Budget proof staycation bij Nivon natuurvriendenhuizen

08:29


Zin om er even tussenuit te gaan en op te laden in de natuur? Snappen we; wij ook! Daarom gingen we op staycation in een Nivon natuurvriendenhuis. Bij Nivon kun je overnachten in een natuurhostel óf op een camping/kampeerterrein en ontdek je de mooiste plekjes in de natuur die Nederland te bieden heeft. Wij overnachtten in huisje Op Den Haar bij Natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Twente. En dat zal vast niet de enige keer zijn dat we een Nivon-locatie opzoeken. 


Staycation in de Nederlandse natuur


Grappig genoeg horen we steeds vaker van mensen om ons heen 'hoe mooi Nederland eigenlijk toch is'. Nu wisten wij dat natuurlijk al láng, maar door de Coronacrisis zijn steeds meer mensen vakantiebestemmingen dicht bij huis gaan zoeken. En dat is slim, want door op staycation te gaan (vakantie in je eigen huis, buurt of land) bespaar je CO2-uitstoot, vliegkilometers én support je de lokale economie. Win-win-win dus.

Onze uitvalsbasis voor onze Nederlandse vakantie: Twente. Dronefoto: Joeri

Natuurvriendenhuizen van Nivon

Voor onze staycation mochten we twee nachtjes overnachten in Huisje Op Den Haar, bij Natuurvriendenhuis Krikkenhaar. Dit is één van de 13 natuurvriendenhuizen van Nivon, die overal door Nederland verspreid zijn. In het bos, aan de kust, tussen de hunebedden of midden in de Biesbosch... Voor elk type natuur is er wel een natuurvriendenhuis beschikbaar. Naast de natuurvriendehuizen heeft Nivon ook 7 kampeerterreinen en 7 huisjes. Voor ieder type happy camper wel iets dus! Het fijne is dat de natuurvriendenhuizen, natuurkampeerterreinen en huisjes voor iedereen toegankelijk én betaalbaar zijn.

Het Natuurvriendenhuis Krikkenhaar. Dronefoto gemaakt door Joeri


Nivon bestaat sinds 1924 (!) en werd opgezet om arbeiders op een betaalbare manier tot rust te laten komen in de natuur en elkaar te ontmoeten. Wanneer je lid wordt (Nivon telt meer dan 20.000 leden en heeft zelfs een speciale tak voor jonge leden waarmee ook buitenlandreizen en zomerkampen worden georganiseerd) krijg je een fijne korting op je verblijf. Zo sta je al vanaf €7,70 per nacht op een kampeerterrein, boek je vanaf €14,20 een overnachting in een natuurvriendenhuis en kost huisje Op Den Haar (waar wij verbleven) maar €65 in plaats van €95 per nacht. Vrijwilligers beheren de accommodaties en zowel alleenreizenden, stellen, gezinnen en groepen kunnen hier terecht. 

Samen op vakantie, ook al ben je alleen

Het sociale aspect, waarbij je samen met anderen de natuur ontdekt, staat centraal bij Nivon natuurvrienden. Net als in andere landen, waar je soortgelijke organisaties hebt, gaat het er bij 'natuurvrienden' om dat je samen van de natuur geniet. Tenminste... als je daar zin in hebt. Door de opzet van de natuurvriendenhuizen en de natuurterreinen wordt het heel makkelijk om met anderen in contact te komen. Tijdens het koken in de grote centrale keuken maak je al snel een praatje met de andere gasten, of je schuift 's avonds aan bij het kampvuur om je dag door te nemen. Maar als je even me-time nodig hebt, is dat net zo makkelijk. 

In de grote gezamenlijke keuken vind je alles wat je nodig hebt. En bijna alles is plasticvrij! 

Natuurhuisje Op Den Haar

Het nieuwe kleine eco-huisje Op Den Haar is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat dit huisje splinternieuw is en eigen voorzieningen heeft. Je vindt er een loungehoekje, keukentje, slaapkamer met tweepersoonsbed, slaapkamer met stapelbed, douche/toilet en een eigen veranda. Doordat het huisje naast een speelplaatsje en vlak bij het natuurvriendenhuis ligt heb je, als je daar behoefte aan hebt, alsnog makkelijk contact met de andere gasten. Wel zo fijn. 

Uitzicht vanuit en bij het huisje. Rechterfoto: de loungehoek (links), gang met douche en slaapkamers en keukentje.

Tussen de bomen in Twente

Het natuurvriendenterrein Krikkenhaar is de allereerste én oudste locatie van Nivon. Het ligt midden in een natuurgebied waar verschillende wandelpaden beginnen en doorheen kruisen. Of je nu zin hebt in een stevige wandeling van 10 kilometer of gewoon een lekker rondje van 4 kilometer: bij de receptie staan vrijwilligers voor je klaar om je álle tips te geven. Enig nadeel: later is er helaas ook een snelweg aangelegd in de buurt van het natuurgebied. Dat contrast wordt extra duidelijk als je de fiets pakt (wij hadden een superfijne Roetz-fiets ter beschikking, yay!) en de omgeving gaat verkennen. Terwijl je door de landerijen van Twente fietst ga je een snelweg over, waarna je weer midden in de natuur staat. Een heel gekke gewaarwording! Houd je juist wel van een beetje reuring? Dan zijn Almelo en Hengelo dichtbij.



Oud concept, nieuwe ervaringen

Nadat we twee nachtjes in het ecohuisje hebben overnacht vroegen we ons allemaal af "Wáárom hebben we dit nog niet eerder gedaan?".  Doordat het heel betaalbaar is, wordt het heel laagdrempelig om een spontaan weekendje de natuur in te trekken. En dat is natuurlijk altijd een goed idee. Ben je benieuwd naar de andere locaties van Nivon, of wat de organisatie nog meer te bieden heeft? Of lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden en andere natuurliefhebbers te enthousiasmeren over jouw regio? Check dan Nivon Natuurvrienden. In onze Instagram Highlights vind je overigens een nog uitgebreider verslag van onze staycation bij Nivon, voor als je nieuwsgierig bent geworden! 

Ons huisje met de superfijne fietsen van Roetz Bikes. Dronefoto: Joeri



Liefs!
Jessie en Nicky

  Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
  Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
  Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
  Volg onze winkel op Instagram: instagram.com/smir.store 

  Wij mochten kosteloos in het ecohuisje overnachten op uitnodiging van Nivon. We zijn niet betaald voor het maken van de content en delen altijd onze eigen, onafhankelijke ervaringen. 

  You Might Also Like

  0 reacties

  Contact

  Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

  Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

  Facebook