Onbeperkt (en zero waste!) tijdschriften lezen doen we zo

07:30


Één van mijn favoriete manieren om te ontspannen is het lezen van een tijdschrift op de bank. Kopje thee erbij, kat op schoot en lekker bladeren. Maar echt zero waste is dat natuurlijk niet. Hoewel we onze tijdschriften heel vaak een tweede, derde en zelfs achtste leven geven door ze aan iedereen door te geven om de milieu-impact te verminderen, worden de meeste tijdschriften in een plastic hoesje verkocht en heb je toch impact. Daarom delen we deze ontdekking maar al te graag met jullie: via Tijdschrift.nl kun je voor een vast bedrag per maand onbeperkt tijdschriften lezen!

Onbeperkt tijdschriften lezen voor een vast bedrag

Het principe is simpel: voor 9,99 per maand kun je 75 verschillende tijdschriften lezen. Van vtwonen en LINDA. tot National Geographic: alle grote titels zijn hier wel te vinden. Ook kun je tijdschriften thuis downloaden, zodat je ze ook onderweg (zonder WiFi of 4G) kunt lezen. Ideaal! Wij testten de app, op uitnodiging van Tijdschrift.nl, uit op onze iPad. Heb je geen iPad? dan kun je ook je laptop of mobiel gebruiken. Ik vind dat persoonlijk wel wat minder fijn lezen. Lezen op de e-reader is op dit moment nog niet mogelijk. Ook leuk: je kunt vanaf het moment dat je een abonnement neemt tot 3 maanden teruglezen. Ik vind dit ideaal, want zo hoef je je tijdschrift niet te 'missen' als je een drukke periode hebt. Daarnaast blijft je archief bestaan zo lang je abonnee bent, waardoor je een archief van veel meer dan drie maanden opbouwt. Hallo oneindige keuzelijst! 

De app geeft toegang tot tientallen tijdschriften. Super leuk als je nieuwe magazines wilt ontdekken, of niet kunt kiezen. 

Samen een tijdschriftabonnement delen 

Toen Joeri me avonden achter elkaar relaxt naar de iPad zag turen zónder dat er geluid uit het apparaat kwam (meestal kijk ik er Netflix of Youtubevideo's op) werd hij toch wel nieuwsgierig wat ik aan het doen was. En dat had ik beter niet kunnen zeggen. Want inmiddels zijn we allebei fan van Tijdschrift.nl (en moeten we die iPad dus delen!). Hij is vooral fan van reis- en outdoortijdschriften, terwijl ik me vergaap aan de interieurtijdschriften en magazines als Flow magazine (yes, die zit er ook in!). Dit hoeft overigens niet een groot probleem te zijn, want je kunt met een abonnement op vijf apparaten tegelijkertijd lezen. Net als met Netflix dus, maar dan zonder dat je hoeft af te stemmen wie op welk account zit ;) 

Digitaal versus papier: wat is duurzamer? 

Omdat bij het lezen op de iPad natuurlijk stroom en dataservers worden gebruikt, was ik benieuwd wat nu duurzamer is: papieren magazines lezen of digitaal lezen? Helaas is een antwoord op die vraag nog onduidelijk. Ten eerste omdat er natuurlijk állerlei factoren meetellen die kunnen variëren (waar haalt het datacentrum zijn stroom van? Gebruikt de papieren variant gerecycled of FSC-papier? etc. etc.). 

Gouden combinatie: bed, kat, thee + tijdschriften


Volgens een onderzoek zit zo'n 65% van de papieren magazine-impact in het kappen van de bomen, papierproductie en het printen en weegt een stapel van 1 miljoen tijdschriften net zo veel als 35 olifanten aan papier. Hetzelfde onderzoek toont aan dat 50% van de datacenters energie haalt uit fossiele brandstoffen, maar dat hier flink geïnnoveerd wordt. Als je naar de hele milieu-impact kijkt is het verschil dus nog onduidelijk, maar als je als zero waster een lege papierbak wilt houden is overstappen naar digitaal natuurlijk een slim idee. Ook kun je er zelf voor zorgen dat je bij een groene energie-leverancier zit, zodat je iPad duurzaam opgeladen wordt. 

Artikelen lezen op onderwerp

Dus: terug naar Tijdschrift.nl en mijn avonden op de bank met een iPad op schoot. Een feature die ik héél erg fijn vind aan de app is dat je op artikel of onderwerp kunt zoeken. Zo ontdekte ik leuke duurzame artikelen in tijdschriften waarvan je het misschien niet zou verwachten. Ook handig: via de zoekfunctie kun je heel snel een recept opzoeken! 

Handig: zoek op je favoriete onderwerp en krijg alle artikelen uit verschillende tijdschriften in een overzicht! 
Heb je die avond geen tijd om te koken? Dan kun je de bladwijzer gebruiken om het artikel te bewaren. Ik gebruik dat ook voor wat langere artikelen van bijvoorbeeld de National Geographic, die ik op een rustig moment op mijn gemak wil lezen. 

Zelf een abonnement nemen op Tijdschrift.nl

Eerlijk is eerlijk: toen ik voor het eerst over deze nieuwe dienst hoorde was ik een beetje sceptisch. Wéér een abonnement afsluiten? Zeker in deze tijden heb ik daar niet echt zin in. Maar gelukkig kun je het eerst een maand gratis uitproberen, én kun je op elk moment maandelijks opzeggen. Wanneer je al een abonnement hebt op een deelnemend tijdschrift krijg je ook nog eens 25% korting. Dan kost Tijdschrift.nl je dus €7,50 in plaats van €9,99 per maand. Maar, zeg eerlijk: met twee tijdschriften per maand lezen heb je het er al uit! Daar komen Joeri, Rob, Nicky en ik sówieso aan. 

Sommige artikelen bewaar ik voor later via de bladwijzer, zodat ik ze op een rustig moment kan lezen.


Als je ons zoekt, zitten we ergens een digitaal tijdschrift te lezen. Liefs!

Nicky & Jessie

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tijdschrift.nl. Wij mochten deze dienst uittesten en delen onze onafhankelijke eerlijke ervaringen. 
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail! 
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject 
Volg onze winkel op Instagram: instagram.com/smir.store 


You Might Also Like

1 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook