Minder kleding kopen? Dit helpt!
07:46Jas: tweedehands, sjaal: duurzaam merk, broek: tweedehands, tasje: tweedehands, schoenen: duurzaam merk |
Heb jij het goede voornemen om minder kleding te kopen? Lekker bezig! Wist je namelijk dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is en één van de grootste bijdragers van klimaatverandering? Time to change dus. Maar we snappen ook dat je niet ineens het geld hebt om een hele fair fashion kledingkast bij elkaar te shoppen. Hier dus wat tips om minder kleding te kopen, met een normaal budget.
Kleding verzorgen: zo blijft het langer mooi
Één van de belangrijkste dingen is dat je goed met je kleding omgaat. Want: hoe langer je van een kledingstuk kunt genieten, hoe (relatief) minder uitstoot het heeft. Zorg dus altijd goed voor je kleding. Was het niet met agressief wasmiddel, gebruik liever geen wasverzachter (of azijn) en kijk of je kleding op een zo laag mogelijke temperatuur kunt wassen (ook beter voor het milieu). Goed om te weten: de meeste kledingstukken hoef je helemaal niet wekelijks te wassen. Wollen truien worden weer helemaal fris als je ze buiten hangt (of in de sneeuw legt, maar dat kan natuurlijk maar een paar keer per jaar). Broeken zijn gemaakt om lang mee te gaan en kunnen dus ook wel wat wasbeurten overslaan (mijn advies: alleen bij vlekken je broek wassen, en het liefst een hand- of koud wasje). Bij vlekken is het ook handig om alleen de vlek te behandelen: wij doen dat met een stuk schoonmaak- of ossengalzeep, en eventueel wat baksoda.
Ondergoed wassen
In Parijs waste ik mijn ondergoed met de hand, onder de douche. Ik las jaren geleden bij zero waster Ariana van Paris-to-go dat je onderbroeken sowieso niet langer dan een week in je wasmand moet laten liggen, omdat de E.coli-bacterie zich dan makkelijker kan vormen. Ook begreep ik van haar dat Savon de Marseille een goed wasmiddel is voor delicate lingerie. Een kwestie van een paar minuten laten weken, uitspoelen en in een handdoek rollen of aan een rekje hangen (maar niet bij de bandjes!). Ik moet eerlijk zeggen dat ik - wegens permanent tijdgebrek - niet vaak meer handwas nu ik weer in Nederland woon, en dus vooral alles in onze machine gooi. Wat dan kan helpen is het gebruik van een waszakje (of een Guppy Friend als je polyester of andere plastic materialen gebruikt).
Minder kleding kopen
Als je kleding dan tóch helemaal uitgedragen is, of als je een andere stijl krijgt (that happens), dan is het natuurlijk zaak om ook bij nieuwe kledingstukken een beetje bewust te denken. Onze strategie is eigenlijk al jaren hetzelfde: we kijken eerst tweedehands en vullen dat af en toe aan met kleding van duurzame merken. Tweedehands is de meest zero waste optie, maar we willen ook de (te kleine) duurzame kledingindustrie supporten. Daarbij zijn sommige items gewoon heel lastig tweedehands te vinden.
Dit kopen we eigenlijk altijd tweedehands (let wel even op als je in de winkel bent):
- Spijkerbroeken
- Jassen
- Truien
- Badpak/bikini (hoewel je ook duurzame merken hebt)
Dit kopen we vaker van duurzame merken dan tweedehands:
- Basics (hemdjes voor onder je trui bijv.)
- Ondergoed (en boxers voor tha boys)
- Sokken
- Pyjama
- Sportkleding (want bijna al het tweedehands is polyester)
Hoofdband: laten maken, sjaal: laten maken, trui: duurzaam, broek: tweedehands, jas: tweedehands, sokken: laten maken, schoenen: tweedehands |
Ga naar een kledingruil
In Parijs bezocht ik soms de kledingruil die op de universiteit georganiseerd werd. Dat was meestal een beetje een deceptie, omdat ik nu eenmaal niet zo petite ben als de meeste Parisiennes. Maar dat betekent niet dat een kledingruil geen slim idee is. Sterker nog, volgende week ga ik naar een kledingruil die door een bedrijf waar ik voor werk georganiseerd is. Hoe tof is dat? (Gratis tip: organiseer een kledingruil met en voor je collega's en laat je baas wat hapjes regelen). Wil je ook zelf een kledingruil organiseren? Dan kan dit artikel handig zijn.
... Of naar een kledingbieb!
Een andere leuke aanvulling waar een lezer ons op attendeerde: je kunt natuurlijk ook even langs de kledingbibliotheek. In Amsterdam kun je bij LENA the fashion library terecht en in Arnhem is onlangs Outfit Library LESS geopend. Met een abonnement heb je toegang tot een megagarderobe, die je deelt met andere enthousiastelingen.
Repair
Iets wat al (te) lang op mijn to do lijstje staat: even naar de kleermaker om mijn jas die ik echt tot het laatste naadje heb gedragen te laten repareren. En dan meteen mijn broeken met een scheur in het kruis (story of my life) meenemen om ook weer te laten fixen. Bij mijn vintage leren tas was het een echte uitkomst.
Wat doe jij om minder kleren te kopen - en ze langer goed te houden?
Liefs,
Nicky & Jessie
Iets te vertellen? Laat een reactie achter (leuk!) of mail!
Volg ons op Facebook: facebook.com/hetzerowasteproject/
Volg Nicky op Instagram: instagram.com/hetzerowasteproject en Twitter: @Nickyemmajohn
Volg Jessie op Instagram: instagram.com/anewzero en Twitter: @JessieAnz
0 reacties