en gemarineerde of gezouten producten bijvoorbeeld niet. 

Daarnaast is het belangrijk het vochtgehalte in de gaten te houden. Soms sprayen we wat water in de bak en soms voegen we wat extra karton toe als het juist wat nattig is. Wormen leven het liefst op kamertemperatuur en omdat de bak bij ons binnen staat zit dat dus eigenlijk altijd wel goed.




Meer weten? Op wormenkrukje.nl vind je veelgestelde vragen en nog veel meer informatie.

Composteer jij je groenafval? En zou je wormen als huisdieren overwegen?

Liefs! 

Jessie en Nicky

    Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
    Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
    Volg onze webshop op Instagram: instagram.com/smir.store 

    Wij mochten de wormenkrukjes uitproberen. We zijn niet betaald voor het maken van de content en delen altijd onze eigen, onafhankelijke ervaringen. We krijgen geen commissie als je op de links in dit artikel klikt. 

    You Might Also Like

    0 reacties

    Contact

    Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

    Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

    Facebook