Het laatste nieuws over plastic - #2

18:01


We zijn dagelijks zó veel met plastic bezig, dat we soms spontaan vergeten dat we nog een blog hebben om deze info op te delen ;) Excuus daarvoor dus! Om jullie toch op de hoogte te houden van wat er allemaal speelt delen we natuurlijk regelmatig nieuws op onze Instagrampagina (meest actief, ook zonder account te bekijken) en onze Facebookpagina (iets minder, maar we doen ons best). Vandaag is het dan tijd voor de 2e "Het Laatste Nieuws"-blog. Heb je zelf nog leuke tips? Let us know!


Achterlijk veel plastic op de Kerstafdeling

Hoewel wij echte Crazy Christmas Ladies zijn worden we elk jaar wel een beetje verdrietig van ál de plastic meuk die tijdens de Feestdagen om de hoek komt kijken. Van kunstkerstbomen en plastic engelenhaar tot plastic party poppers en nepsneeuw. Extra verdrietig werden we van het bericht dat Use-Less op haar facebookpagina deelde: een zak nepsneeuw (lees microplastics) had op de achterkant als 'handige informatie' staan dat je de sneeuw als bodemverluchter kunt gebruiken. Als we daar één ding over kunnen zeggen is het NOOOOOOOOOO! 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
De foto van Use Less



The Ocean Cleanup gaat voor rivieren

Een ander interessant nieuwtje dat we tegenkwamen was het feit dat The Ocean Cleanup van Boyan Slat gaat uitbreiden. Naast de oceanen wil de organisatie ook rivieren schoon gaan maken. Met hun uitvinding, The Interceptor, willen ze de stroom van plastic richting de oceaan stoppen. Een belangrijke stap, want vóórkomen dat plastic via de rivieren in de oceanen terecht komt is beter dan het eruit plukken (en zeker als je ook geen dieren en algen mee wilt nemen).  Uiteraard hebben we er wel een disclaimer bij: voorkomen dat het überhaupt in het milieu terecht komt - door het simpelweg te refusen, weigeren dus - is nog steeds het aller-beste.

BP wil plastic recyclen

Altijd interessant om berichten te lezen waar we een beetje onze wenkbrauwen van moeten optrekken: aardoliegigant BP wil een nieuwe fabriek bouwen die PET-plastic kan recyclen. Op dit moment wordt  ongeveer 60 procent van het PET (denk hierbij aan de grote frisdrankflessen) ingezameld, maar zo'n 6% ingezet voor de productie van nieuwe producten, aldus BP. Niet echt nieuw-nieuws: de rest wordt al jaren gebruikt voor downcycling: iets maken wat niet meer gerecycled kan worden, zoals bermpaaltjes. Maar of dit nu de holy grail is? Nope. Recycling is nooit de allerbeste optie. Bovendien toont een nieuw rapport van KPMG aan dat de markt van hergebruikt plastic in Europa nog relatief onvolwassen en gefragmenteerd is. Op het gebied van efficiency en kwaliteit vallen nog grote winsten te behalen. 


Nijmegenaren boos op gemeente

Omroep Gelderland had een bijzonder bericht: Nijmegenaren willen geen 5 cent betalen voor hun plastic zak. Vanaf volgend jaar is de afvalzak voor plastic en blik in de stad niet meer gratis. Toen dit nieuws bekend was, was er een ware run op de plastic zakken. Mensen gingen vast hamsteren om genoeg zakken in huis te hebben. Wat mag er eigenlijk allemaal wel en niet in de plastic afvalzak? Trouw probeerde het te verduidelijken met een artikel over de plastic zak. Eigenlijk zegt dit al genoeg: als het zo lastig is om uit te leggen, hoe kan het dan ooit goed gaan?  Hoe is dit in jouw buurt geregeld? 

Bizar veel plastic op de Noordpool

Van Nijmegen naar de Noordpool: we doen het gewoon even. National Geographic schreef namelijk een superinteressant artikel: "Onderzoek wijst uit dat de concentratie microplastic in zeeijs op deze afgelegen plekken in het hoge noorden hoger is dan in de vijf beruchte gebieden met plasticsoep in de oceaan. En uit een recente studie blijkt dat door de lucht zwevend microplastic hier vermengd met sneeuw naar beneden komt.(...) Ook in dieren die in het noordpoolgebied leven worden deeltjes van door de mens gefabriceerde materialen aangetroffen. Vooral in vogels. En dan met name in een op een meeuw lijkende vogel, de Noordse stormvogel, die een plasticmagneet lijkt te zijn.". Zeker de moeite waard om dit artikel te lezen!

Photo by Laura Mitulla on Unsplash

You Might Also Like

0 reacties

Contact

Wil je een aanvraag voor een lezing of workshop doen? Mail dan naar lezing@hetzerowasteproject.nl

Heb je een adresje voor op de bulkkaart? Mail dan naar bulk@hetzerowasteproject.nl. Persaanvragen en interviewverzoeken pers@hetzerowasteproject.nl

Facebook